Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Så skapar vi en jämlik bransch inom IT och teknik

Nyhet - 02/26/2020

Färre kvinnor än män som söker sig till IT- och teknikområdet

Inom teknik- och IT-branschen har det länge varit en ojämn fördelning mellan kvinnor och män. Som IT&Telekomföretagen lyfter på deras hemsida var det endast 28 procent kvinnor i branschen enligt statistik från 2018. I tillverknings- och verkstadsindustrin är andelen betydligt lägre. Om man tittar till våra siffror så visar det ganska tydligt att det även är färre kvinnor som söker sig till våra yrkeshögskoleutbildningar inom IT och teknik. Så här såg statistiken ut för föregående års ansökningsomgång:

  • 35% av de sökande till våra IT-utbildningar var kvinnor.
  • 31% av de sökande till samtliga av våra utbildningar inom teknik och IT var kvinnor.

Branschföretagen strävar efter att uppnå en större mångfald bland sina anställda och eftersom vi delar deras vision om en mer jämlik bransch så har vi teamat upp med IT-högskolan i Göteborg.

Meetup som ett första steg i rätt riktning

Samarbetet innebär att skapa ett forum där våra studerande som definierar sig som kvinnor kan umgås, diskutera och inspirera varandra och på sikt – även andra att våga söka sig till yrken där fördelningen är ojämn.

Det första tillfället var en Meetup som ägde rum i Göteborg, där utvecklingsförslagen flödade. En av sakerna som de studerande lyfte fram var att det är viktigt att riva ned den stereotypa bilden av branschen.

– Det är viktigt att lyfta fram kvinnor i branschen och riva ned bilden av stereotypen om den typiska programmeraren. Det spelar ingen roll vilket kön du har, det viktiga är vad du är intresserad av att jobba med, säger Susan Jung, som studerar till Javautvecklare på Teknikhögskolan.

IT- och teknikutbildning – oavsett kön

Denna första träff var ett initiativ från Teknikhögskolan och IT-högskolan i Göteborg, men som ni kanske redan vet så har vi fler utbildningar inom områdena IT och teknik på flera orter i landet samt distans.

Höstens utbildningsstarter inom IT och teknik är bland annat Automationsingenjör robotik, Data Center Technician/Engineer, Javautvecklare, Mjukvarutestare och Serviceingenjör connected home.

Se alla höstens utbildningsstarter på Teknikhögskolan här >>