Fler kvinnor tar plats i energibranschen – snart färdigutbildade elnätsprojektörer

Av Mikaela Laakso

Katija, Tindra och Sheida är snart redo att ta plats i energibranschen. Det är tredje året i rad som Teknikhögskolan utbildar elnätsprojektörer och antalet kvinnliga studerande ökar för varje år. Trots att energibranschen är mansdominerad har den flera år i rad toppat listorna över "mest attraktiv och jämställd bransch". I den här artikeln berättar de om vad som lockade dem till att bli elnätsprojektörer och jämställdhet i branschen.

"Skapar nya möjligheter för Sveriges elnät"

Katija Schill
Katija Schill

– Jag har alltid varit nyfiken på hur elnätet är uppbyggt och hur produktionen fungerar. Det fascinerar mig! Jag påbörjade min karriär i energibranschen på E.ON som kundtjänstarbetare och senare även som industrielektriker. När jag läste om elnätsprojektör kände jag att det skulle passa mig, att få hjälpa till att skapa nya möjligheter för Sveriges elnät. Arbetet innebär att "bereda" projekt, vilket innebär att planera för ny- och ombyggnad av ledningar. Det är mycket administrativt men det finns plats för kreativt tänkande också.

"Intresset blir större ju längre in i utbildningen man kommer. Det bästa hittills är allt nytt jag fått lära mig såklart, men också kontakten med utbildarna och de andra studerande som har en sån positiv inställning. Det är en otroligt fin studiegrupp och alla stöttar varandra. Jag blir verkligen inspirerad!"

– Katija Schill, studerande

"En framtidsbransch som passar en bred målgrupp"

Tindra Andersson
Tindra Andersson

– Energibranschen är en framtidsbransch som växer för varje dag. Vi står inför stora omställningar, mer miljötänk och en utveckling som går i hög takt, vilket jag gillar! Som tidigare undersköterska ligger vården mig fortfarande varmt om hjärtat, men jag är en matematisk person och problemlösare så jag behövde en annan typ av utmaning. När jag hittade utbildningen kände jag direkt att det var något för mig. Den verkade bred med många möjligheter efter examen. Jag är jätteglad att jag sökte in!

"Det finns väldigt många olika roller i energibranschen. Det finns de som står med kluriga utmaningar och leder projekt, men det finns även andra vägar att ta om man är mer praktiskt lagd. Sedan kan titlar och arbetsuppgifter även skilja sig åt mellan olika företag. Så jag skulle säga att det är en bransch som kan tilltala en bred målgrupp och olika personlighetstyper."

– Tindra Andersson, studerande

"Nej till kvotering, ja till kompetensbaserad rekrytering"

Sheida Boustman
Sheida Boustman

– Jag har alltid haft ett intresse för el och hur energibranschen funkar, så i vuxen ålder utbildade jag mig till installationselektriker. Sedan dess har jag haft olika roller och jobbat både med automation och inom industri. För att fortsätta utvecklas och växa i branschen valde jag efter min graviditet att börja studera till elnätsprojektör. Det finns en bild av "den mansdominerade energibranschen", men det är verkligen en bransch för alla. Istället för att prata kvotering tycker jag att företag ska fokusera på personers intresse och kompetens. Jag vet inte hur många gånger jag har fått höra att jag har bra odds eftersom jag är kvinna, men jag vill bli anställd på grund av min kompetens, inte för att fylla en kvot!

"Man kan ju inte tvinga folk att vara intresserade av saker. För mig är jämställdhet att bli bemött likadant så våga vara dig själv, det kommer man långt på. Följ det du är intresserad av och tänk att du är en person i yrket snarare än en kvinna i yrket."

– Sheida Boustman, studerande

Relaterade artiklar

Välj en karriär i energibranschen – stort behov, lätt till jobb
12 oktober, 2022 Nyhet

Välj en karriär i energibranschen – stort behov, lätt till jobb

Varför ska du satsa på en karriär inom el och energi? Vi snackar branschens behov...

Elektriker och restaurangbiträde byter till elkraftsbranschen
14 juli, 2022 Intervju

Elektriker och restaurangbiträde byter till elkraftsbranschen

Julia och Arvid kommer från skilda yrken med ett gemensamt mål att bli elkraftsingenjörer...

"Elektriker är inte de enda som jobbar med el"
17 december, 2020 Intervju

"Elektriker är inte de enda som jobbar med el"

Oscar är färdigutbildad distributionselektriker. Han hade länge varit intresserad av elteknik, men...