Vad gör en processoperatör inom livsmedel?
En processoperatörs arbetsuppgifter kan skilja sig åt mellan olika branscher och arbetsgivare, men övergripande så är rollens motto ”ständiga förbättringar”. Oavsett bransch, så är processoperatören en viktig nyckelspelare i produktionen.
Huvudsakligen jobbar du som processoperatör med att övervaka produktionslinan, styra tillverkningsprocesser och felsöka om något behöver åtgärdas. Övervakningen och styrningen kan ske från ett kontrollrum med hjälp av datorer eller ute i anläggningen i direkt anslutning till maskinerna och produktionen.
Som processoperatör inom livsmedel säkerställer du att råvaruhantering och produktion följer givna riktlinjer med ett livsmedelssäkert fokus. Du jobbar alltid mot ett miljövänligt och hållbart arbetssätt samt en så effektiv produktionsprocess som möjligt. Ibland kan detta även innebära att du skapar arbetsinstruktioner för exempelvis de som arbetar nära livsmedlen i produktionsanläggningen.
I ditt jobb arbetar du enligt arbetsmetoden HACCP, där du bland annat kan driva förbättrings- och utvecklingsarbete inom livsmedel samt ta fram och följa upp analyser av kritiska punkter och mikrobiologiska prover. Dessutom kan arbetsuppgifterna inkludera support kring operativa frågor för kvalitetschefen, produktionschefen och underhållschefen samt att vara kontaktpersonen mot myndigheter.
Karriär i livsmedelsbranschen som processoperatör
Efter examen är du redo för ett jobb i livsmedelsbranschen, som är den fjärde största sektorn inom svenskt näringsliv. Du kan både arbeta inom storskalig och småskalig livsmedelsproduktion, bland annat hos bryggerier, restauranger, storkök, producerande företag eller industrier, lager, slakterier, förpackningsföretag, tredjepartsföretag inom livsmedel och inom dagligvaruhandel. Du kommer även att vara anställningsbar inom läkemedelsbranschen.
Yrkesroller du kan söka efter examen
- Processoperatör
- Produktionsreparatör
- Livsmedelsförädlare
- Livsmedelstekniker
- Kvalitetsassistent
Med den här utbildningen i bagaget och när du väl har arbetat inom produktionen ett tag så har du en bra grund att stå på, både teoretiskt och praktiskt. På sikt kan du därför avancera till produktionsansvarig, arbetsledare eller produktionsledare, om driv, engagemang och intresse finns.
Utbildningsform och upplägg
- Studieupplägg: Distansutbildning
- Studietakt: 100 %
- Praktik (LIA): 10 veckor
Processoperatör livsmedel är en yrkeshögskoleutbildning som du läser på distans och heltid under 1 år. Eftersom det här är en distansutbildning så genomförs undervisningen via läroplattformen Microsoft Teams. Utöver de lärarledda föreläsningarna som du tar del av live, i snitt 6 timmar per vecka, så ägnar du tiden åt självstudier.
Under studietiden planerar vi för fyra träffar på Teknikhögskolan i Stockholm, Halmstad, Örebro eller annan ort i Sverige för bland annat studiebesök och gästföreläsningar, där varje träff sträcker sig över cirka 2-3 dagar. Och under tio veckor av utbildningen är du ute på praktik, eller LIA (lärande i arbete) som det kallas inom yrkeshögskolan.
Varför läsa den här YH-utbildningen?
Livsmedelsbranschen står både mitt i och inför förändringar som ställer krav på högre kompetens, speciellt inom automatisering, LEAN och HACCP. Idag har många företag svårt att rekrytera medarbetare med rätt kompetens, vilket gör att du som läst den här typen av utbildning har lätt att få en anställning. Inte bara idag och imorgon, utan flera år framöver.
Denna utbildning behövs. Om vi kan anställa utbildade processoperatörer slipper vi internutbilda, vilket sparar både tid och ekonomi. Vi fastnade för innehållet i utbildningen då vi anser att det inte finns någon likvärdig utbildning för tillfället. Ett bra sätt är att utbilda sig till processoperatör för att sedan om man vill, avancera sig.
– Orkla Foods.
YH-utbildning formad av branschen
Teknikhögskolan skapar YH-utbildningar tillsammans med branschen utifrån kompetensbehovet. Utbildningsplanen är framtagen tillsammans med branschföretag och innehåller det som efterfrågas när det gäller att arbeta som processoperatör inom livsmedel. Det betyder att du som studerande kan vara säker på att du behövs efter din examen samtidigt som vi tillsammans försörjer branschen med rätt efterfrågad kompetens. Här är några av våra samarbetspartners för Processoperatör livsmedel:
Kunskap efter utbildningen
YH-utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen. Under studietiden kommer du att lära dig det som branschen efterfrågar så att du blir anställningsbar direkt. Du kommer bland annat att ha kunskap i:
- Olika kvalitetssystem, så som BRC och ISO 22000.
- Hur du använder kvalitetssystemen för att skapa en miljövänlig och hållbar produktion med hög kvalitet.
- HACCP som arbetsmetod, där du systematiskt kartlägger, bedömer och kontrollerar faror i livsmedelsproduktionen med syfte att livsmedel ska vara säkra för konsumenten.
- Hantering av förändringar under hela processen, med fokus på kvalitetssäkerhet utifrån ett kundperspektiv.
- Mikrobiologi, kemi samt transport och logistiks påverkan på produktens väg till konsument.
- Automationsprocesser inom livsmedelsproduktion.
- Riskbedömning och analys på flöden och produktionslinjer.
- Driftsäkerhet och underhåll.