Så skapar vi en jämlik bransch inom IT och teknik

Branschföretagen inom IT och teknik strävar efter att uppnå en större mångfald bland sina anställda. Eftersom vi delar deras vision om en mer jämlik bransch så har vi teamat upp med IT-högskolan i Göteborg och skapat en forum för våra kvinnliga studerande.

Färre kvinnor än män söker sig till IT- och teknikområdet

Inom IT- och teknikbranschen har det länge varit en ojämn fördelning mellan kvinnor och män. Enligt IT&Telekomföretagen var det endast 28 procent kvinnor i branschen år 2018. I tillverknings- och verkstadsindustrin är andelen betydligt lägre. Om man tittar till våra siffror så visar det ganska tydligt att det även är färre kvinnor som söker sig till yrkeshögskoleutbildningar inom IT och teknik. Så här såg statistiken ut för föregående års ansökningsomgång:

  • 35% kvinnliga sökande till IT-utbildningar på Teknikhögskolan
  • 31% kvinnliga sökande till IT- och teknikutbildningar på Teknikhögskolan (totalt)

Meetup som ett första steg i rätt riktning

Med en vision om en mer jämlik bransch har vi teamat upp med IT-högskolan i Göteborg. Samarbetet innebär att skapa ett forum där våra studerande som definierar sig som kvinnor kan umgås, diskutera och inspirera varandra. På sikt även få andra att våga söka sig till yrken där fördelningen är ojämn. Det första tillfället var en Meetup som ägde rum i Göteborg där utvecklingsförslagen flödade. En av sakerna som de studerande lyfte fram var att det är viktigt att riva ned den stereotypa bilden av branschen.

Det är viktigt att lyfta fram kvinnor i branschen och riva ned bilden av den typiska programmeraren. Det spelar ingen roll vilket kön du har, det viktiga är vad du är intresserad av att jobba med.

– Susan Jung, studerande, Javautvecklare på Teknikhögskolan

IT- och teknikutbildning – oavsett kön

Denna första träff var ett initiativ från Teknikhögskolan och IT-högskolan i Göteborg, men som ni kanske redan vet så har vi fler utbildningar inom områdena IT och teknik på flera orter i landet samt distans. Höstens utbildningsstarter inom IT och teknik är bland annat Automationsingenjör robotik, Data Center Technician, Javautvecklare, Mjukvarutestare och Serviceingenjör Connected Home.

Liknande artiklar

Fördomar om YH-utbildning
12 juli, 2022 Nyhet

Fördomar om YH-utbildning

Vi bemöter 10 påståenden som är långt ifrån verkligheten kring YH i allmänhet och teknikutbildningar i synnerhet!

Stor tillväxt i IT-branschen gynnar datacentertekniker
27 maj, 2021 Intervju

Stor tillväxt i IT-branschen gynnar datacentertekniker

Den kraftiga tillväxten av datacenter har skapat ett stort behov av utbildade tekniker...

Chef i en mansdominerad bransch
23 juni, 2020 Intervju

Chef i en mansdominerad bransch

Emmalena blev chef efter utbildningen Bygg- och an...