Ansökan öppnar: Februari 2024

Start: Augusti 2024

Studieort: Gävle

Längd: 2 år

Studietakt: Heltid

Praktik: 21 veckor

Utbildningstyp: Program

Ansökan stängd

Kostnadsfri CSN-berättigad Möjlighet till extra studiestöd

Studera till .NET-utvecklare

Vill du ha ett kreativt, varierande och flexibelt arbete som präglas av problemlösning och kodning?

Vad gör en .NET-utvecklare?

Som .NET-utvecklare utvecklar du programvaror och applikationer som kan användas på exempelvis smartphones, surfplattor och datorer. Tillsammans med ditt utvecklingsteam hittar ni lösningar för att genomföra olika projekt på bästa sätt. Framför allt arbetar du som .NET-utvecklare med backend, vilket innebär att du utvecklar säkra databaser, programvaror och molnlagring. Du kan även arbeta med frontend för att designa och utforma hemsidor och appar.

Ofta kodar du i programmeringsspråket C# som är perfekt för att utveckla appar och spel till Windows och mobila enheter, men det kan också användas till mycket annat då det är ett träffsäkert och brett språk.

Till skillnad från Java, som är ett programmeringsspråk, är .NET en plattform fylld med olika tekniker. Dessa kan du använda för att utveckla programvaror och appar, ofta för Microsoft. Nuförtiden kan man även använda den som ett så kallat ramverk, .NET Framework. Ramverket kan liknas vid en ny möbel, som kommer med vissa färdigmonterade delar. Genom att använda ramverket försvinner onödig kod, vilket gör att du som utvecklare slipper skriva en lika stor mängd kod när du programmerar.

Ansökan öppnar: Februari 2024

Start: Augusti 2024

Studieort: Gävle

Längd: 2 år

Studietakt: Heltid

Praktik: 21 veckor

Utbildningstyp: Program

Ansökan stängd

Kostnadsfri CSN-berättigad Möjlighet till extra studiestöd

Karriär och jobbutsikter

Det finns en mycket stor efterfrågan på .NET-utvecklare, både regionalt och nationellt. Kompetensbristen är tydlig, enligt Maria Lehnbom, regionchef på Clockwork:

"I princip alla inom IT-branschen söker med ljus och lykta efter denna yrkeskompetens."

Yrkesroller efter examen

 • .NET-utvecklare
 • Applikationsutvecklare
 • Backendutvecklare
 • Frontendutvecklare
 • Systemutvecklare

Utbildningsupplägg

.NET-utvecklare är en heltidsutbildning som du läser hos Teknikhögskolan i Gävle under två år. Det är platsbunden undervisning 2-3 dagar per vecka och resten av tiden ägnar du åt självstudier och egna projekt. Skolan är öppen under vardagar för dig som vill studera på plats utöver den lärarledda undervisningen.

Under totalt 21 veckor kommer du dessutom att vara ute på praktik, som kallas för LIA (lärande i arbete) inom yrkeshögskolan.

Många gånger efterfrågar branschen en ”portfölj” att visa upp när du söker jobb. En sådan portfölj som visar på din kunskap får du chans att bygga upp genom att studera hos oss, då du kommer ha möjlighet att driva egna projekt.

Kunskap efter utbildningen

På Teknikhögskolan lär du dig det som branschen efterfrågar, vilket gör dig anställningsbar direkt efter din yrkeshögskoleexamen. Du får bland annat kunskap i:

 • Objektorienterad programmering i C#
 • Optimering av säkra databaser och molntjänster
 • Analys, planering och leverans av säkra appar
 • Webbutveckling – frontend och backend
 • Ramverksutveckling och algoritmer
 • Produktion och leverans av mjukvara till slutkund
 • Arbetsprocesser, kvalitetskriterier och verktyg inom agilt projektarbete
 • Implementering, versionshantering och test av appar
 • Angränsande områden som UX, HCI och CSCW
Bildkollage på programmerare, systemutvecklare och kod

Mer information

*Gymnasieexamen eller motsvarande

Saknar du behörighet? Så blir du behörig
Du vet väl att du kan ansöka till en YH-utbildning även om du saknar formell behörighet? Kanske har du arbetslivserfarenhet eller annan kunskap som kan motsvara behörighetskraven? Läs om hur du kan bli behörig »

Teknikhögskolan är medlemmar i Amazon Web Services Educate, vilket är en plattform för utbildning inom molntjänster. I AWS Educate får du som .NET-studerande exklusiv (och kostnadsfri) tillgång till digitala labbmiljöer, självstudier och mycket mer! Det är ett modernt sätt att utvecklas och bli kvalificerad i molnbaserade tjänster och applikationer.

