Tydliga karriärvägar och samhällsnytta – Distributionselektriker berättar om yrkesrollen

Av Mikaela Laakso

Med en mångsidig yrkesbakgrund på bageri, lager och till sjöss valde Nils att byta riktning i sin karriär. Valet landade på energibranschen och rollen som distributionselektriker. I juni 2022 tog han examen från Teknikhögskolan i Lund och idag arbetar han på energibolaget Omexom. Vi ringde upp Nils för att höra mer om yrket!

"Jag tycker att utbildningen är jättebra att ha i bagaget! Man får en djup elförståelse, vilket jag har haft mycket nytta av i yrket. Dessutom blir man väldigt attraktiv med alla certifikat som man får via skolan, till exempel lift och ESA Fackkunnig."

Vad var det bästa med YH-utbildningen?

Praktiken är helt klart det viktigaste i hela utbildningen! Det är där grunden läggs för ens framtida karriär. Jag gjorde min praktik på Omexom och fick anställning redan innan examen. De lärde ju upp mig under praktiken, vilket var guld värt både för mig och företaget. Jag kan inte nog understryka vikten av att tidigt försöka hitta en praktikplats och kontakta både stora och små bolag. Det kan även vara viktigt för framtiden. Jag var nyligen i kontakt med en rekryterare som faktiskt ihåg mig från när jag sökte praktik där för över ett år sedan.

Nils Berthelin, studerande på Teknikhögskolan fotar en selfie iklädd varselställ och glasögon och tittar leende in i kameran.

Jag pluggade i ett år och fick jobb innan utbildningens slut med en konkurrenskraftig lön. Jag önskar att jag visste att det här yrket fanns tidigare! Vi kommer alltid behöva el, och det saknas folk redan nu. Det finns jobb för distributionselektriker överallt i hela Sverige.

– Nils Berthelin, tidigare studerande på Teknikhögskolan

Vad är det bästa med jobbet som distributionselektriker?

– Friheten! Som distributionselektriker har man ett ganska självständigt arbete där man själv kan bestämma hur man disponerar sin tid. Det är ett samhällsviktigt jobb samtidigt som det finns tydliga vägar att ta för att göra karriär i branschen. Det är ett omväxlande arbete, ofta är man stationerad hemma för att sedan åka ut och jobba på olika platser. På sommaren tar du med dig lunchen i en kylväska och käkar tillsammans med kollegorna ute i naturen. Det är hur trevligt som helst!

– En annan kul del av yrket är att man tydligt ser utvecklingen av jobbet man gör. Funkar elen eller inte liksom. Dessutom är lönen bra, utöver grundlönen får man olika tillägg så som dagstraktamente och har man beredskap ger det också mer klirr i kassan, vilket jag inte hade en aning om innan.

Vad gör en distributionselektriker?

– Det kan vara svårt att förstå vad en distributionselektriker gör innan man faktiskt kommer ut och jobbar. Man arbetar ute i fält, ibland med andra montörer och grävare, och har kontakt med sin projektledare för att lösa praktiska saker på plats. Säkerhetstänk genomsyrar arbetet. Man skarvar kablar som man ansluter till nätstationer och kabelskåp, och där kan planerade strömavbrott ingå. Det är vanligt att arbeta i projekt, till exempel har jag arbetat på projekt där vi bytt ut gamla kabelskåp och grävt ned kablar för att ersätta luftledningar. Men man kan också arbeta med felavhjälpning, där beredskap ingår. Då jobbar man med att åtgärda fel som uppstår i nätet, vilket innefattar en hel del problemlösning.

– Som distributionselektriker arbetar man åt nätägare, ens kund eller arbetsgivare. Då är det viktigt med dokumentation, vilket gör att det också blir en del administrativt arbete. Allt man gör ska dokumenteras och alla ändringar ska in i nätägarens system så att andra kollegor får rätt förutsättningar att göra sitt jobb.

Hur fysiskt är jobbet som distributionselektriker?

– Vanligtvis jobbar man i en rätt bra ergonomisk höjd. Beroende på var i landet du jobbar så arbetar du mer eller mindre med elstolpar, genom stolpklättring eller lift. Här i södra Skåne är det ganska lite stolpklättring, vi har nämligen bytt ut de flesta luftledningarna mot nedgrävd kabel. Jag har tidigare klasskompisar i Småland där stolpklättring förekommer oftare, då det är en annan terräng med mycket berg som gör det svårt att gräva ned kablar. Det finns alltså en fysisk aspekt i jobbet, men det är sällan tungt. Sen behöver man inte jobba ute hela livet heller. Man kan använda sin erfarenhet som distributionselektriker i andra roller i branschen, till exempel i en roll som beredare.

Relaterade artiklar

Fler kvinnor tar plats i energibranschen – snart utbildade elnätsprojektörer
2 november, 2022 Intervju

Fler kvinnor tar plats i energibranschen – snart utbildade elnätsprojektörer

Katija, Tindra och Sheida berättar om branschen, jämställdhet och vad som lockade dem till att bli elnätsprojektörer....

Välj en karriär i energibranschen – stort behov, lätt till jobb
12 oktober, 2022 Nyhet

Välj en karriär i energibranschen – stort behov, lätt till jobb

Varför ska du satsa på en karriär inom el och energi? Vi snackar branschens behov...

"Elektriker är inte de enda som jobbar med el"
17 december, 2020 Intervju

"Elektriker är inte de enda som jobbar med el"

Oscar är färdigutbildad distributionselektriker. Han hade länge varit intresserad av elteknik, men...