Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Ansök Nu

Snabba fakta

Sista ansökningsdag5 maj 2021

UtbildningstypYrkeshögskoleutbildning

Utbildningslängd2 år, kostnadsfri och CSN-berättigad

Studietakt100%

Poäng400 YH-poäng

StudieortDingle

Startdatum Augusti 2021

Vad gör en mätningsingenjör inom järnväg?

Som mätningsingenjör inom järnväg har du ett samhällsbärande uppdrag att bidra till satsningen på spårbunden trafik, som är en förutsättning för Sveriges framtid. Du ingår i ett ”mätningsteam” och arbetar bland annat med att kartlägga infrastruktur, som är en central del för att nybyggnationer och spårbunden trafik ska fungera på bästa sätt.

Ditt arbete är väldigt varierat, där du arbetar utomhus med avancerade mätningsinstrument och inomhus med att behandla den data du har samlat in genom mätningarna. Du arbetar med data i moderna program och system för att ta fram kartor och underlag för byggnationer, såväl utbyggnad som underhåll.

Karriär som mätningsingenjör inom järnväg

Efter examen kan du arbeta hos entreprenadföretag, som NCC och Peab, mätningsföretag som Metria och Teodoliten samt konsultföretag som AFRY. Du kan även arbeta hos Trafikverket med upphandlingar och dokumenthantering. Här är några exempel på yrkesroller som utbildningen leder till:

 • Mätningsingenjör, inriktning järnväg
 • Mätningsingenjör, inriktning karttekniskt arbete
 • Mätningstekniker
 • Mätningstekniker, inriktning järnväg

Kunskap efter utbildningen

YH-utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen. Under studietiden kommer du att lära dig det som branschen efterfrågar så att du blir anställningsbar direkt. Du kommer bland annat att ha kunskap i:

 • Avancerade och högteknologiska mätverktyg och mätningsinstrument.
 • Behandling av data i moderna datorprogram.
 • Ansvar för inmätning av spårbunden trafik.
 • Arbetsprocesser, projektplanering och kvalitetskriterier.
 • Planering och identifiering av resurser för att utföra specialiserade arbetsuppgifter inom järnvägsmätning.

Varför läsa den här YH-utbildningen?

Det planeras stora satsningar på järnvägen i Sverige, dels att bygga ut den och dels rusta upp för att öka trafiksäkerheten. Även hållbara, miljövänliga och fossilfria transporter är oerhört viktiga för att klara framtida klimatmål. Vissa delar av satsningen har börjat och det råder redan nu brist på utbildade mätningsingenjörer inom järnväg – i dagsläget får företagen hämta kompetens från andra länder. Mätningsingenjör järnväg är en YH-utbildning skapad tillsammans med näringslivet, så därför blir du garanterat eftertraktad av branschen med goda jobbmöjligheter efter examen.

Regeringen har utökat resurserna för järnvägsunderhåll, och vill med detta stärka järnvägens tillförlitlighet och möjligheter till klimatsmarta transporter av både gods och människor. Den nationella planen för 2018-2029 är ett exempel på satsningen från Regeringen. Du kan även läsa mer hos Trafikverket.

Om du vill ha ett jobb som är tekniskt, roligt, utmanande och varierande så har du hittat rätt utbildning för din framtidsdröm. I arbetet som mätningsingenjör inom järnväg har du även stora möjligheter att utvecklas, såväl inom din profession som i de bolag som anställer dig.

Utbildningsform och uppläggYrkeshögskolans logotyp och Centrala studiestödsnämndens logotyp

 • Studieupplägg: YH-utbildning i Dingle.
 • Studietakt: 100 %, vilket motsvarar cirka 40 timmars studier i veckan.
 • Praktik (LIA): 23 veckor totalt.

Mätningsingenjör järnväg är en yrkeshögskoleutbildning som du läser på heltid hos Teknikhögskolan i Dingle (Munkedals kommun) under 2 år. Som studerande har du platsbunden undervisning i snitt två dagar per vecka. Undervisningen kommer delas att hållas i klassrum, men även utomhus för att kunna träna med de instrument som du behöver kunna hantera i din kommande yrkesroll.

Förutom praktisk övning i skolan, kommer du även få praktisk erfarenhet och färdigheter genom totalt 23 veckors praktik. Praktiken är uppdelad i tre perioder under studietiden, och kallas för LIA (lärande i arbete) inom yrkeshögskolan.

Certifiering och exklusiv tillgång till avancerad utrustning

Under studietiden får du som blivande mätningsingenjör inom järnväg tillgång till avancerade mätningsinstrument, mätningsstationer och GPS:er som behövs för att utföra arbetet, så att du tillsammans med dina studiekamrater även kan träna praktiskt mellan föreläsningarna. I kurserna kommer du även att möta några av branschens främsta utbildare inom järnvägsmätning.

