Efter 25 år lämnade Johan industrin för en karriär som mätningsingenjör

Efter 25 år i den kemiska industrin och merparten av tiden på en chefsposition valde Johan Sporrong att byta riktning i sin karriär. När han närmade sig 50 år insåg han att det var dags för en förändring. Han ville ha ett mer stimulerande jobb och landade i att det var bäst att vidareutbilda sig för att uppfylla sina karriärdrömmar.Vägen dit blev yrkeshögskolestudier till Mätningsingenjör hos Teknikhögskolan i Göteborg, och i slutet av maj är det dags för examen. Vi hörde av oss till Johan för att prata om hans karriärväxling och passa på att gratulera till det nya jobbet som mätningsingenjör!

Vad fick dig att göra ett karriärbyte?

– Skälet till att jag valde en karriärväxling var att jag inte längre tyckte det var roligt med industrin och att vara chef. Det blev tröttsamt att alltid vara kontaktbar, sitta på insidan och hantera personal. Efter jobbet orkade jag sällan ta vara på fint väder och dagsljuset. Jag var helt enkelt för trött.

Hur kom du fram till att du skulle bli mätningsingenjör?

– Först försökte jag söka andra jobb, men det var svårt. Det kändes som att rekryterare och arbetsgivare kanske undrade vad för person som skulle söka sig bort från en så "bra" tjänst, att det kanske var problem i anställningen. Jag pratade med min fru om det och hon föreslog att jag skulle söka in på skolan för att bryta med min tidigare karriär, så att jag lättare kunde byta bana.

– Nästa steg var att hitta något som verkade stimulerande. Jag läste upp matten på Komvux och kom in på en lantmätarutbildning, men i samma veva hittade jag Teknikhögskolan. Jag hade tyvärr fördomar om yrkeshögskolan och tänkte att där hamnar de som inte är studiemotiverade, men jag åkte till skolan för en presentation av YH-utbildningen och där kom mina fördomar på skam! Så fel jag hade. Jag blev imponerad av upplägget och även de andra sökande, så jag fick snabbt in min ansökan – och kom in!

Johan Sporrong på byggarbetsplats under sin LIA-praktik

Var det något särskilt som lockade dig med en YH-utbildning?

– Jag ville jobba på utsidan och eftersom 25 procent av utbildningen var praktik (LIA) så blir man redo att kliva rakt in i arbetslivet direkt efter examen. Det passade mig! Extra lockande är ju också att många som läser en YH-utbildning blir anställda av företagen de praktiserat på innan utbildningen ens är slut, och så blev det för mig också! Jag blev erbjuden en tjänst ett halvår innan examen och många av mina klasskamrater har också säkrat anställningar trots rådande pandemi.

Hur har det varit att plugga på Teknikhögskolan?

– Jag har trivts jättebra i klassen! Trevliga, engagerade och motiverade klasskamrater i åldrarna strax över 20 till strax under 60 år, både män och kvinnor med olika bakgrunder. De har bland annat jobbat inom bygg, skola, flyg, tåg, arbetsförmedling, industri och transport. Utbildarna har också varit väldigt bra! De kommer ofta från branschen så man får lära sig det som behövs och inte det som kan vara "bra att ha", vilket också gjort att man känner en trygghet i att det man läser faktiskt kommer att användas. Så var det inte riktigt i gymnasiet, om jag kommer ihåg rätt - det var ju ett tag sedan. Liksom, vem behöver veta när en viss kung föddes?

Fördomar jag tidigare hade om yrkeshögskolan fick jag snabbt äta upp. Jag är imponerad av Teknikhögskolan, och utbildningsupplägget var som gjort för mig!

Johan Sporrong på byggarbetsplats under sin LIA-praktik

Vad är det roligaste med jobbet som mätningsingenjör?

– Utan tvekan att man får vara utomhus och att det är en viss form av fysisk aktivitet. Sedan är det väldigt mycket mer att lära sig, vilket är stimulerande. Mätyrket passar den som gillar teknik och att vara utomhus, även när vädret inte alltid är så bra. Det är en fördel och nästan ett krav att ha körkort också, så att man kan ta sig till och mellan olika arbetsplatser.

Jag har precis fyllt 50 år och snart tagit mig igenom en yrkeshögskoleutbildning! Dessutom har jag fått en anställning som jag trivs med. Livet ser ljust ut!

3 snabba med Johan

  • Optisk mätning eller satellitmätning? Optisk!
  • Inmätning eller utsättning? Utsättning!
  • Utomhus- eller inomhusarbete? Utomhus!

Johan förklarar optisk mätning och satellitmätning

– Satellitmätning innebär att man plockar upp koordinater från satelliter, med en felmarginal på upp till tre centimeter. Optisk mätning är när man mäter med en totalstation, ett avancerat mätinstrument som är uppkopplat mot en GPS. I den här sortens mätning blir de interna felen inte mer än någon millimeter.

Johan förklarar inmätning och utsättning

– Som mätningsingenjör jobbar man både med inmätning och utsättning. Inmätning är att mäta in i detalj. Det kan vara för att kontrollera att man har byggt på den plats som det var tänkt eller för att kontrollera så att inte omgivningen förändras under ett bygge, till exempel att andra byggnader inte flyttar på sig. Utsättning innebär att man markerar var något ska vara; en pelares placering på en balk, en påles placering vid grundläggning eller ett hus placering vid ett bygglov.

Liknande artiklar

Sjukgymnasten Sarah byter bana, blir specialist på järnvägsmätning
8 juni, 2022 Nyhet

Sjukgymnasten Sarah byter bana, blir specialist på järnvägsmätning

Från vården till byggbranschen. Sarah karriärväxlar och studerar till Mätningsingenjör järnväg....

1410 mil järnväg kräver fler mätningsingenjörer
16 april, 2021 Intervju

1410 mil järnväg kräver fler mätningsingenjörer

Teodolitens VD, Anders Öryd, berättar om branschens behov av mätningsingenjörer med järnvägskompetens.

Började studera i den rådande pandemin
17 mars, 2021 Intervju

Började studera i den rådande pandemin

Covid-19 har påverkat oss alla i olika utsträckning och allt fler har valt att börja studera. Erica, Walid och Magnus är tre av...