Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Snabba fakta

UtbildningstypYrkeshögskoleutbildning

Utbildningslängd2 år, kostnadsfri och CSN-berättigad

Studietakt100%

Poäng400 YH-poäng

StudieortGöteborg

Startdatum HT-21

Vad gör en Pythonutvecklare med inriktning mot AI?

Pythonutvecklare som yrkesroll passar dig som vill arbeta med ny teknik. Yrkesrollen är en spännande vinkling av systemutvecklarrollen.

Python är ett generellt programmeringsspråk, där du kan utveckla i princip vad som helst. Python är dessutom det språks som används mest för att genomföra AI-projekt. En Pythonutvecklare med kompetens inom AI (artificiell intelligens) arbetar i huvudsak inom två områden; webbutveckling med inriktning backend samt inom AI och maskinlärning. Du använder dig av ramverk som Django och Flask.

Som Pythonutvecklare är du med och utvecklar AI- och maskinlärningsapplikationer. Du tar hand om lösningar till de AI-utmaningar som företagen har och översätter dessa i kod. Förutom kodning, så kan du även arbeta med design och utformning av appar. Du arbetar ofta agilt i team där snabba leveranser är ett måste, tillsammans med andra människor som tycker om att utveckla, utforma och påverka AI till ett användarvänligt och roligt område.

Jobba som Pythonutvecklare

Efter examen kan du som Pythonutvecklare med inriktning AI arbeta på såväl stora internationella bolag som mindre, snabbfotade startups. Det finns också möjligheter att arbeta inom konsultbranschen eller med bemanning. Ett spännande användningsområde för AI är fordonsindustrin där lösningarna kommit långt och håller på att införas.

Efterfrågan på Pythonutvecklare har ökat otroligt mycket. Oavsett område som du väljer att jobba inom så är arbetet intressant och utmanande. Valet är ditt, beroende på vad du trivs med; AI, webb, design, programmering och så vidare.

Exempel på yrkesroller efter examen

 • Systemutvecklare inom Python
 • Systemutvecklare inriktning AI
 • Applikationsutvecklare inriktning AI
 • Pythonutvecklare inriktning AI
 • Webbutvecklare inom Python
 • Systemadministratör med Pythonspecialisering

Utbildningsform och upplägg

Pythonutvecklare med inriktning AI är en yrkeshögskoleutbildning som du läser på heltid hos Teknikhögskolan i Göteborg under 2 år. YH-utbildningen är en utveckling av tidigare IT-utbildningar med idéer om innehåll och upplägg från näringslivet i regionen.

Uppskattningsvis är det platsförlagd undervisning cirka två dagar per vecka och resten av tiden ägnas åt självstudier. Under en stor del av din studietid är du ute på praktik, som kallas för LIA eller lärande i arbete inom yrkeshögskolan.

Kan jag arbeta parallellt med mina studier?

Eftersom YH-utbildningens studietakt är 100 procent så rekommenderar vi inte att du arbetar heltid eller alltför mycket vid sidan av studierna. Detta är givetvis individuellt, men det är alltid bra att ha med sig att bitvis är tempot högt och branschen efterfrågar även en bra ”portfölj” att visa upp när du söker jobb, vilket kräver att du lägger ned tid och energi på utbildningen.

Samarbetsföretag

YH-utbildningar arbetas fram utifrån arbetsmarknadens behov. Därför har vi självklart ett tätt samarbete med näringslivet, både vad gäller utformning och utveckling av våra yrkeshögskoleutbildningar. Här är några av våra samarbetspartners för Pythonutvecklare med inriktning AI:

 • Agreat
 • Asivo Solutions AB
 • Dfind IT
 • Distancify
 • Jetshop
 • WCOM
 • Webmind
 • Precio Fishbone

Exklusiv tillgång till Azure for students

Som studerande hos oss får du tillgång till ”Azure for students” som är en tjänst från Microsoft där du kan ta del av det mesta inom IT, allt från AI och databaser till leverantörer som Pluralsight med flera. Du får även tillgång till många av Microsofts programvaror, bland annat Visual Studio och Microsoft Server. Som studerande på YH-utbildningen Pythonutvecklare med inriktning AI hos Teknikhögskolan i Göteborg får du exklusiv och gratis tillgång till tjänsten under ett år.

Kunskap efter utbildningen

Målet med utbildningen är att du ska ha kompetens att arbeta med programmering, användarvänliga gränssnitt, databaser, utforma säkra applikationer, implementera och testa nya och befintliga applikationer samt vara en del av ett projekt. Du får förståelse för vad designers av systemen vill ha och hur du kan utveckla olika typer av AI-lösningar.

Utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen

När du har läst klart utbildningen är det inte bara efterfrågad kompetens och ett utökat kontaktnätverk du har i bagaget, utan du får även ett examensbevis som är oerhört värdefullt för framtiden, exempelvis när du ska söka jobb.

