Från vården till ingenjörsbranschen på 2 år

Av: Alexandra Lovén

Historiskt sett har det funnits en uppfattning om att man ska stanna på sitt jobb från start till pension. Idag är tiderna annorlunda och det finns många lysande exempel på lyckade karriärbyten – Jessica Carlsson och Theodora Mesiah är två av dem!

Theodora startade sitt yrkesliv inom hemtjänsten, mellanlandade senare som chef i flygbranschen och kastade sig sedan vidare in i YH-studier till anläggningsingenjör. Även Jessica påbörjade sin karriär inom vården innan hon senare lät hennes intresse för projektledning leda vägen mot ingenjörsstudierna på Teknikhögskolan. Här berättar de mer om sina yrkesroller och hur vi kan locka fler kvinnor till ingenjörsbranschen!

Studerande Anläggningsingenjörer Jessica Carlsson och Theodora Mesiah i deras respektive arbetsmiljö.

Fr. vänster: Jessica Carlsson och Theodora Mesiah

Det kändes tryggt med en yrkeshögskoleutbildning, eftersom den är utformad utifrån arbetsmarknadens behov

– Jessica Carlsson, mark- och VA-projektör, tidigare studerande på Teknikhögskolan

Hur kom det sig att valet föll på ett så oväntat karriärbyte?

– När man kommit upp i åldern och har barn, partner, huslån och inte bara sig själv att tänka på, kan steget till att börja plugga och byta karriär vara väldigt stort. Därför tycker jag att det kändes tryggt med en yrkeshögskoleutbildning, eftersom den är utformad utifrån arbetsmarknadens behov. De är dessutom ofta kompakta med branschanpassade kurser och lagom långa, säger Jessica.

Theodora fyller i:

– Jag valde att byta bransch för att mitt dåvarande jobb som platschef på SAS inte var tillräckligt stimulerande. Men också för att det var svårt att kombinera arbetet med livet som förälder.

– Till att börja med gjorde jag research och gick igenom lite olika utbildningar. Till slut föll valet på YH-utbildningen Anläggningsingenjör väg och vatten. Det var min ena bror som inspirerade mig att välja den utbildningen, för att han läste en liknande utbildning, säger Theodora.

Jag gjorde båda mina LIA-perioder på samma ställe, eftersom jag ville lära mig så mycket som möjligt om hur man arbetade på just den enheten. Det var lyckat, jag blev sedan erbjuden en tjänst innan min LIA var slut!

-Theodora Mesiah, VA-ingenjör, tidigare studerande på Teknikhögskolan

Vad var det som lockade med yrkesrollen anläggningsingenjör?

– Det som lockade mig med yrkesrollen var projektledningsbiten! Att välja denna riktade utbildningen mot väg och vatten var en ren chansning som blev väldigt lyckad! Nu har jag ett intresse för anläggningsbyggnad och det finns massa spännande vägar att gå efter utbildningen. Det finns olika perspektiv i anläggningsbranschen och du kan efter utbildningen arbeta på beställarsidan, konsultsidan eller entreprenörssidan, säger Jessica.

– Det bästa med yrkesrollen är att man får vara med och bidra med sin kunskap till en så viktig samhällsfunktion. En stor utmaning som jag märker av i mitt arbete som VA-ingenjör är lagstiftningen som vi behöver förhålla oss till. Lagstiftningen är från 60-talet och har inte riktigt hängt med i utvecklingen vad gäller till exempel klimatanpassning, säger Theodora.

Skolan värnar om att man ska skapa kontakter och anordnar till exempel spännande studiebesök och branschdagar. Man har även två gedigna LIA-perioder som ger otroligt mycket i ryggsäcken att ta med sig ut i arbetslivet!

-Jessica Carlsson, mark- och VA-projektör, tidigare studerande på Teknikhögskolan

Hur gör man ingenjörsbranschen mer attraktiv för kvinnor?

– Jag tror att det viktigaste är att företag och kommuner redan i högstadiet/gymnasiet, när man gör viktiga vägval i livet, försöker skapa en nyfikenhet och visar vad det finns för möjligheter i ingenjörsyrket, säger Jessica.

Jessica fortsätter:

– Man ser att det är en stor och viktig fråga när man väl kommer in i branschen, vilket är glädjande. Jag har länge arbetet i en kvinnodominerande bransch och upplever att dynamiken i arbetslagen varierar väldigt mellan branscherna och tror definitivt på att en god mix är det bästa för arbetsmiljö, marknad och framgång!

Theodora avslutar:

– Jag tror att det behövs fler synliga förebilder! Men det är också viktigt att skapa en inkluderande och jämställd arbetskultur i ingenjörsbranschen. Det kan uppnås genom att man aktivt utbildar i jämlikhet.

Spana in andra artiklar ⭣

Blivande anläggningsingenjör brinner för att utveckla Sveriges infrastruktur
11 juni, 2024 Intervju

Blivande anläggningsingenjör brinner för att utveckla Sveriges infrastruktur

Khaliq lämnade datavetenskap och byggteknik bakom sig för nya utmaningar som anläggningsingenjör...

Jämställdhet för framtidens innovation – vi snackar kvinnor i tekniska yrken
15 september, 2023 Nyhet

Jämställdhet för framtidens innovation – vi snackar kvinnor i tekniska yrken

Den ojämna könsfördelningen är fortsatt en verklighet i många tekniska branscher. Vi snackar...

Framgångsrik utbildningsform – studerande berättar om YH
4 juli, 2023 Nyhet

Framgångsrik utbildningsform – studerande berättar om YH

Korta utbildningar, mycket praktik och goda jobbutsikter. Det är några av anledningarna...