Sejla fick erbjudande om anställning innan examen

Sejla Sijamic hade aldrig hört talats om yrkeshögskolan när hon av en slump hittade utbildningen Anläggningsingenjör väg och vatten på nätet. I somras tog hon examen från den tvååriga YH-utbildningen på Teknikhögskolan i Göteborg. Nu arbetar hon som väg- och markprojektör på Sweco Civil.
Sejla Sijamic, tidigare studerande på Teknikhögskolan

Utbildningen var väldigt lärorik! Högt över förväntan. Jag visste inte riktigt vad jag gav mig in på när jag skulle börja, men redan från första veckan kände jag mig otroligt motiverad. Upplägget var intressant och man såg fram emot allt. Trots att jag inte hade någon erfarenhet alls från branschen gick det bra.

– Sejla Sijamic, tidigare studerande

Vad är det bästa med din yrkesroll?

– Jag lär mig något nytt varje dag! Man lär sig mig mycket av sina kollegor. Vi jobbar tillsammans i många projekt, sedan ansvarar alla för sin del av projektet. Just nu har vi ett uppdrag där jag projekterar gång- och cykelvägarna, medan en annan person gör projekteringen av VA-ledningar. Vi har tät kontakt här och man har en bra relation med alla. Det är nog det bästa med mitt jobb.

Varför valde du att studera på Teknikhögskolan?

– Efter gymnasiet jobbade jag i ett år innan jag började leta efter utbildningar. Jag visste faktiskt inte ens att yrkeshögskoleutbildningar fanns när jag hittade Teknikhögskolans hemsida och började läsa om utbildningen. Sedan gjorde jag en intresseanmälan och blev uppringd av en utbildningsledare på skolan. Det lät så intressant att jag sökte och blev antagen.

– Utbildningen var väldigt lärorik! Högt över förväntan. Jag visste inte riktigt vad jag gav mig in på när jag skulle börja, men redan från första veckan kände jag mig otroligt motiverad. Själva upplägget på utbildningen var intressant och man såg fram emot allt. Trots att jag inte hade någon erfarenhet alls från branschen gick det bra. I mitt nuvarande yrke har jag nytta av alla kurser vi läste, framför allt datorprogrammen som jag arbetar i dagligen, Novapoint och AutoCAD.

Vad är dina erfarenheter av LIA (praktik)?

– Min första LIA gjorde jag på Svevia Anläggning. Jag trodde aldrig att jag skulle komma ut och jobba på entreprenadsidan, men jag lärde mig massor av nya saker som jag idag använder när jag projekterar. Det är en stor fördel att ha sett båda sidorna av branschen. Min tanke var att även göra min andra LIA-period på Svevia, men då ringde Sweco och ville anställa mig. Sedan kom vi överens om att jag kunde börja med att göra min praktik där och få en anställning efteråt. Nu ska vi snart ta emot en praktikant här på Sweco som läser den här utbildningen i årskurs ett och jag ska hjälpa till att handleda honom. Det känns väldigt roligt!

Vad tror du att man behöver för att lyckas i den här branschen?

– Man behöver framför allt ha bra initiativförmåga, vara motiverad och nyfiken. Jag var absolut inte fullärd när jag tog examen, är det inte heller idag och kommer aldrig att bli det, men man måste våga sig fram för att lyckas. Jag började på Sweco för ett år sedan och jag trodde aldrig att jag skulle vara där jag är idag. Idag är jag nästan självgående, trots att jag inte hade någon erfarenhet när jag påbörjade min utbildning. Det jag hoppas på är att bli en riktigt bra konsult. Jag blir motiverad av att se att vissa av mina kollegor har jobbat här i 30 år och hur mycket kunskap de har. Jag vill också bli så duktig.

– Utvecklingsmöjligheterna i branschen finns på alla nivåer. Det är brist på de flesta yrkesrollerna, så det är nästan så att man blir jagad i den här branschen. Det är så mycket som är på gång och mycket som redan är igång, så det behövs verkligen folk! Man hör dagligen att företag söker folk och det känns som att behovet aldrig tar slut.

Liknande artiklar

Sjukgymnasten Sarah byter bana, blir specialist på järnvägsmätning
8 juni, 2022 Nyhet

Sjukgymnasten Sarah byter bana, blir specialist på järnvägsmätning

Från vården till byggbranschen. Sarah karriärväxlar och studerar till Mätningsingenjör järnväg....

Irina läste till automationsingenjör, fick jobb på Siemens
9 september, 2021 Intervju

Irina läste till automationsingenjör, fick jobb på Siemens

Irinas teknikintresse växte fram under gymnasiet och efter studenten valde hon att plugg...

Fyra röster om YH-utbildningen Anläggningsingenjör väg och vatten
24 april, 2017 Nyhet

Fyra röster om YH-utbildningen Anläggningsingenjör väg och vatten

2014 startade Teknikhögskolan upp Anläggningsingenjör väg och vatten i Göteborg för första gången...