Vad gör en .NET-utvecklare?
Som .NET-utvecklare kodar och utvecklar du appar som kan användas på smartphones, surfplattor, datorer eller andra enheter. På jobbet ingår du i ett utvecklingsteam där du är med och tar fram dessa appar inom olika områden. Utöver att arbeta med kodning i ett team, kan till exempel design och utformning av applikationer ingå som en del av det du och teamet gör.
Jobb efter examen
När du har läst klart utbildningen kan du göra karriär i IT-branschen, med kompetens som gör dig redo att axla olika typer av roller. Här är några exempel på roller som du kan få efter examen:
- .NET-utvecklare
- Applikationsutvecklare
- Backendutvecklare
- Frontendutvecklare
- Systemutvecklare
Samarbetsföretag
YH-utbildningar arbetas fram utifrån arbetsmarknadens behov. Därför har vi självklart ett tätt samarbete med branschföretag och organisationer, genom bland annat en ledningsgrupp som säkerställer utbildningens kvalitet och yrkesrelevans. Utbildningens innehåll har kravställts av det näringsliv som kommer att vilja anställa dig. Det innebär att du från dag ett efter examen kommer att kunna vara en del av ett utvecklingsteam och bidra till din nya arbetsplats framgång och utveckling.
Här är några av våra samarbetspartners för .NET-utvecklare:
Agreat | Asivo Solutions AB | Dfind IT | Distancify | FPX | Geta Digital | Jetshop | KnowIT | Nonsultant | Precio Fishbone | Randstad | Sandvik | Sogeti | Visma | WCOM | Webmind | Xlent
Utbildningsform och upplägg
.NET-utvecklare är en yrkeshögskoleutbildning som du läser på heltid hos Teknikhögskolan i Gävle eller Göteborg under 2 år. Uppskattningsvis har du undervisning på plats cirka 2-3 dagar per vecka och resterande del av studietiden ägnas åt studier på egen hand. Utbildningen håller ett högt tempo och du förväntas lägga i snitt 40 timmar per vecka på dina studier.
Praktik och egna projekt förbereder dig för jobbet
Branschföretagen efterfrågar en bra ”portfölj” att visa upp när du söker jobb – de vill se vilka egna projekt du suttit med under studietiden. Detta kräver att du lägger ned tid och energi på utbildningen, och det blir också roligare så!
Under totalt 21 veckor av din studietid är du ute på praktik, som kallas för LIA eller lärande i arbete inom yrkeshögskolan och du har även ett examensarbete på fem veckor. Under dessa 26 veckor sitter du verkligen i förarsätet och utformar utbildningen till det du tycker är roligt och spännande. Det är en bra möjlighet för dig att hitta det du brinner för och bygga upp den där portföljen.
Det här är en utbildning som ger plats för din kreativitet och leder till roliga, utvecklande och spännande framtidsjobb som passar för alla, oavsett könsidentitet och bakgrund.
– Stefan Olsson, tidigare utbildningsansvarig på Teknikhögskolan.
Exklusiv tillgång till Azure for students
Som studerande hos oss får du tillgång till ”Azure for students” som är en tjänst från Microsoft där du kan ta del av det mesta inom IT, allt från AI och databaser till leverantörer som Pluralsight med flera. Du får även tillgång till många av Microsofts programvaror, bland annat Visual Studio och Microsoft Server. Som studerande på YH-utbildningen .NET-utvecklare hos Teknikhögskolan får du exklusiv och gratis tillgång till tjänsten under ett år. Läs mer om Azure for students här.
Kunskap efter utbildningen
Målet med yrkeshögskoleutbildningen är att du ska ha kompetens att ta en aktiv roll i ett utvecklingsteam. Du förväntas också självständigt kunna föreslå och motivera olika lösningar inom yrkesområdet, exempelvis applikationsutveckling, databaser, frontend- och/eller backendutveckling.
Utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen
När du har läst klart utbildningen har du inte bara efterfrågad kompetens och ett utökat kontaktnätverk som du har kämpat dig till – du får även ett examensbevis som är ”kvittot” på att du har den kompetens som näringslivet behöver och vill ha. Du får en yrkeshögskoleexamen som .NET-utvecklare och är direkt anställningsbar för att bidra i det företag du kommer till.
Behörighetskrav
- Grundläggande behörighet (vilket innebär en gymnasieexamen eller motsvarade)
- Godkänt betyg i Matematik 2
- Godkänt betyg i Programmering 1
- Godkänt betyg i Engelska 6 – endast ett krav i Gävle
Saknar du behörighet? Såhär blir du behörig
Du vet väl att du kan ansöka till en YH-utbildning även om du inte har full behörighet? Vi gör en bedömning av varje ansökan! Kanske har du vad som krävs för att tillgodogöra dig utbildningen och yrkesrollen som den leder till genom att du har samlat på dig arbetslivserfarenhet som kan motsvara behörighetskraven?
Du kan även läsa in de kurser du saknar genom komvux på din hemort eller som korta preparandkurser hos oss. Läs mer om hur du kan bli fullt behörig här.
Reellt behörighetstest i programmering
Anser du dig ha kunskaper motsvarande Programmering 1 och inte har möjlighet att gå vår preparandkurs eller kan uppvisa ett dokument för att styrka dina kunskaper, så har du nu möjlighet att kontakta den aktuella studieorten för att göra ett reellt behörighetstest på plats.
Du är också välkommen att kontakta oss om det var länge sedan du läste kursen och vill göra testet för att se hur du ligger till kunskapsmässigt. Detta kan vara bra för att se om det är något du behöver repetera inför höstens start så att du är väl förberedd, även om du fortfarande är behörig.