Snabba fakta

Utbildningstyp YH-utbildning

Utbildningslängd2 år, kostnadsfri och CSN-berättigad

Studietakt100%

Poäng400 YH-poäng

StudieortDingle

Startdatum Augusti 2022

Vad gör en mätningsingenjör?

Som mätningsingenjör eller mätningstekniker har du ett väldigt varierat jobb, där du både arbetar utomhus och inomhus i ett mätningsteam. Du jobbar ofta med en geodetisk mätningsmetod – både inmätning och utsättning – med hjälp av avancerade mätningsinstrument, så som totalstationer och rovers (GPS-mottagare). Det betyder att du noggrant mäter och sätter ut ”punkter” på marken för att fastställa deras lägen. Dessa mätpunkter ligger sedan till grund för kartor och ritningar, så att man faktiskt kan börja bygga.

När du har genomfört ditt mätningsarbete går du in och behandlar den data som du har samlat in. Vid databehandlingen arbetar du i moderna program och system för att kunna skapa kartor och underlag för byggnationer, vilket både kan handla om utbyggnad och underhåll.

Men, vad gör en specialist på järnvägsmätning?

Man kan säga att hela Sverige är uppbyggt av mätningspunkter och när det gäller just mätning för järnväg behövs ännu fler punkter att utgå från vid själva byggandet. I vanliga mätarbeten sätter man ut punkter med knappa centimeters mellanrum, medan järnvägsarbete kräver millimetersavstånd. Som järnvägsspecialist är du alltså en ännu vassare mätare som kan mäta mer noggrant i detalj!

Som mätningsingenjör med specialistkompetens inom järnväg är du kvalificerad att jobba som ”vanlig” mätare för bland annat bostäder och broar, men du kan även rikta in dig på järnvägsmätning som kräver ännu mer precision. Som specialist inom järnvägsmätning bidrar du till satsningen på spårbunden trafik, där varje kurva på järnvägen räknas!

Det blir inget byggt utan mätningsingenjörer – varken broar, vägar, tunnlar, ledningar eller järnvägar!

– Dan Bernspång, utbildningsansvarig på Teknikhögskolan.

Byggarbetsplats

Varför plugga till mätningstekniker?

Det planeras stora satsningar på järnvägen i Sverige, dels att bygga ut den och dels rusta upp för att öka trafiksäkerheten. Även hållbara, miljövänliga och fossilfria transporter är oerhört viktiga för att klara framtida klimatmål. Vissa delar av satsningen har börjat och det råder redan nu brist på utbildade mätningsingenjörer inom järnväg. I dagsläget får företagen hämta kompetens från andra länder, som faktiskt också kan vara svårt att hitta.

Om du vill ha ett jobb som är tekniskt, roligt, utmanande och varierande så har du hittat rätt utbildning för din framtidsdröm. I arbetet som mätningsingenjör inom järnväg har du även stora möjligheter att utvecklas, såväl inom din profession som i de bolag som anställer dig.

Kunskap efter utbildningen

YH-utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen. Under studietiden kommer du att lära dig det som branschen efterfrågar så att du blir anställningsbar direkt. Du kommer bland annat att ha kunskap i:

 • Avancerade och högteknologiska mätverktyg och mätningsinstrument.
 • Behandling av data i moderna datorprogram.
 • Ansvar för inmätning av spårbunden trafik.
 • Arbetsprocesser, projektplanering och kvalitetskriterier.
 • Planering och utförande av specialiserade arbetsuppgifter inom järnvägsmätning.

Karriär efter examen

Efter examen kan du arbeta som mätningsingenjör och mätningstekniker hos entreprenadföretag som NCC och Peab, mätningsföretag som Metria och Teodoliten samt konsultföretag som AFRY. Du kan även arbeta hos Trafikverket med upphandlingar och dokumenthantering.

Genom din specialistkompetens kan du även välja att jobba mer inriktat med järnvägsmätning eller karttekniskt arbete.


Utbildningsform och upplägg

 • Upplägg: YH-utbildning i Dingle
 • Studietakt: 100 %
 • Praktik (LIA): 23 veckor

Mätningsingenjör järnväg är en yrkeshögskoleutbildning som du läser på heltid hos Teknikhögskolan i Dingle (Munkedals kommun) under 2 år. Som studerande har du undervisning på plats i Dingle cirka två dagar per vecka och resten av tiden ägnas åt självstudier, oberoende av plats. Undervisningen kommer dels att hållas i klassrum, men även utomhus för att kunna träna med de instrument som du behöver kunna hantera i din kommande yrkesroll.

Förutom praktisk övning i skolan och på den närliggande Lysekilsbanan, kommer du även få praktisk erfarenhet och färdigheter genom totalt 23 veckors praktik. Praktiken är uppdelad i tre perioder under studietiden, och kallas för LIA (lärande i arbete) inom yrkeshögskolan.

Förmåner för dig som mätstudent

YH-utbildningen är skapad tillsammans med näringslivet utifrån deras kompetensbehov, vilket innebär att du garanterat kommer att bli eftertraktad i branschen när du är färdigutbildad. Förutom goda jobbmöjligheter efter examen, så har du som studerande på Teknikhögskolan i Dingle några extra förmåner!

Bli certifierad av Trafikverket

BASÄSKYDD ingår i YH-utbildningen, där du lär dig om skydds- och säkerhetsledning för arbete inom spårområden, vilket krävs för att du ska få tillträdesbehörighet på järnväg. Efter din examen blir du därmed certifierad för att kunna arbeta självständigt på järnväg och annan spårbunden trafik. Läs mer om Trafikverkets certifiering »

Exklusiv tillgång till avancerad utrustning

Under studietiden får du som blivande mätningsingenjör inom järnväg tillgång till avancerade mätningsinstrument, mätningsstationer och GPS:er som behövs för att utföra arbetet. På så sätt kan du tillsammans med dina studiekamrater träna praktiskt mellan föreläsningarna. I kurserna kommer du även att möta några av branschens främsta utbildare inom järnvägsmätning.

