Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Snabba fakta

UtbildningstypYrkeshögskoleutbildning

Utbildningslängd2 år, kostnadsfri och CSN-berättigad

Studietakt100%

Poäng400 YH-poäng

StudieortVarberg

Startdatum Inga fler planerade starter

Utbildningen för dig som vill göra karriär som key account manager, projektledare, rådgivare i klimat- och energifrågor, solcellsprojektör, solenergiprojektör eller säljare av energitjänster med inriktning på solel.

Vad gör en solenergiprojektör?

Som solenergiprojektör har du förståelse för hela produktlivscykeln och kan guida kunden till den bästa lösningen. Du analyserar affären, utvärderar och tar fram det bästa konceptet för kunden samt genomför och säkerställer att arbetet utförs rätt inklusive underhållet av anläggningen.

Jobba som solenergiprojektör

Solenergi tar en allt större plats i vårt hållbara energisamhälle och användningen av solceller har fördubblats varje år under de senaste åren. Företag, myndigheter och privatpersoner investerar allt mer i detta. Efter examen kan du arbeta inom solenergibranschen med solcellsinriktning som exempelvis:

 • Key Account Manager
 • Projektledare
 • Rådgivare i klimat- och energifrågor
 • Solcellsprojektör
 • Solenergiprojektör
 • Säljare av energitjänster med inriktning på solel

Utbildningsform

Solenergiprojektör med specialisering solceller är en yrkeshögskoleutbildning (YH-utbildning) som du läser på heltid på Teknikhögskolan och Campus Varberg i Varberg under 2 år.

Kunskap efter utbildningen

Efter genomförd utbildning kommer du att ha den kompetens som krävs för att arbeta med och ta ansvar för delar eller helheten av en installation. Du kan hantera ekonomiska, juridiska och tekniska problemställningar såväl som affärs- och hållbarhetsmässiga.

Utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen

När du har läst klart utbildningen är det inte bara efterfrågad kompetens och ett utökat kontaktnätverk du har i bagaget, utan du får även ett examensbevis som är oerhört värdefullt för framtiden, exempelvis när du ska söka jobb.

Behörighetskrav

 • Grundläggande behörighet*
 • Godkänt betyg i Matematik 2 alternativt Praktisk ellära (eller motsvarande kunskap)

*Detta innebär en gymnasieexamen eller motsvarande. Mer info om grundläggande behörighet finns här.

Saknar du behörighet? Såhär blir du behörig

Du vet väl att du kan ansöka till en utbildning även om du inte har full behörighet? Vi gör en bedömning av varje ansökan, kanske har du erhållit motsvarande kunskap genom arbetslivserfarenhet? Du kan även läsa in de kurser du saknar genom komvux på din hemort.

Klicka här för att läsa mer om hur du kan bli fullt behörig.

I samarbete med Campus Varberg

Utbildningen bedrivs i samverkan med Campus Varberg, därav finns den även publicerad på deras hemsida.

 

Yrkeshögskolans logotyp och Centrala studiestödsnämndens logotyp

 • Arbetsmiljö och säkerhet
 • Byggnormer
 • Ellära för solcellsprojektering
 • Energi- och elsystem
 • Entreprenadjuridik
 • Examensarbete
 • Hållbar utveckling och energianvändning
 • LIA (lärande i arbete)
 • Lönsamhet vid solenergiprojektering
 • Projektledning

Intresseanmälan

Är du intresserad av en eller flera av våra utbildningar? Gör en intresseanmälan så skickar vi dig mer information! Fyll i dina uppgifter samt vilken/vilka utbildningar du är intresserad av i formuläret nedan.

Jag samtycker till att mina personuppgifter samlas in och behandlas för att kunna ta emot riktad information och marknadsföring. Läs hela vår personuppgiftspolicy här
Hantering av personuppgifter
När du skickar in en intresseanmälan till oss behöver du lämna ditt samtycke till att vi behandlar dina personuppgifter för att vi ska kunna registrera din intresseanmälan eller ansökan. De personuppgifter som vi behandlar om dig är ditt namn, din e-postadress, ditt telefonnummer, utbildningen du är intresserad av samt när du börjar en YH-utbildning. Vi behandlar dessa uppgifter om dig i ett IT-system som används av alla bolag inom AcadeMedia-koncernen.
Om du samtycker till att ta emot marknadsföring och information från våra skolor kommer vi även att behandla dina personuppgifter för detta ändamål. Utöver vad som framgår ovan kan vi komma att lagra trafiken i syfte att förbättra webbplatsen, samt för att efterkomma anmodan från myndighet eller att upptäcka och förebygga olagliga aktiviteter.
Huvudmannen är personuppgiftsansvarige på den skola du går på eller har lämnat en intresseanmälan till. Vi tillämpar gällande integritetslagstiftning vid behandling av personuppgifter. Uppgifterna lagras i ett år efter att ansökningsperioden är över för den sökta utbildningen. Vi använder oss av automatiserat individuellt beslutsfattande och profilering när vi skickar ut marknadsföring och annan information till dig.
Du kan när som helst återkalla ditt samtycke. Du når våra dataskyddsombud här. Du hittar mer information på trygg.academedia.se. Om du vill ta emot marknadsföring, information och påminnelser från våra skolor, bocka i rutan nedan.
Solenergigurun Lars Andrén Featured blid Intervju

07/06/2018

Solenergigurun Lars Andrén

Efter 20 år i solenergibranschen kan man nästan våga påstå att Lars Andrén är lite av en solenergiguru. Han har rest landet runt och föreläst, drivit eget företag samt haft andra uppdrag som exempelvis ordförande för branschorganisationen Svensk Solenergi.

Läs till solenergiprojektör på Campus Varberg Featured blid Nyhet

27/04/2018

Läs till solenergiprojektör på Campus Varberg

Teknikhögskolan startar ytterligare en yrkeshögskoleutbildning till hösten 2018 på uppdrag av Campus Varberg: Solenergiprojektör med specialisering solceller.

5 anledningar att läsa en YH-utbildning Featured blid Tips och inspiration

02/08/2018

5 anledningar att läsa en YH-utbildning

Vad är egentligen en YH-utbildning och varför ska man plugga på en yrkeshögskola? Här listar vi fem anledningar till att läsa en YH-utbildning!