Boosta din LinkedIn-profil som ett proffs – 5 enkla steg

Av Mikaela Laakso

LinkedIn har blivit en naturlig del av många rekryteringsprocesser och rekryterare hittar ofta potentiella kandidater direkt på plattformen. Att ha en optimerad LinkedIn-profil kan därmed vara avgörande för dina framtida karriärmöjligheter. Här ger Teknikhögskolan sina 5 bästa tips för att förbättra din LinkedIn-profil!
Kvinna som uppdaterar sin LinkedIn-profil på en laptop

LinkedIn är navet för din karriär! Stärk den professionella bilden av dig själv, bygg nätverk och håll dig uppdaterad på din bransch och yrkesområde.

1. Presentera dig själv

Sammanfatta vem du är, dina främsta egenskaper och kompetenser så att personer snabbt får en känsla för dig som yrkesperson. I din sammanfattning bör du lyfta dina "uspar" och betona vad du kan erbjuda arbetsgivare. Kom ihåg att lägga till en profilbild som ger ett professionellt och positivt intryck. Du kan även ladda upp en bakgrundsbild till din profil som speglar din professionella identitet.

Ett annat tips är att använda relevanta sökord i din profiltext för att öka chanserna att bli hittad av arbetsgivare och rekryterare. Tänk på vilka ord och fraser som är vanliga inom ditt yrkesområde.

2. Fyll på din kompetensprofil

Lägg till information om din utbildningsbakgrund och arbetslivserfarenhet. Inkludera en beskrivning av vilka kurser du läst och vilka arbetsuppgifter eller ansvarsområden du haft. Var inte rädd för att konkretisera resultat och framgångar när det är möjligt. Det kan ge arbetsgivare en bättre förståelse för din kompetensnivå.

Glöm inte heller att lista dina kompetenser och färdigheter som är relevanta för ditt yrkesområde. Det går även att lägga till media och projekt, som ger dig möjlighet att visa upp ditt tidigare arbete.

3. Be om rekommendationer

Be tidigare kollegor, chefer eller samarbetspartners om rekommendationer på LinkedIn. Referenser stärker din trovärdighet och ger rekryterare en tydligare uppfattning av dig utifrån hur kollegor och tidigare arbetsgivare ser dig.

4. Satsa på att ha en 100% komplett profil

Ju utförligare du är i din beskrivning desto lättare har företag och rekryterare att hitta dig och se om din profil överensstämmer med det de söker. Behöver du hjälp med att beskriva din utbildning och din kunskap? Information om din utbildning hittar du här på webben.

5. Bygg ditt nätverk

Bygg ditt professionella nätverk genom att skicka kontaktförfrågningar till personer du känner och personer som du vill knyta kontakt med. För att bygga ett starkt nätverk och visa upp din kunskap är det en stor fördel att vara aktiv på plattformen. Gilla och dela innehåll inom ditt intresseområde, engagera dig i diskussioner i branschrelaterade grupper och kommentera andras inlägg!

Du kan även använda LinkedIn som ett digitalt visitkort. När du är ute på mässor, branschdagar och andra evenemang – lägg till kontakter i ditt nätverk, direkt på plats.

Liknande artiklar

Tips till dig som ska söka LIA
11 december, 2020 Tips

Tips till dig som ska söka LIA

Att söka praktik kan jämföras med att söka jobb, ibland är det utmanande. Här är Teknikhög...

Tips! Så söker du jobbet efter examen
12 juli, 2019 Tips

Tips! Så söker du jobbet efter examen

Har du tagit examen eller är du snart färdigutbildad? I den här artikeln listar vi våra bästa tips...

Därför ska du skaffa LinkedIn
9 augusti, 2018 Tips

Därför ska du skaffa LinkedIn

LinkedIn har många fördelar. Plattformen fungerar som ditt digitala CV där du och potenti...