Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Snabba fakta

Sista ansökningsdagÖppen för sen anmälan (Västerås)

Utbildningstyp YH-utbildning

Utbildningslängd2 år, kostnadsfri och CSN-berättigad

Studietakt100%

Poäng400 YH-poäng

StudieortGöteborg, Västerås

Startdatum Augusti 2021

Vad jobbar en Pythonutvecklare med?

Som Pythonutvecklare arbetar du oftast inom två områden, vilka är webbutveckling med inriktning backend samt artificiell intelligens och maskininlärning. Det innebär att du är med och utvecklar ”grunden” för bland annat applikationer inom AI och maskininlärning. Med grunden menar vi appens struktur och ”baksida”, det vill säga det som användarna inte ser men som behövs för att appen ska fungera. Men, det gör dig inte låst till ”baksidan” utan du kan även arbeta med ”framsidan” genom design och utformning av appar.

Som Pythonutvecklare arbetar du agilt, ofta i team, där du bygger och tar hand om lösningar till AI-utmaningar som företag har. Du kodar i Python med hjälp av ramverk som Django och Flask, för att kunna leverera snabba lösningar till företaget eller kunden. Som Pythonutvecklare är du med och utvecklar, utformar och påverkar AI till ett roligt och användarvänligt område.

Yrkesrollen Pythonutvecklare är en spännande vinkling av systemutvecklarrollen och passar dig som vill arbeta med ny teknik.

Men, vad är Python?

Python är ett programmeringsspråk med ett oerhört brett användningsområde. Det har blivit populärt för sin enkelhet med ren kod, men det är också det språket som används mest för att genomföra projekt inom artificiell intelligens (AI). Tack vare språkets uppbyggnad är det perfekt att använda när du till exempel vill automatisera återkommande uppgifter, men även mycket annat!

Karriär och möjligheter som Pythonutvecklare

Efter examen kan du som Pythonutvecklare med inriktning AI arbeta på såväl stora internationella bolag som mindre, snabbfotade startups. Du kan också arbeta med bemanning eller som konsult. Efterfrågan på Pythonutvecklare har ökat otroligt mycket, vilket också innebär att du har fler valmöjligheter kring vilket område eller bransch du vill jobba i. Du är inte bunden till att enbart jobba hos IT-företag, utan du kan även söka jobb hos till exempel fordonsindustrin, där de har kommit långt med att införa AI-lösningar.

Här är några yrkesroller du söka dig till efter examen:

 • Pythonutvecklare
 • Systemutvecklare
 • Applikationsutvecklare
 • Systemadministratör, med Pythonspecialisering

Kunskap efter utbildningen

YH-utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen. Under studietiden kommer du att lära dig det som branschen efterfrågar så att du blir anställningsbar direkt. Du kommer bland annat att ha kunskap i:

 • Programmering och utformning av säker mjukvara.
 • Att implementera och testa både nya och befintliga applikationer.
 • Databaser, webbramverk och utveckling av olika AI-lösningar.
 • Projektmetoder, så som agila utvecklingsmetoder.
 • Användarvänliga gränssnitt (UX).

Utbildningsform och upplägg

 • Upplägg: YH-utbildning i Göteborg och Västerås
 • Studietakt: 100 %
 • Praktik (LIA): 20 veckor

Pythonutvecklare med inriktning AI är en yrkeshögskoleutbildning som du läser på heltid hos Teknikhögskolan i Göteborg eller Västerås under 2 år. Uppskattningsvis är det platsförlagd undervisning två dagar per vecka och resten av tiden ägnas åt självstudier, vilket motsvarar cirka 40 timmars studier i veckan.

Under totalt 20 veckor av din studietid är du ute på praktik, som kallas för LIA (lärande i arbete) inom yrkeshögskolan. Praktiken är uppdelad i två perioder under utbildningens två år, så där har du verkligen möjlighet att fördjupa dig inom de områden som du tycker är mest spännande och utveckla ditt kontaktnätverk i branschen. Dessutom efterfrågar branschen en bra ”portfölj” att visa upp när du söker jobb, och portföljen kan du bygga upp med egna projekt under studietiden.

Exklusiv tillgång till Azure for students

”Azure for students” är en tjänst från Microsoft där du kan ta del av det mesta inom IT, allt ifrån AI och databaser till programvaror som Visual Studio och Microsoft Server. Som Python-studerande hos Teknikhögskolan får du exklusiv tillgång till tjänsten under hela din studietid, helt gratis. Läs mer om Azure for students »

YH-utbildning formad av branschen

YH-utbildningar arbetas fram utifrån arbetsmarknadens behov. Därför har vi självklart ett tätt samarbete med näringslivet, både vad gäller utformning och utveckling av våra yrkeshögskoleutbildningar. Pythonutvecklarutbildningen är en utveckling av tidigare IT-utbildningar med innehåll och upplägg från näringslivet i regionen. Och här är några av våra samarbetspartners för Pythonutvecklare:

Alten | Arthead | Binary Brains | CEVT | Försvarsmakten | Oneflow | Polisen | Randstad | Volvo Group Trucks Technology

 

Yrkeshögskolans logotyp och Centrala studiestödsnämndens logotyp

 • Grundläggande programmering i Python
 • Databasteknik
 • Projekt i webbramverk
 • Teori för maskininlärning
 • Maskininlärning och Deep Learning
 • Effektiv Pythonprogrammering
 • LIA 1
 • Applicerad AI
 • LIA 2
 • Examensarbete

Läs kursbeskrivningarna »

 • Grundläggande behörighet
 • Godkänt betyg i Programmering 1
 • Godkänt betyg i Matematik 2 (Göteborg)
 • Godkänt betyg i Matematik 3 (Västerås)

Grundläggande behörighet innebär en gymnasieexamen eller motsvarande. Läs mer om grundläggande behörighet »

Saknar du behörighet? Så här blir du behörig

Du vet väl att du kan ansöka till en YH-utbildning även om du inte har full behörighet? Vi gör en bedömning av varje ansökan! Kanske har du vad som krävs för att tillgodogöra dig utbildningen och yrkesrollen som den leder till genom att du har samlat på dig arbetslivserfarenhet som kan motsvara behörighetskraven?