Billigt studentboende i Dingle

Som studerande hos Teknikhögskolan kan du hyra ett studentrum i Dingle, genom vårt samarbete med Munkedals kommun och deras utbildningscenter. Läs mer om boende och annat vi kan erbjuda dig som studerande på orten »

 

Yrkeshögskolans logotyp och Centrala studiestödsnämndens logotyp

 • Arbetsmiljö
 • BEST (bana, el, signal, tele)
 • Examensarbete
 • Geodesi – data och grundläggande instrumentkunskap
 • Järnvägsmätning – stomnät
 • Järnvägsmätning – teori och grund
 • LIA 1
 • LIA 2
 • LIA 3
 • Modellbygge och volymberäkning
 • Praktisk instrumentkunskap
 • Ritningsteknik
 • Samhällsbyggnadsteknik
 • Vistas på spår – BASÄSKYDD
 • Yrkesmatematik

Läs kursbeskrivningarna »

 • Grundläggande behörighet*
 • Godkänt betyg i Matematik 2

*Grundläggande behörighet innebär en gymnasieexamen eller motsvarande. Läs mer om grundläggande behörighet »

Saknar du behörighet? Så här blir du behörig

Du vet väl att du kan ansöka till en YH-utbildning även om du inte har full behörighet? Vi gör en bedömning av varje enskild ansökan!

Komvux, preparandkurser, reell kompetens och 20-procentsregeln. Det finns många sätt att bli behörig till en yrkeshögskoleutbildning. Kanske har du vad som krävs för att tillgodogöra dig utbildningen och yrkesrollen som den leder till genom att du har samlat på dig arbetslivserfarenhet som kan motsvara behörighetskraven? Läs mer om hur du kan bli full behörig »

För frågor om behörighet och ansökan

Teknikhögskolans antagningsenhet
019-100 080 | yhansokan@teknikhogskolan.se

För frågor om utbildningens innehåll och upplägg

Joachim Lindroth
0522-64 11 81 | joachim.lindroth@plushogskolan.se

För företag och samarbetsmöjligheter

Dan Bernspång
031-700 83 25 | dan.bernspang@plushogskolan.se

Utbilda dig till mätningsingenjör och bli specialist på järnvägsmätning.

Certifiering av Trafikverket ingår genom kursen BASÄSKYDD.

Karriär som mätningsingenjör eller mätningstekniker.

Slipp flytta - hyr billigt boende i Dingle, precis vid skolan.

Intresseanmälan

Är du intresserad av en eller flera av våra utbildningar? Gör en intresseanmälan så skickar vi dig mer information! Fyll i dina uppgifter samt vilken/vilka utbildningar du är intresserad av i formuläret nedan.

Jag samtycker till att mina personuppgifter samlas in och behandlas för att kunna ta emot riktad information och marknadsföring. Läs hela vår personuppgiftspolicy här
Hantering av personuppgifter
När du skickar in en intresseanmälan till oss behöver du lämna ditt samtycke till att vi behandlar dina personuppgifter för att vi ska kunna registrera din intresseanmälan eller ansökan. De personuppgifter som vi behandlar om dig är ditt namn, din e-postadress, ditt telefonnummer, utbildningen du är intresserad av samt när du börjar en YH-utbildning. Vi behandlar dessa uppgifter om dig i ett IT-system som används av alla bolag inom AcadeMedia-koncernen.
Om du samtycker till att ta emot marknadsföring och information från våra skolor kommer vi även att behandla dina personuppgifter för detta ändamål. Utöver vad som framgår ovan kan vi komma att lagra trafiken i syfte att förbättra webbplatsen, samt för att efterkomma anmodan från myndighet eller att upptäcka och förebygga olagliga aktiviteter.
Plushögskolan AB är personuppgiftsansvarige på Plushögskolan AB. Vi tillämpar gällande integritetslagstiftning vid behandling av personuppgifter. Uppgifterna lagras i tre år i taget tills du återkallar ditt samtycke. Vi använder oss av automatiserat individuellt beslutsfattande och profilering när vi skickar ut marknadsföring och annan information till dig.
Du kan när som helst återkalla ditt samtycke. Du når våra dataskyddsombud här. Du hittar mer information på trygg.academedia.se. Om du vill ta emot marknadsföring, information och påminnelser från våra skolor, bocka i rutan nedan.
5 frågor till en mätningsingenjör Featured blid Intervju

06/03/2017

5 frågor till en mätningsingenjör

Sara Strandberg studerade till Geodetisk mätningstekniker på Teknikhögskolan i Göteborg och tog examen sommaren 2016.

Hur är det att läsa en YH-utbildning? Featured blid Tips och inspiration

05/07/2018

Hur är det att läsa en YH-utbildning?

Hur är det att läsa en YH-utbildning jämfört med att plugga på universitet och högskola? Vi har pratat med fyra studerande som har erfarenhet av båda utbildningsformerna. Läs intervjun här. »

Behörighet inom yrkeshögskolan Featured blid Sida

25/02/2016

Behörighet inom yrkeshögskolan

Det finns många sätt att bli behörig till våra YH-utbildningar! Läs mer om våra preparandkurser, Komvux, reell kompetens, 20-procentsregeln och behörighetsgivande förutbildning här.