Behörighetskrav

 • Grundläggande behörighet (vilket innebär gymnasieexamen eller motsvarade)
 • Godkänt betyg i Matematik 2
 • Godkänt betyg i Programmering 1

Saknar du behörighet? Såhär blir du behörig

Du vet väl att du kan ansöka till en YH-utbildning även om du inte har full behörighet? Vi gör en bedömning av varje ansökan! Kanske har du vad som krävs för att tillgodogöra dig utbildningen och yrkesrollen som den leder till genom att du har samlat på dig arbetslivserfarenhet som kan motsvara behörighetskraven?

Du kan även läsa in de kurser du saknar genom komvux på din hemort eller som korta preparandkurser hos oss. Läs mer om hur du kan bli fullt behörig här.

Reellt behörighetstest i programmering

Anser du dig ha kunskaper motsvarande Programmering 1 och inte har möjlighet att gå vår preparandkurs eller kan uppvisa ett dokument för att styrka dina kunskaper, så har du nu möjlighet att kontakta den aktuella studieorten för att göra ett reellt behörighetstest på plats.

Du är också välkommen att kontakta oss om det var länge sedan du läste kursen och vill göra testet för att se hur du ligger till kunskapsmässigt. Detta kan vara bra för att se om det är något du behöver repetera inför höstens start så att du är väl förberedd, även om du fortfarande är behörig.

 • Applicerad AI
 • Databasteknik
 • Effektiv Pyhtonprogrammering
 • Grundläggande programmering i Python
 • Examensarbete
 • LIA 1
 • LIA 2
 • Projekt i webbramverk
 • Teori för maskininlärning
 • Maskininlärning och Deep Learning

Läs hela kursbeskrivningarna här: Kursplan Pythonutvecklare med inriktning AI

Yrkeshögskolans logotyp och Centrala studiestödsnämndens logotyp

För frågor om behörighet och ansökan

Teknikhögskolans antagningsenhet
019-100 080 | yhansokan@teknikhogskolan.se

För frågor om utbildningens innehåll och upplägg

Helén Olofsson
031-700 83 19 | helen.olofsson@plushogskolan.se

För företag och samarbetsmöjligheter

Stefan Olsson
031-700 83 09 | stefan.olsson@plushogskolan.se

Du får exklusiv tillgång till Azure for students.

Utbildningens bredd leder till många valmöjligheter efter examen.

Lär dig programmera i Python - det mest använda språket inom AI.

Intresseanmälan

Är du intresserad av en eller flera av våra utbildningar? Gör en intresseanmälan så skickar vi dig mer information! Fyll i dina uppgifter samt vilken/vilka utbildningar du är intresserad av i formuläret nedan.

Jag samtycker till att mina personuppgifter samlas in och behandlas för att kunna ta emot riktad information och marknadsföring. Läs hela vår personuppgiftspolicy här
Hantering av personuppgifter
När du skickar in en intresseanmälan till oss behöver du lämna ditt samtycke till att vi behandlar dina personuppgifter för att vi ska kunna registrera din intresseanmälan eller ansökan. De personuppgifter som vi behandlar om dig är ditt namn, din e-postadress, ditt telefonnummer, utbildningen du är intresserad av samt när du börjar en YH-utbildning. Vi behandlar dessa uppgifter om dig i ett IT-system som används av alla bolag inom AcadeMedia-koncernen.
Om du samtycker till att ta emot marknadsföring och information från våra skolor kommer vi även att behandla dina personuppgifter för detta ändamål. Utöver vad som framgår ovan kan vi komma att lagra trafiken i syfte att förbättra webbplatsen, samt för att efterkomma anmodan från myndighet eller att upptäcka och förebygga olagliga aktiviteter.
Plushögskolan AB är personuppgiftsansvarige på Plushögskolan AB. Vi tillämpar gällande integritetslagstiftning vid behandling av personuppgifter. Uppgifterna lagras i tre år i taget tills du återkallar ditt samtycke. Vi använder oss av automatiserat individuellt beslutsfattande och profilering när vi skickar ut marknadsföring och annan information till dig.
Du kan när som helst återkalla ditt samtycke. Du når våra dataskyddsombud här. Du hittar mer information på trygg.academedia.se. Om du vill ta emot marknadsföring, information och påminnelser från våra skolor, bocka i rutan nedan.
Joakim Wassberg om Pythonutvecklare med inriktning AI Featured blid Intervju

25/03/2020

Joakim Wassberg om Pythonutvecklare med inriktning AI

Pythonutvecklare med inriktning AI är en ny utbildning för oss på TH, men den är också helt unik inom hela yrkeshögskolan. Vi snackade med en av utbildarna om yrkesrollen, utbildningens upplägg och vad den leder till efter examen.

Hur är det att läsa en YH-utbildning? Featured blid Tips och inspiration

05/07/2018

Hur är det att läsa en YH-utbildning?

Många som läser en YH-utbildning har tidigare erfarenhet av andra eftergymnasiala studier. Vi har pratat med fyra av våra studerande som har läst på universitet eller högskola innan de påbörjade sina studier hos oss.

5 anledningar att läsa en YH-utbildning Featured blid Tips och inspiration

02/08/2018

5 anledningar att läsa en YH-utbildning

Vad är egentligen en YH-utbildning och varför ska man plugga på en yrkeshögskola? Här listar vi fem anledningar till att läsa en YH-utbildning!