Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Snabba fakta

UtbildningstypYrkeshögskoleutbildning

Utbildningslängd2 år, kostnadsfri och CSN-berättigad

Studietakt100%

Poäng400 YH-poäng

StudieortLinköping

Vad gör en VVS-ingenjör?

Som VVS-ingenjör projektleder, designar och förvaltar du installationsarbete i fastigheter på ett så energisparande och effektivt sätt som möjligt. Du skapar trivsamma, energieffektiva och välfungerande inomhusmiljöer för människor att bo i. Om du ansvarar för ett helt projekt, från början till slut, planerar du produktionen av ekonomi, tid och personal.

Vad tjänar en VVS-ingenjör?

Som VVS-ingenjör kan du arbeta inom både fastighetsbranschen och bygg- och anläggningssektorn. Efter examen kan du axla många olika yrkesroller, så som:

 • Projektledare
 • VVS-ingenjör
 • VVS-konstruktör
 • VVS-konsult
 • VVS-projektör
 • VVS-ritare

Så vad tjänar en VVS-ingenjör då? I Sverige har VVS-ingenjörer en snittlön på ungefär 33 600 kronor före skatt. Källa: SCB under kategorin ”VVS-montörer m.fl.”.

Utbildningsform och upplägg

VVS-ingenjör är en yrkeshögskoleutbildning som du läser på heltid hos Teknikhögskolan i Linköping under 2 år. Eftersom YH-utbildningens studietakt är 100 procent, så rekommenderar vi inte att du arbetar alltför mycket vid sidan av dina studier.

Uppskattningsvis är det platsförlagd undervisning cirka 2-3 dagar per vecka och resten av tiden ägnas åt grupparbeten och självstudier. Under en stor del av studietiden är du dessutom ute på praktik, som kallas för LIA eller lärande i arbete inom yrkeshögskolan.

Kunskap efter utbildningen

Efter examen har du specialiserad kunskap inom kyl- och värmesystem, branschregler, standarder inom byggprocessen, konstruktion, arbetsprocesser, projektmetodik samt olika aggregat och fläkttyper. Dessutom kan du dimensionera, utforma och komplettera kylsystem och dess driftsättning.

Behörighetskrav

 • Grundläggande behörighet (vilket innebär gymnasieexamen eller motsvarade)
 • Godkänt betyg i Matematik 2
 • Godkänt betyg i Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2

Saknar du behörighet? Såhär blir du behörig

Du vet väl att du kan ansöka till en YH-utbildning även om du inte har full behörighet? Vi gör en bedömning av varje ansökan! Kanske har du vad som krävs för att tillgodogöra dig utbildningen och yrkesrollen som den leder till genom att du har samlat på dig arbetslivserfarenhet som kan motsvara behörighetskraven?

Du kan även läsa in de kurser du saknar genom komvux på din hemort eller som korta preparandkurser hos oss. Läs mer om hur du kan bli fullt behörig här.

 • Byggnadsfysik
 • Byggprocessen
 • Datorstödd design- och ritningsprogram (CAD + Revit)
 • Ekonomi och presentationsteknik
 • Examensarbete
 • Kyla och värmesystem
 • LIA 1
 • LIA 2
 • Projektplanering och kalkylering
 • Tappvatten och sanitet
 • Tillämpad fysik och beräkningar
 • Tillämpad matematik
 • Ventilationsteknik
 • VVS-teknik

Läs hela kursbeskrivningarna här: Kursplan VVS-ingenjör

Yrkeshögskolans logotyp och Centrala studiestödsnämndens logotyp

För frågor om behörighet och ansökan

Teknikhögskolans antagningsenhet
yhansokan@teknikhogskolan.se

För frågor om utbildningens innehåll och upplägg

Marcus Laneby
013-23 37 50 | marcus.laneby@plushogskolan.se

För företag och samarbetsmöjligheter

Ewa Sjögren
013-31 42 09 | ewa.sjogren@plushogskolan.se

Gör karriär i fastighetsbranschen eller inom bygg och anläggning.

Få efterfrågad kompetens och erfarenhet som leder till jobb.

Plugga kostnadsfritt och CSN-berättigat!

Intresseanmälan

Är du intresserad av en eller flera av våra utbildningar? Gör en intresseanmälan så skickar vi dig mer information! Fyll i dina uppgifter samt vilken/vilka utbildningar du är intresserad av i formuläret nedan.

Jag samtycker till att mina personuppgifter samlas in och behandlas för att kunna ta emot riktad information och marknadsföring. Läs hela vår personuppgiftspolicy här
Hantering av personuppgifter
När du skickar in en intresseanmälan till oss behöver du lämna ditt samtycke till att vi behandlar dina personuppgifter för att vi ska kunna registrera din intresseanmälan eller ansökan. De personuppgifter som vi behandlar om dig är ditt namn, din e-postadress, ditt telefonnummer, utbildningen du är intresserad av samt när du börjar en YH-utbildning. Vi behandlar dessa uppgifter om dig i ett IT-system som används av alla bolag inom AcadeMedia-koncernen.
Om du samtycker till att ta emot marknadsföring och information från våra skolor kommer vi även att behandla dina personuppgifter för detta ändamål. Utöver vad som framgår ovan kan vi komma att lagra trafiken i syfte att förbättra webbplatsen, samt för att efterkomma anmodan från myndighet eller att upptäcka och förebygga olagliga aktiviteter.
Plushögskolan AB är personuppgiftsansvarige på Plushögskolan AB. Vi tillämpar gällande integritetslagstiftning vid behandling av personuppgifter. Uppgifterna lagras i tre år i taget tills du återkallar ditt samtycke. Vi använder oss av automatiserat individuellt beslutsfattande och profilering när vi skickar ut marknadsföring och annan information till dig.
Du kan när som helst återkalla ditt samtycke. Du når våra dataskyddsombud här. Du hittar mer information på trygg.academedia.se. Om du vill ta emot marknadsföring, information och påminnelser från våra skolor, bocka i rutan nedan.
5 anledningar att läsa en YH-utbildning Featured blid Tips och inspiration

02/08/2018

5 anledningar att läsa en YH-utbildning

Vad är egentligen en YH-utbildning och varför ska man plugga på en yrkeshögskola? Här listar vi fem anledningar till att läsa en YH-utbildning!

Hur är det att läsa en YH-utbildning? Featured blid Tips och inspiration

05/07/2018

Hur är det att läsa en YH-utbildning?

Många som läser en YH-utbildning har tidigare erfarenhet av andra eftergymnasiala studier. Vi har pratat med fyra av våra studerande som har läst på universitet eller högskola innan de påbörjade sina studier hos oss.

Är byggbranschen något för mig? Featured blid Tips och inspiration

29/04/2019

Är byggbranschen något för mig?

Hos oss hittar du byggutbildningar, oavsett om du har tidigare erfarenhet eller helt enkelt vill sadla om till en ny bransch. Se årets utbildningsutbud och läs mer om byggbranschens ljusa framtid här.