30 YH-utbildningar som leder till jobb

Av Mikaela Laakso

Kombinationen av teori och praktik kännetecknar yrkeshögskolan som utbildningsform, som vuxit explosionsartat de senaste åren. Bland Sveriges yrkeshögskolor står Teknikhögskolan ut med sitt breda utbud av 30 YH-utbildningar inom IT, teknik, energi och samhällsbyggnad. Utbildningarna är formade för att möta den kompetens som efterfrågas på arbetsmarknaden, vilket resulterar i att hela 9 av 10 får jobb kort efter examen.
Studerande

9 av 10 får jobb direkt efter examen

Eftersom YH-utbildningar bygger på arbetslivets behov har de studerande goda chanser till jobb direkt efter examen, vilket har blivit en självklar framgångsfaktor för Teknikhögskolan. Statistik visar att 91% av alla som läser en YH-utbildning får jobb inom sex månader efter avslutad utbildning och i vissa fall är siffran högre än så. Teknikhögskolan har examinerat klasser där siffran ligger på 100%.

– Det är mycket stor efterfrågan på många håll nu och då är den här typen av utbildningar den bästa för en kommande anställning, säger Tom Sjötun, VD, Electus Rekrytering.

Rekordmånga får jobb på sin praktikplats

YH-utbildningar består ofta av minst 25% praktik ute hos företag. Praktiken, som kallas LIA (lärande i arbete), ger de studerande ovärderlig yrkeserfarenhet redan under utbildningen och för många leder det även till erbjudande om anställning.

– Praktiken är helt klart det viktigaste! Det är där grunden läggs för ens framtida karriär. Jag fick anställning redan innan examen, säger Nils Berthelin, tidigare studerande, Teknikhögskolan.

Teknikhögskolan är en bra utbildningsanordnare och upplägget med teori och praktik medför en kort "startsträcka" inom yrket för de examinerade.

– Nicoleta Liss, avdelningschef/projektledare, Tyréns

Utbildningar som matchar arbetsmarknadens behov

I utformningen av YH-utbildningarna spelar företag en aktiv roll för att säkerställa att de följer både aktuella och framtida kompetensbehov. Med den nära kopplingen till arbetslivet och ett upplägg som inkluderar teori och praktik garanterar yrkeshögskolan att de studerande blir väl förberedda för yrkeslivet, och att de kan vara säkra på att deras kompetens är efterfrågad.

– Man varvar teori med praktik vilket gör att man känner sig mer redo för arbete efter studierna, säger Cecilia Nyberg, tidigare studerande, Teknikhögskolan.

– YH-utbildningar är det optimala valet om man eftersträvar efterfrågad kompetens och snabbt vill ut på arbetsmarknaden, säger Ingrid Andersson, studerande, Teknikhögskolan.

Liknande artiklar

Framgångsrik utbildningsform – studerande berättar om YH
4 juli, 2023 Nyhet

Framgångsrik utbildningsform – studerande berättar om YH

Korta utbildningar, mycket praktik och goda jobbutsikter. Det är några av anledningarna...

Svårt att välja utbildning? Så hittar du rätt!
14 december, 2022 Tips

Svårt att välja utbildning? Så hittar du rätt!

Ett stort utbildningsutbud kan vara svårt att navigera. Här är tips på vad du kan göra för att underlätta utbildningsval...

Tips för dig som vill karriärväxla
19 juli, 2022 Tips

Tips för dig som vill karriärväxla

Vill du byta inriktning mitt i karriären? Landa i rätt yrkesroll med en YH-utbildning. Här får du 3 tips för att karriärväxla!