Du kan även läsa in de kurser du saknar genom Komvux på din hemort eller som korta preparandkurser hos oss. Läs mer om hur du kan bli fullt behörig här.

Reellt behörighetstest i programmering

Anser du dig ha kunskaper motsvarande Programmering 1 och inte har möjlighet att gå vår preparandkurs eller kan uppvisa ett dokument för att styrka dina kunskaper, så har du nu möjlighet att kontakta den aktuella studieorten för att göra ett reellt behörighetstest på plats.

Du är också välkommen att kontakta oss om det var länge sedan du läste kursen och vill göra testet för att se hur du ligger till kunskapsmässigt. Detta kan vara bra för att se om det är något du behöver repetera inför höstens start så att du är väl förberedd, även om du fortfarande är behörig.

För frågor om behörighet och ansökan

Teknikhögskolans antagningsenhet
019-100 080 | yhansokan@teknikhogskolan.se

För frågor om utbildningens innehåll och upplägg

Göteborg

Mikael Olsson
031-700 83 04 | mikael.olsson@plushogskolan.se

Västerås

Frida Karlsson
021-10 49 76 | frida.karlsson@plushogskolan.se

För företag och samarbetsmöjligheter

Göteborg

Nina Skoglund
031-700 83 08 | nina.skoglund@plushogskolan.se

Västerås

Johan Edgren
021-10 49 74 | johan.edgren@plushogskolan.se

Lär dig programmera i Python - det mest använda språket inom AI.

Gör karriär som Pythonutvecklare, systemutvecklare eller applikationsutvecklare.

Utbildningens bredd leder till många valmöjligheter efter examen.

Som Python-studerande får du exklusiv tillgång till Azure for students.

Intresseanmälan

Är du intresserad av en eller flera av våra utbildningar? Gör en intresseanmälan så skickar vi dig mer information! Fyll i dina uppgifter samt vilken/vilka utbildningar du är intresserad av i formuläret nedan.

Jag samtycker till att mina personuppgifter samlas in och behandlas för att kunna ta emot riktad information och marknadsföring. Läs hela vår personuppgiftspolicy här
Hantering av personuppgifter
När du skickar in en intresseanmälan till oss behöver du lämna ditt samtycke till att vi behandlar dina personuppgifter för att vi ska kunna registrera din intresseanmälan eller ansökan. De personuppgifter som vi behandlar om dig är ditt namn, din e-postadress, ditt telefonnummer, utbildningen du är intresserad av samt när du börjar en YH-utbildning. Vi behandlar dessa uppgifter om dig i ett IT-system som används av alla bolag inom AcadeMedia-koncernen.
Om du samtycker till att ta emot marknadsföring och information från våra skolor kommer vi även att behandla dina personuppgifter för detta ändamål. Utöver vad som framgår ovan kan vi komma att lagra trafiken i syfte att förbättra webbplatsen, samt för att efterkomma anmodan från myndighet eller att upptäcka och förebygga olagliga aktiviteter.
Plushögskolan AB är personuppgiftsansvarige på Plushögskolan AB. Vi tillämpar gällande integritetslagstiftning vid behandling av personuppgifter. Uppgifterna lagras i tre år i taget tills du återkallar ditt samtycke. Vi använder oss av automatiserat individuellt beslutsfattande och profilering när vi skickar ut marknadsföring och annan information till dig.
Du kan när som helst återkalla ditt samtycke. Du når våra dataskyddsombud här. Du hittar mer information på trygg.academedia.se. Om du vill ta emot marknadsföring, information och påminnelser från våra skolor, bocka i rutan nedan.
Joakim Wassberg om Pythonutvecklare med inriktning AI Featured blid Intervju

25/03/2020

Joakim Wassberg om Pythonutvecklare med inriktning AI

Pythonutvecklare med inriktning AI är en ny utbildning för oss på TH, men den är också helt unik inom hela yrkeshögskolan. Vi snackade med en av utbildarna om yrkesrollen, utbildningens upplägg och vad den leder till efter examen.

Hur är det att läsa en YH-utbildning? Featured blid Tips och inspiration

05/07/2018

Hur är det att läsa en YH-utbildning?

Hur är det att läsa en YH-utbildning jämfört med att plugga på universitet och högskola? Vi har pratat med fyra studerande som har erfarenhet av båda utbildningsformerna. Läs intervjun här. »

5 anledningar att läsa en YH-utbildning Featured blid Tips och inspiration

02/08/2018

5 anledningar att läsa en YH-utbildning

Vad är egentligen en YH-utbildning och varför ska man plugga på en yrkeshögskola? Här listar vi fem anledningar till att läsa en YH-utbildning!