Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Utbildningarna som stärker Skånes energibransch

Nyhet - 04/11/2019

Person som håller i en glödlampa

I slutet av januari 2019 fick vi det glädjande beskedet av Myndigheten för yrkeshögskolan att vi får starta två helt unika yrkeshögskoleutbildningar inom el och energi. Så till hösten kan du börja plugga hos Teknikhögskolan i Lund och läsa YH-utbildningarna Distributionselektriker eller Elnätsprojektör.

– I dagsläget finns det ett behov av cirka 3 000 nya personer i branschen, säger Jessica Fredson, vd på Ystad Energi AB.

Akut personalbrist för skånska energibolag

Anledningen till att utbildningarna får starta är på grund av den akuta, och ökande, personalbrist som råder hos skånska energibolag där konkurrensen är tuff och många gånger rekryterar man från varandra för att försöka fylla sitt rekryteringsbehov. Detta resulterar dock i en ond cirkel, då inga nya med rätt kompetens kommer ut i arbetslivet.

– Det är inte så lätt att hitta denna kompetens i vår region, vilket innebär att energibolagen konkurrerar skarpt med varandra om utbildade personer. När det gäller elnätsprojektörer handlar det verkligen om att vi tar nyckelpersoner från varandra, vilket är en stor problematik, säger Jessica Fredson, vd på Ystad Energi AB.

Företagen vänder sig till Teknikhögskolan

För att få starta en yrkeshögskoleutbildning behöver vi backas upp av branschföretag som kan intyga den stora efterfrågan, både nu och på sikt. De företag som har slutit upp bakom beslutet att starta upp utbildningarna på Teknikhögskolan är Vattenfall, Kraftringen, Landskrona Energi, Staffanstorps energi, Skånska Energi, Ystad Energi, Trelleborgs energi, ONE Nordic, Öresunds kraft, ABB, Assemblin, Infratek, Bravida, Sölvesborgs Energi, Ljungby Energi, Halmstad Energi, Höganäs Energi, Olofströms kraft, Bjäre kraft, Sjöbo elnät, Skurups elverk och Svenska kraftnät.

Företagen är nu engagerade i utbildningarnas framtid genom att sitta med i ledningsgruppen för utbildningarna, vars uppdrag är att säkerställa relevant innehåll, hög kvalitet och så att innehållet motsvarar arbetsmarknadens framtida behov och krav.