Ansök Nu

Snabba fakta

Sista ansökningsdag15 december

Utbildningstyp Kort YH

Utbildningslängd12 veckor, kostnadsfri och CSN-berättigad

Studietakt50%

Poäng30 YH-poäng

StudieortDistans

Startdatum Januari 2022

Kompetens inom maskinsäkerhet, IT-säkerhet och cyberhot är inte bara efterfrågad, utan även akut! Utan rätt utbildning kan eventuella hotbilder vara svårbedömda, men med kunskap inom riskbedömning och analys av hot i den dagliga driften kan du säkra ditt företags och dina slutprodukters säkerhet. Kompetensutvecklas genom Maskin- och cybersäkerhet industri 4.0!

Vad är industri 4.0?

Industri 4.0 är ett samlingsord för en rad teknologier och koncept inom automation, tillverkning och processindustriell IT. Digitaliseringen och automatiseringen av industrin har gett fantastiska möjligheter för en mer flexibel produktion, ökad produktivitet och utveckling av nya affärsmodeller. Industri 4.0 syftar till att öka företagens konkurrenskraft med digitala lösningar, med målet om en produktion med kortare omställnings- och ledtider, färre fel, mer flexibilitet och ingen tidskrävande programmering.

Vad har maskin- och cybersäkerhet med industri 4.0 att göra?

De möjligheter som den tekniska utvecklingen erbjuder har också en baksida. Säkerhetspolisen menar att där tekniken implementeras och förvaltas på ett ogenomtänkt eller otillräckligt sätt uppstår sårbarheter som kan utnyttjas av angripare. Industriföretag kan hotas av cyberattacker, men även fel på maskiner i produktionen. Med kompetens inom IT- och maskinsäkerhet kommer du att kunna skapa en säkrare och mer effektiv produktion utan stillastående tider samt färre och mindre störningar.

Kunskap efter YH-utbildningen

 • Säkerhetskomponenter inom automation.
 • Säkerhet för människa och maskin inom industrin.
 • Standarder, direktiv och lagar för maskinsäkerhet och industrisäkerhet.
 • Programmering av säkerhetsfunktioner i PLC-miljö.
 • Uppsättning av säkra nätverk inom industrin.
 • Hur du bidrar till industrins säkerhetsarbete gällande maskin-, person- och IT-säkerhet.
 • Riskbedömning och programmering av maskinsäkerhetsutrustning.

Utbildningsform och upplägg

 • Upplägg: Kort YH-utbildning på distans
 • Studietakt: 50 %
 • Omfattning: 12 veckor, 30 YH-poäng

Maskin- och cybersäkerhet industri 4.0 är en så kallad kort YH-utbildning som vänder sig till dig som yrkesverksam. Utbildningen läser du på distans och halvfart under tolv veckor där undervisningen sker via en läroplattform, både med live- och inspelade föreläsningar. Det flexibla upplägget gör det möjligt för dig som studerande att fortsätta arbeta parallellt med dina studier.

Kurser som ingår

 • Industriell safety och security, 15 YH-poäng
 • Maskinsäkerhet, 15 YH-poäng

 

Yrkeshögskolans logotyp och Centrala studiestödsnämndens logotyp

Ansök nu
 • Grundläggande behörighet*
 • Minst ett års yrkeserfarenhet inom automatiserade processer, industrimaskiner eller motsvarande

*Grundläggande behörighet innebär en gymnasieexamen eller motsvarande. Läs om grundläggande behörighet »

För att vara behörig och kunna tillgodogöra dig utbildningen, vänder vi oss till dig som exempelvis har arbetat som automationsingenjör, automationstekniker, maskinkonstruktör, maskinmontör, drift- eller servicetekniker.

Utbildningen har två kommande starter. Här är datumen du behöver förhålla dig till om du vill läsa Maskin- och cybersäkerhet industri 4.0.

Start 1
 • Startdatum: 17 januari 2022
 • Sista ansökningsdag: 15 december 2021
Start 2
 • Startdatum: 14 mars 2022
 • Sista ansökningsdag: 14 februari 2022

För frågor om behörighet och ansökan

Teknikhögskolans antagningsenhet
019-100 080 | yhansokan@teknikhogskolan.se

För frågor om utbildningens innehåll och upplägg

08-557 766 00 | stockholm@plushogskolan.se

För företag och samarbetsmöjligheter

Isak Gerrbo
08-549 013 18 | isak.gerrbo@plushogskolan.se

Up-skill för dig som yrkesverksam inom industrin.

Bli specialist på maskinsäkerhet och IT-säkerhet.

Skaffa efterfrågad kompetens inom industri 4.0. Framtidens industristrategi!

Intresseanmälan

Är du intresserad av en eller flera av våra utbildningar? Gör en intresseanmälan så skickar vi dig mer information! Fyll i dina uppgifter samt vilken/vilka utbildningar du är intresserad av i formuläret nedan.

Jag samtycker till att mina personuppgifter samlas in och behandlas för att kunna ta emot riktad information och marknadsföring. Läs hela vår personuppgiftspolicy här
Hantering av personuppgifter
När du skickar in en intresseanmälan till oss behöver du lämna ditt samtycke till att vi behandlar dina personuppgifter för att vi ska kunna registrera din intresseanmälan eller ansökan. De personuppgifter som vi behandlar om dig är ditt namn, din e-postadress, ditt telefonnummer, utbildningen du är intresserad av samt när du börjar en YH-utbildning. Vi behandlar dessa uppgifter om dig i ett IT-system som används av alla bolag inom AcadeMedia-koncernen.
Om du samtycker till att ta emot marknadsföring och information från våra skolor kommer vi även att behandla dina personuppgifter för detta ändamål. Utöver vad som framgår ovan kan vi komma att lagra trafiken i syfte att förbättra webbplatsen, samt för att efterkomma anmodan från myndighet eller att upptäcka och förebygga olagliga aktiviteter.
Plushögskolan AB är personuppgiftsansvarige på Plushögskolan AB. Vi tillämpar gällande integritetslagstiftning vid behandling av personuppgifter. Uppgifterna lagras i tre år i taget tills du återkallar ditt samtycke. Vi använder oss av automatiserat individuellt beslutsfattande och profilering när vi skickar ut marknadsföring och annan information till dig.
Du kan när som helst återkalla ditt samtycke. Du når våra dataskyddsombud här. Du hittar mer information på trygg.academedia.se. Om du vill ta emot marknadsföring, information och påminnelser från våra skolor, bocka i rutan nedan.