Från Texas till Västerås – Andréas om resan inom E-mobility
Av: Alexandra Lovén
Andréas Jonsson påbörjade sin karriärresa inom E-mobility i helt andra delar av världen – mer exakt i Texas och Turin. Erfarenheterna därifrån tog han med sig hem till Sverige och vidare till marknadsledande Epiroc och i sin nuvarande roll som rådgivare inom just E-mobility på Knightec Group i Västerås. Här berättar han om sin karriärresa, hur en dag kan se ut som ingenjör och hur han ser på branschens framtid!

– Tanken som slog mig var hur mycket energi som går förlorad under alla hastighetsförändringar. Det var 'the click moment' för mig!
När väcktes intresset för E-mobility?
– Jag minns när jag första gången hörde talas om Toyota Prius, den första hybriden som hade genomslagskraft. Det var en kväll när jag körde min dåvarande bil utför en lång ramp som anslöt till en motorväg. Rampen var brant och kurvig så jag var tvungen att bromsa under hela sträckan.
– Tanken som slog mig då var hur mycket energi som går förlorad under alla hastighetsförändringar. Men också att Electromobility var svaret i att regenerera energin i batteriet igen. Det var ”the click moment” för mig!
Hela vägen från Texas till Västerås
– Jag påbörjade min resa som civilingenjör med drivlineutveckling för tunga gruvmaskiner påAtlas Copco i Texas och Turin. Det gav mig värdefulla insikter inför flytten tillbaka till Sverige. Väl tillbaka jobbade jag med att utveckla elektriska drivlinor på Epiroc. Ett innovativt företag som dessutom blev marknadsledande för just tunga fordon!
Vad innebär ingenjörsrollen för dig?
– Som ingenjör har man ett stort ansvar för framtiden. Allt du ser runt omkring i samhället är uttänkt, designat, beräknat, verifierat av någon – ofta av ingenjörer!
Branschens framtid är ljus
Ingenjörens roll i morgondagens värdeskapande system
– Jag tycker att det är viktigt att visa vad man kan göra med teknik och vilka kostnadseffektiva lösningar som tar oss framåt. Som ingenjör har man ansvar för nästa generations värdeskapande system. Rent konkret så skulle det exempelvis kunna vara allt i från att framställa tekniska underlag för att förbättra en produkt till CAD-ritningar. Men även systembeskrivningar, idégenerering, energiberäkningar, analys, tekniskt sälj- och produktionsstöd, projektledning och mycket mycket mer.
Vad är mest givande med att jobba inom E-mobility?
– Det bästa är att vara först och utforska det okända och driva team mot en vision! Till exempel när jag håller i innovations-workshops tillsammans med olika energibolag för att starta en tanke om att det går.
– Men även när vi tillsammans har klarat något i en grupp som kämpat in i det sista för att skapa en bra lösning för användaren. Ögonblicket när man första gången trycker på start och systemet fungerar är helt obeskrivlig!
För mig handlar det om att hjälpa andra! Jag vill dela min kunskap och sprida kompetens på högskolor, för att en av de stora utmaningarna för energiomställningen är kompetensbrist.
Vad är det viktigaste att förstå med yrket?
– Det finns tre prioriteringar man måste göra när man jobbar med innovativ ny teknik och det är säkerhet, säkerhet och säkerhet. Det spelar ingen roll hur spännande tekniken är om man i slutet av dagen skadar sig eller i värsta fall inte kommer hem efter jobbet.
– Att jobba med stora energilager, så som batterier, ställer höga krav på varandra och säkerheten gentemot kollegor, omgivningen och framtiden!
Hur ser du på framtiden för E-mobility?
– Branschens framtid är ljus även om vi har ett hack i skivan just nu! Olika bolag kommer och går och vissa lever längre än andra. Elektrifieringen pågår överallt och i stort sett alla bolag har en stark hållbarhetsagenda som driver energifrågan.
– Om det handlar om att jobba med just energiomställning och system inom den finns det många alternativ. Tittar man på de största värdeskaparna globalt inom industri så finns bland annat: Tesla, BYD, Hitachi Energy, Amperex Technology, Eaton, Trane Technologies, General Electric, Schneider Electric och ABB– där alla visar vägen till en elektrisk framtid.
Satsa på teknikutveckling om du vill vara med och forma morgondagens affär!
Liknande artiklar

Vill du ha en trygg karriär? Här är 8 utbildningar att satsa på!
Vi har samlat utbildningar för dig som vill säkra en stabil karriär. Ta reda på vilken framtid som är din!

9 YH-utbildningar med hållbarhetsfokus som ger jobb
Är du nyfiken på att jobba med hållbarhet? Här listar vi 9 utbildningar som leder till jobb inom branschen.

Ökad kompetensbrist – akut utmaning för den gröna omställningen
Energibranschen sysselsätter 68 000 människor. Men det behövs fler! Här listar vi de hetaste yrkesrollerna inom branschen....