Azure for students är en tjänst från Microsoft där du kan ta del av det mesta inom IT, allt ifrån AI och databaser till programvaror som Visual Studio och Microsoft Server. Som .NET-studerande får du tillgång till tjänsten, kostnadsfritt under hela din studietid. Läs mer om Azure for students »

Augusti 2024 – Juni 2026 (Gävle)
Augusti 2025 – Juni 2027 (Gävle)

Intresserad av framtida starter? Gör en intresseanmälan så håller vi dig uppdaterad. Nyfiken på hur yrkeshögskolans utbildningsutbud styrs? Läs om YH-utbildning »

Pågående utbildning

Augusti 2023 – Juni 2025 (Gävle & Göteborg)
Augusti 2022 – Juni 2024 (Gävle & Göteborg)

Samarbetspartners

Teknikhögskolan har skapat .NET-utvecklare utifrån branschens kompetensbehov. Många av företagen vi samarbetar med engagerar sig även i utbildningens ledningsgrupp som arbetar med kvalitetssäkring och utveckling. Här är några av våra samarbetspartners:

Sandvik   |   Agreat   |   Alten   |   Asivo Solutions AB   |   Nexer   |   Nonsultant   |   Precio Fishbone   |   WCOM   |   Webmind

Kurser

Relaterade artiklar

Så väljer du IT-utbildning – guide till programmeringsspråk och ramverk
3 april, 2023 Nyhet

Så väljer du IT-utbildning – guide till programmeringsspråk och ramverk

Valet mellan IT-inriktningar kan vara svårt. Vi guidar dig genom de största mest populära pro...

Blivande .NET-utvecklare nominerad till Årets tech-tjej 2023
24 februari, 2023 Intervju

Blivande .NET-utvecklare nominerad till Årets tech-tjej 2023

Vår studerande Ingrid är en av årets 10 finalister för utmärkelsen "Årets tech-tjej" som delas ut av Microsoft...

Nyexaminerad .NET-utvecklare inspirerar kvinnor att ta klivet in i IT-branschen
22 februari, 2023 Intervju

Nyexaminerad .NET-utvecklare inspirerar kvinnor att ta klivet in i IT-branschen

Cecilia karriärväxlade till IT-branschen. Idag arbetar hon på Sogeti och driver #addher i Gävle för att inspirera fler...

Formulär för intresseanmälan

Utbildning

Hantering av personuppgifter

Genom att skicka in en intresseanmälan samtycker du till att få utskick om vald utbildning där vi informerar om utbildningen, viktiga datum och hur du ansöker. Vi kommer då att behandla ditt namn och din e-postadress med stöd av ditt samtycke fram tills att du återkallar samtycket, avregistrerar dig från våra utskick eller på annat sätt invänder mot marknadsföringen.

När du skickar in en intresseanmälan samtycker du även till att vi använder informationen du angett i formuläret tillsammans med informationen du anger om du påbörjar en ansökan via yh-antagning.se. Informationen vi använder från din ansökan är e-post, status och vald utbildning. Syftet är att anpassa våra utskick så de blir mer relevanta för dig utifrån var i ansökningsprocessen du befinner dig.

Du har rätt att när som helst ta tillbaka ditt samtycke. Detta gör du genom att klicka på avregistreringslänken som finns i alla utskick. Återkallande av ditt samtycke påverkar inte lagligheten av behandlingen innan samtycket återkallades.

Du har även rätt att kontakta oss för att få information om vilka uppgifter som behandlas om dig eller för att begära rättelse, radering eller begränsning av dina personuppgifter. Läs mer om dina rättigheter och hur vi hanterar personuppgifter.

Observera att en intresseanmälan inte är samma sak som en ansökan.