Trendspaning 2022 – Här är marknadens mest eftertraktade yrken

Av Mikaela Laakso

Yrkeshögskolan har i uppgift att skapa utbildningar som matchar arbetsmarknadens kompetens- och rekryteringsbehov. För att lyckas med detta arbetar Teknikhögskolans affärsteam med att identifiera och utforma högaktuella utbildningar tillsammans med företag – där den behövs, när den behövs. Här är Teknikhögskolans trendspaning 2022.

Kompetenskartläggning tillsammans med branschen

Som länken mellan företag och framtidens arbetskraft har yrkeshögskolan en viktig uppgift att följa med i samhällsutvecklingen. För att tillgodose kompetensbehoven har Teknikhögskolan nära kontakt med näringslivet för att skapa relevanta program och kurser inom IT, teknik, bygg och anläggning, logistik, el och energi. Vi omvärldsbevakar och tar tempen i olika branscher, såväl lokalt och regionalt som nationellt och internationellt.

De senaste åren har trenden varit tydlig – digitaliseringen har skapat en mer snabbrörlig arbetsmarknad där nya behov snabbt uppstår. En central del i många branschers utveckling är automatisering för att kunna effektivisera produktionskedjor och processer. Även ny teknik och ett tydligare hållbarhetsfokus driver på marknadens kompetensbehov.

Under våra spaningar kommer vi i kontakt med många företag som vill vara med "på resan", och blir samarbetspartners. Vissa väljer att utforma nya utbildningar, medan andra engagerar sig i ledningsgrupper, erbjuder praktikplatser eller undervisar i våra klasser.

Identifierade behov blir till branschnära utbildningar

När vi arbetat fram olika utbildningskoncept ansöker vi en gång per år till Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH) om att få starta dem. MYH bedömer bland annat arbetslivsförankringens styrka, utbildningens kvalitet och om den leder till en tydlig yrkesroll. I januari varje år sker en tilldelning där alla yrkeshögskoleaktörer får besked om vilka utbildningsprogram som blir beviljade. Årets ansökningar är inskickade och dessa innefattar både helt nya utbildningar och fler starter av våra befintliga.

Bildkollage på nybyggnation, kod och analys

Yrkesroller som arbetslivet efterfrågar

Årets kompetenskartläggning mynnade ut i flera nya utbildningar som vi hoppas få starta 2023. Här listar vi jobben som är hetast framåt med exempel på YH-program vi har ansökt om. Alla följer självklart våra identifierade behov inom IT- och teknikutveckling, hållbart samhällsbygge och förnybar energi.

BI-utvecklare

Business Intelligence möjliggör datadrivna analyser som ligger till grund för strategiska affärsbeslut. Ofta handlar det om stora mängder data från kunddatabaser, ekonomi- eller personalsystem. Många företag efterfrågar idag kompetens "inhouse" som kan utvinna, strukturera och analysera data för att skapa faktabaserade beslutsunderlag.

"Vi rör oss mer och mer mot datadrivna beslut, men utan förståelse för hur vi kan ta in, sortera och analysera data är det svårt att säkerställa rätt beslutsunderlag. Vi ser en framtid både internt och externt för den här typen av tjänst."

– Alexander Rydberg, grundare och Sverigechef, Vaekst Group Aps

Processtekniker biogas

Biogas är en cirkulär ekonomi där samhällets avfall blir till förnybar energi och biogödsel. En ökad biogasproduktion är viktig för att påskynda energiomställningen, minska importbehovet och fasa ut fossila bränslen. Genom detta kan vi nå miljö- och klimatmålen samtidigt som vi bygger upp en försörjningstrygghet.

"Driftpersonal med rätt kompetens är en nyckelfaktor för att anläggningen ska kunna leverera och nå uppsatta mål. Idag är det ibland mycket svårt att hitta kandidater till lediga tjänster som har rätt kompetens och även förstår vad jobbet innebär."

– Anneli Ahlström, produktionschef, Gasum

Energiingenjör inriktning fastighet

Det råder bostadsbrist i hela landet och behovet av bostäder fortsätter öka till följd av den växande befolkningen. För att kunna bygga nytt och samtidigt nå klimatmålen behöver flera branscher ingenjörer och specialister inom hållbarhet och energioptimering. Yrkesrollen är en viktig pusselbit för att kunna energieffektivisera och modernisera fastigheter, både inom bygg-, energi- och fastighetsbranschen.

"Energi- och miljökraven ökar i branschen, Sverige och världen. Detta måste vi leva upp till och då behöver vi säkerställa att vi har kompetensen för det när vi måste verifiera och miljöcertifiera våra byggnader."

– Gustav Natt och Dag, projektledare, Team Projektpartner PPS AB

IoT-utvecklare

Internet of Things är en teknik som sammanlänkar elektroniska produkter med internet. Det som till vardags brukar kallas smarta produkter, vilket kan vara allt ifrån tvättmaskiner till hemlarm.

"Det råder en stor brist på denna kompetens. De flesta fordon och produkter idag innehåller Internet of Things och våra kunder efterfrågar mer tjänster inom detta område. Då behöver vi rekrytera för att kunna tillgodose deras efterfrågan!"

– Thomas Stjern, vice VD, Inceptive

Blockchain Developer

Blockchain som teknologi används inom flera områden, bland annat för säkra transaktioner, hantera register- och avtalsinformation samt i de fall det är kritiskt att snabbt kunna verifiera data och manipulationsförsök. Det finns även en stor potential att använda teknologin hos myndigheter för att säkert och smidigt hantera identiteter samt inom sjukvården för att kontrollera säkerheten i patientjournaler.

"Blockchain-teknologin är i sin linda! Jag tror att detta är framtiden för många företag och branscher, och tror även att den offentliga sektorn kommer ha stor nytta av exempelvis smarta kontrakt."

– Eric Lundekrans, VD, Trickle Göteborg AB

DevOps Engineer

Den snabba IT-utvecklingen har ställt högre krav på multikompetens. Nuförtiden vill många företag ha utvecklare med kompetens inom både Dev (utveckling) och Ops (IT Operations). Det är även en fördel att kunna hantera flera programmeringsspråk och utvecklingsmiljöer. Med en bredare kompetens främjas arbetet med systemutveckling, programmering och molnlagring, vilket behövs i nästan alla branscher.

"Vi har ett skriande behov av systemutvecklare. Det som trendar mest är Cloud oavsett teknik. Cloud är otroligt hett."

– Carina Haeggblom, rekryteringsansvarig, One Agency Sweden

Liknande artiklar

IT-kompetens som efterfrågas mest hos svenska företag
13 september, 2022 Nyhet

IT-kompetens som efterfrågas mest hos svenska företag

Det råder stor brist på IT-kompetens över hela landet, i alla branscher. Allra störst är behovet av programmerare...

Praktikperioder – Ta emot studerande på LIA
31 augusti, 2022 Nyhet

Praktikperioder – Ta emot studerande på LIA

Varje termin har vi flera klasser som går ut på LIA-praktik! Här är våra kommande perioder.

Elektriker och restaurangbiträde byter till elkraftsbranschen
14 juli, 2022 Intervju

Elektriker och restaurangbiträde byter till elkraftsbranschen

Julia och Arvid kommer från skilda yrken med ett gemensamt mål att bli elkraftsingenjörer...