Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Marianne bytte yrke efter 12 år

Intervju - 05/04/2018

Marianne Meijer är 41 år och bor i Brastad. Till sommaren tar hon examen från yrkeshögskoleutbildningen Bygg- och anläggningsledare i Uddevalla – en utbildning som läses på halvfart för att du ska kunna kombinera studierna med jobb. Innan hon började studera på Teknikhögskolan arbetade hon som byggnadsmålare i 12 år. Innan dess hade hon läst handel och administration på gymnasiet.

Något jag fastnade för var att utbildningen läses på halvfart och är förlagd på kvällstid, vilket betyder att man kan jobba samtidigt.

Hur kom det sig att du fastnade för utbildningen?

– Jag såg kurserna och fann många av dem intressanta. Något jag fastnade för var att utbildningen läses på halvfart och är förlagd på kvällstid, vilket betyder att man kan jobba samtidigt. Jag ville komma vidare i yrkeslivet, då jag arbetat som målare i 12 år. Att utbildningen är på kvällstid så att man kan jobba samtidigt är även något av det bästa med utbildningen. Dessutom får man ett bra och stort kontaktnät.

Vad är dina framtidsplaner?

– Jag har inte bestämt mig vad jag vill göra efter examen än. Under LIA:n (lärande i arbete) var jag på byggnadsnämnden som byggnadsinspektör och bygglovshandläggare. Det var intressant att se hur processen går till och jag fick möjlighet att vara både på kontoret och ute på plats, vilket jag uppskattade. Möjligtvis kanske jag arbetar som byggnadsinspektör eller projektledare inom kalkylering efter utbildningen, men som sagt, så vet jag inte riktigt än.

Vem passar yrket för?

– Den som gillar att se saker växa fram och har förmågan att se den större bilden. Det borde vara den som har ordning och reda, men å andra sidan finns det arbetsledare som har det väldigt rörigt.

Vad har du för tips till den som funderar att söka samma utbildning som dig?

– Prova – du kommer inte ångra dig. Du kommer att träffa nya kollegor och skapar kontakter som du har med dig för resten av ditt yrkesliv.