Utbildningen för dig som vill göra karriär som mjukvarutestare. Under 1,5 år lär du dig om olika testmetoder, testledning och testautomation. Du går även in på delmoment så som projektmetodik och objektorienterad programmering, allt för att du ska ha rätt kunskap när du läst klart och är redo för att axla rollen som mjukvarutestare efter examen.
Vi ser ett stort behov av testare och behovet ökar hela tiden i och med att test blir allt viktigare. Inom de närmsta åren vill vi fortsätta rekrytera från Teknikhögskolan, vi är mycket nöjda med kvaliteten.
– Lena Wiberg, AFA försäkring.
Vad gör en mjukvarutestare?
Som mjukvarutestare arbetar du med tester i alla dess faser, från definition av ett projekt till förvaltning av system. Du planerar, designar, utvecklar, dokumenterar och genomför tester på olika nivåer med hjälp av olika metoder. Du arbetar utifrån att slutkunden ska få en så bra produkt som möjligt.
Vad tjänar en mjukvarutestare?
Som mjukvarutestare arbetar du inom den expansiva IT-branschen och lönen kan variera beroende på din tidigare erfarenhet och annan kunskap som för din framtida arbetsgivare kan ses som ett bra komplement till din tilltänkta roll.
Så, vad tjänar då en mjukvarutestare? Genomsnittslönen i Sverige ligger på 44 200 kronor för den definierade rollen mjukvaru- och systemutvecklare m.fl. enligt SCB.
Utbildningsform och upplägg
Mjukvarutestare är en yrkeshögskoleutbildning som du läser på heltid hos Teknikhögskolan i Stockholm under 1,5 år. Eftersom YH-utbildningens studietakt är 100 procent, så rekommenderar vi inte att du arbetar alltför mycket vid sidan av dina studier.
Uppskattningsvis är det föreläsning cirka 2-3 dagar per vecka och resten av tiden ägnas åt grupparbeten och självstudier. Under en stor del av studietiden är du ute på praktik, eller LIA som står för lärande i arbete inom yrkeshögskolan.
Kunskap efter utbildningen
Efter examen kan du planera testaktiviteter, designa testscenarios och bidra med kvalitetskompetens i olika typer av utvecklingsprojekt med olika utvecklingsmodeller. På ett självständigt och professionellt sätt kan du avgöra lämpliga testmetoder, identifiera testscenarios baserat på behov och krav och inte minst leverera tydliga felrapporter.
Utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen
När du har läst klart utbildningen är det inte bara efterfrågad kompetens och ett utökat kontaktnätverk du har i bagaget, utan du får även ett examensbevis som är oerhört värdefullt för framtiden, exempelvis när du ska söka jobb.
Behörighetskrav
- Grundläggande behörighet (vilket innebär en gymnasieexamen eller motsvarade)
- Godkänt betyg i Matematik 2c
- Godkänt betyg i Programmering 1
Saknar du behörighet? Så här blir du behörig
Du vet väl att du kan ansöka till en YH-utbildning även om du inte har full behörighet? Vi gör en bedömning av varje ansökan! Kanske har du vad som krävs för att tillgodogöra dig utbildningen och yrkesrollen som den leder till genom att du har samlat på dig arbetslivserfarenhet som kan motsvara behörighetskraven?
Du kan även läsa in de kurser du saknar genom komvux på din hemort eller som korta preparandkurser hos oss. Läs mer om hur du kan bli fullt behörig här.