Från snickare till byggledare

Dan-Axel "Daxen" Rosendal är 32 år och bor i Lysekil. Efter bygglinjen på gymnasiet arbetade han som snickare i 13 år innan han kände att han ville ta tag i sin vidareutveckling. Nu har han tagit sin efterlängtade yrkeshögskoleexamen från Bygg- och anläggningsledare på Teknikhögskolan i Uddevalla. Dessutom fick han ta emot stipendium från Sveriges Byggindustriers byggförening Bohus Norra Älvsborg på självaste examensdagen.

Vad är det bästa med byggutbildningen?

– Att alla kurserna är branschspecifika och att vi får fördjupade kunskaper i många delar. Fördelen med att man läser på halvfart är att man kan jobba samtidigt, även om det är tufft med två kvällar i veckan under två år.

Dan-Axel Rosendal, studerande på Teknikhögskolan

Det märks att näringslivets efterfrågan har skapat denna utbildning. Alla kurser är branschspecifika och vi får fördjupade kunskaper i många olika delar.

– Dan-Axel Rosendal, studerande

Hur är det att arbeta som bygg- och anläggningsledare?

– Det är ett jobb som innefattar allt från ekonomi till byggtekniska lösningar – jag har hittat helt rätt. Detta är början på något större och första steget är nu taget. Sitter som platschef idag där jag har ansvar för ekonomi, byggtekniska frågor, planering, personal, kundkontakt med mera. Just nu bygger vi om en skola samtidigt som undervisningen är igång - ett projekt som kräver god samordning och planering. Vad för slags projekt det blir för mig efter nuvarande är inte bestämt, men förhoppningsvis ett projekt av större modell. Det är de stora jobben jag vill åt – där det finns en uttalad platsorganisation.

Vad har du för tips till framtida studerande?

– Först och främst, så passar rollen den som har social kompetens och ett sunt förnuft. Inte heller bör man vara helt obildad. Jag rekommenderar verkligen att man har en yrkesbakgrund, det gör allt mycket lättare. Det går verkligen att få ihop med familj och jobb. Tveka inte – du får ihop det om du vill så ta chansen och hoppa på det!

Liknande artiklar

Årets stipendier till nyexaminerade Bygg- & anläggningsledare
5 juni, 2021 Nyhet

Årets stipendier till nyexaminerade Bygg- & anläggningsledare

Stipendier delas årligen ut till engagerade studerande av...

Efter 25 år lämnade Johan industrin för en karriär som mätningsingenjör
27 april, 2021 Intervju

Efter 25 år lämnade Johan industrin för en karriär som mätningsingenjör

När Johan närmade sig 50 år bytte han riktning i sin karriär. Han började studera till...

Marianne bytte yrke efter 12 år
4 maj, 2018 Intervju

Marianne bytte yrke efter 12 år

Marianne arbetade som byggnadsmålare i 12 år innan hon bestämde sig för att...