Billiga, enkla och näringsrika matlådor för studerande med tidspress
Av Alexandra Lovén
1. Mättande vegetarisk linsbolognese
Ingredienser:
4 portioner.
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 buljongtärning
2 pkt krossade tomater
2-3 dl torkade linser (valfria)
Frysta örter (valfria)
Peppar, salt
4 dl vatten
4 portioner pasta
Instruktioner:
Börja med att skölja linserna och koka pasta. Fräs lök med olja i en stekpanna. Tillsätt linserna och alla övriga ingredienser. Låt sjuda under omrörning tills linserna är mjuka med lite tuggmotstånd. Smaka av med kryddor. Servera tillsammans med pastan. Bon appétit!
Psst...
Om du inte gillar konsistensen på linserna, eller vill komma ifrån att det blir som en linsgryta, kan du grovmixa bolognesen med mixerstav. På så sätt blir det en mer köttfärssåsliknande rätt!
2. Morotsbiffar med sötpotatismos
Ingredienser:
4 portioner.
500 g morötter
2 ägg
1 dl mjöl
Salt, peppar
2 sötpotatisar
1 buljongtärning
Instruktioner:
Finriv morötter och pressa ut saften. Tillsätt ägg, mjöl, salt och peppar. Låt det dra en stund i kylen. Under tiden kan du skala och skära sötpotatis i bitar! Koka sedan upp potatisen med buljong tills de har mjuknat. Häll ut kokvattnet, tillsätt smör eller olja och mixa med mixerstav eller mosa med gaffel. Låt moset svalna en stund medan du steker på biffarna i stekpanna.
Enjoy!
3. Krämig grön ärtsoppa
Ingredienser:
4 portioner.
600g frysta gröna ärtor
3 vitlöksklyftor
1-2 buljongtärningar
1 liter vatten
1 skvätt grädde (valfritt)
Salt, peppar
Instruktioner:
Hacka vitlök och koka upp vatten med buljong i en kastrull. Lägg i frysta ärtor och den hackade vitlöken. Låt koka i cirka 5 minuter. Ta sedan av kastrullen från värmen och mixa med mixerstav. Krydda med salt och peppar och tillsätt grädde om så önskas. Låt sedan koka upp igen. Servera med ett kokt ägg för en mer matig rätt.
Njut!
4. Tofu stroganoff med ris
Ingredienser:
4 portioner.
2 pkt alspånsrökt tofu
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
4 msk tomatpuré
2,5 dl grädde
1 msk soja
1 tsk paprikapulver (valfritt)
Peppar, salt
4 portioner ris
Instruktioner:
Börja med att skölja och koka upp ris. Hacka sedan lök och fräs med olja i stekpanna. Skär tofu i avlånga bitar och låt steka med löken en stund tills den har fått färg. Tillsätt sedan alla övriga ingredienser och låt sjuda en stund. Krydda efter behag och servera med riset!
Psst...
Om du inte vill använda dig av tofu går det lika bra att byta ut den till halloumi eller motsvarande ost.
Bonustips!
Om du har möjlighet är det alltid billigare i längden att vecko- eller månadshandla och laga matlådor, än att spontanhandla det du är sugen på dag för dag. Vill du vara ännu mer ekonomisk har dessutom många livsmedelsbutiker varukylar med produkter med kort datum – för en billigare peng. Kika där nästa gång du handlar, kanske kan du göra ett kap till dina matlådor!
Lycka till!
Liknande artiklar

Så stressar du ned och får ny energi under semestern – 5 tips
Det är lätt att fastna i gamla vanor och stressmönster, även under semestern. Här är 5 tips för maximal avkoppling och...

5 studietekniker som maximerar din inlärning
Studera smartare, inte hårdare! Använd rätt studieteknik för att lyckas med dina studier. Här är 5 studietekniker för effektivt...

Tips! Så söker du jobbet efter examen
Har du tagit examen eller är du snart färdigutbildad? I den här artikeln listar vi våra bästa tips...