När du har tagit examen blir du certifierad av Trafikverket och därmed tillträdesbehörig att arbeta självständigt på järnväg och annan spårbunden trafik.

 • Arbetsmiljö
 • BEST (bana, el, signal, tele)
 • Examensarbete
 • Geodesi – data och grundläggande instrumentkunskap
 • Järnvägsmätning – stomnät
 • Järnvägsmätning – teori och grund
 • LIA 1
 • LIA 2
 • LIA 3
 • Modellbygge och volymberäkning
 • Praktisk instrumentkunskap
 • Ritningsteknik
 • Samhällsbyggnadsteknik
 • Vistas på spår – BASÄSKYDD
 • Yrkesmatematik
 • Grundläggande behörighet
 • Godkänt betyg i Matematik 2

Grundläggande behörighet innebär en gymnasieexamen eller motsvarande. Läs mer om grundläggande behörighet »

Saknar du behörighet? Så här blir du behörig

Du vet väl att du kan ansöka till en YH-utbildning även om du inte har full behörighet? Vi gör en bedömning av varje enskild ansökan!

Komvux, preparandkurser, reell kompetens och 20-procentsregeln. Det finns många sätt att bli behörig till en yrkeshögskoleutbildning. Kanske har du vad som krävs för att tillgodogöra dig utbildningen och yrkesrollen som den leder till genom att du har samlat på dig arbetslivserfarenhet som kan motsvara behörighetskraven? Läs mer om hur du kan bli full behörig »

För frågor om behörighet och ansökan

Teknikhögskolans antagningsenhet
019-100 080 | yhansokan@teknikhogskolan.se

För frågor om utbildningens innehåll och upplägg

Dan Bernspång
031-700 83 25 | dan.bernspang@plushogskolan.se

För företag och samarbetsmöjligheter

Dan Bernspång
031-700 83 25 | dan.bernspang@plushogskolan.se

Bli mätningsingenjör inom järnväg utan krav på tidigare branscherfarenhet!

Få ett varierande och samhällsviktigt arbete med Sveriges infrastruktur.

Bli certifierad och tillträdesbehörig av Trafikverket för järnvägsarbete.

Intresseanmälan

Är du intresserad av en eller flera av våra utbildningar? Gör en intresseanmälan så skickar vi dig mer information! Fyll i dina uppgifter samt vilken/vilka utbildningar du är intresserad av i formuläret nedan.

Jag samtycker till att mina personuppgifter samlas in och behandlas för att kunna ta emot riktad information och marknadsföring. Läs hela vår personuppgiftspolicy här
Hantering av personuppgifter
När du skickar in en intresseanmälan till oss behöver du lämna ditt samtycke till att vi behandlar dina personuppgifter för att vi ska kunna registrera din intresseanmälan eller ansökan. De personuppgifter som vi behandlar om dig är ditt namn, din e-postadress, ditt telefonnummer, utbildningen du är intresserad av samt när du börjar en YH-utbildning. Vi behandlar dessa uppgifter om dig i ett IT-system som används av alla bolag inom AcadeMedia-koncernen.
Om du samtycker till att ta emot marknadsföring och information från våra skolor kommer vi även att behandla dina personuppgifter för detta ändamål. Utöver vad som framgår ovan kan vi komma att lagra trafiken i syfte att förbättra webbplatsen, samt för att efterkomma anmodan från myndighet eller att upptäcka och förebygga olagliga aktiviteter.
Plushögskolan AB är personuppgiftsansvarige på Plushögskolan AB. Vi tillämpar gällande integritetslagstiftning vid behandling av personuppgifter. Uppgifterna lagras i tre år i taget tills du återkallar ditt samtycke. Vi använder oss av automatiserat individuellt beslutsfattande och profilering när vi skickar ut marknadsföring och annan information till dig.
Du kan när som helst återkalla ditt samtycke. Du når våra dataskyddsombud här. Du hittar mer information på trygg.academedia.se. Om du vill ta emot marknadsföring, information och påminnelser från våra skolor, bocka i rutan nedan.
5 frågor till en mätningsingenjör Featured blid Intervju

06/03/2017

5 frågor till en mätningsingenjör

Sara Strandberg studerade till Geodetisk mätningstekniker på Teknikhögskolan i Göteborg och tog examen sommaren 2016.

Hur är det att läsa en YH-utbildning? Featured blid Tips och inspiration

05/07/2018

Hur är det att läsa en YH-utbildning?

Många som läser en YH-utbildning har tidigare erfarenhet av andra eftergymnasiala studier. Vi har pratat med fyra av våra studerande som har läst på universitet eller högskola innan de påbörjade sina studier hos oss.

FAQ Featured blid Sida

07/02/2020

FAQ

[Allt du velat veta om våra YH-utbildningar] Här hittar du svar på de vanligaste frågorna om våra utbildningar, hur man ansöker och blir behörig.