Snabba fakta

Studietakt100%

Poäng400 YH-poäng

StudieortGöteborg

NYTT UTBILDNINGSNAMN! Geodetisk mätningstekniker har bytt namn till Mätningsingenjör. Gå in här för att läsa om den aktuella utbildningen.

Vad gör en geodetisk mätningstekniker?

Som geodetisk mätningstekniker utför du mätningar i många olika sammanhang. Det finns olika typer av mätningar beroende på sammanhang, så som inmätning, utsättning, industrimätning, terrängmodeller och GPS-mätningar. Din uppgift är bland annat att ta fram underlag för exempelvis kartor vid byggnationer av bostadsområden eller vägar.

I rollen använder du avancerade digitala instrument och mäter både optiskt och med hjälp av satelliter. Noggrannheten vid mätning med satelliter ligger på detaljnivå, även vid mätningar på upp till en mil. I ditt framtida yrke kommer du att vara ute och genomföra mätningsarbeten vid olika sorters anläggningsarbeten, så som väg och järnväg. Otroligt viktiga arbeten för Sveriges fortsatta utveckling av infrastrukturen.

Jobba som geodetisk mätningstekniker

Efter genomförd utbildning är du en duktig och efterfrågad geodetisk mätningstekniker som kan arbeta inom bygg- och anläggningssektorn.

Utbildningsform och upplägg

Geodetisk mätningstekniker är en yrkeshögskoleutbildning (YH-utbildning) som du läser på heltid på Teknikhögskolan i Göteborg under 2 år. Uppskattningsvis är det platsförlagd undervisning cirka 2-3 dagar per vecka och resten av tiden ägnas åt grupparbeten och självstudier.

Kunskap efter utbildningen

Efter utbildningen kan du använda moderna geodetiska instrument och övrig utrustning. I utbildningen lär du dig om laserskanning och maskinstyrning samt om hur du kan läsa och tolka ritningar inom bygg- och anläggningssektorn. Du har kunskap om hur mätnings- och beräkningsresultat som berör detaljmätning lagras och bearbetas. Du vet hur du ska söka information om relevanta lagar och regelverk samt bedöma vilken typ av mätning som är lämplig.

Behörighetskrav

• Grundläggande behörighet*
  • Godkänt betyg i Matematik 2
  • Godkänt betyg i Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2

*Detta innebär en gymnasieexamen eller motsvarande. Mer info om grundläggande behörighet finns här.

Saknar du behörighet? Såhär blir du behörig

Du vet väl att du kan ansöka till en utbildning även om du inte har full behörighet? Vi gör en bedömning av varje ansökan, kanske har du erhållit motsvarande kunskap genom arbetslivserfarenhet?

Du kan läsa in de kurser du saknar genom komvux på din hemort eller som korta preparandkurser hos oss. Klicka här för att läsa mer om hur du kan bli fullt behörig.

Vi kan se ett ökat behov av mätingenjörer i samhället.

Anders Öryd, affärsenhetschef Metria AB.

Yrkeshögskolans logotyp och Centrala studiestödsnämndens logotyp

• Arbetsmiljö och säkerhet
  • Branschengelska
  • Examensarbete
  • Fastighetskunskap med juridik
  • Geodesi, data och grundläggande instrumentkunskap
  • LIA 1
  • LIA 2
  • LIA 3
  • Mark- och anläggningsteknik
  • Modellbygge och maskinstyrning
  • Praktisk instrumentkunskap
  • Ritningsteknik
  • Yrkesmatematik

Företag som är engagerade i utbildningen

• Byggmätarna
  • Kungsbacka kommun
  • Leica
  • Metria
  • NCC
  • Teodoliten
  • Trafikverket
  • Trimtec

För frågor om utbildningens innehåll och upplägg

Jakob – 031-700 83 11 | jakob.claesson@plushogskolan.se

För företag och samarbetsmöjligheter

Stefan – 031-700 83 09 | stefan.olsson@plushogskolan.se

Intresseanmälan

Är du intresserad av en eller flera av våra utbildningar? Gör en intresseanmälan så skickar vi dig mer information! Fyll i dina uppgifter samt vilken/vilka utbildningar du är intresserad av i formuläret nedan.

Jag samtycker till att mina personuppgifter samlas in och behandlas för att kunna ta emot riktad information och marknadsföring. Läs hela vår personuppgiftspolicy här
Hantering av personuppgifter
När du skickar in en intresseanmälan till oss behöver du lämna ditt samtycke till att vi behandlar dina personuppgifter för att vi ska kunna registrera din intresseanmälan eller ansökan. De personuppgifter som vi behandlar om dig är ditt namn, din e-postadress, ditt telefonnummer, utbildningen du är intresserad av samt när du börjar en YH-utbildning. Vi behandlar dessa uppgifter om dig i ett IT-system som används av alla bolag inom AcadeMedia-koncernen.
Om du samtycker till att ta emot marknadsföring och information från våra skolor kommer vi även att behandla dina personuppgifter för detta ändamål. Utöver vad som framgår ovan kan vi komma att lagra trafiken i syfte att förbättra webbplatsen, samt för att efterkomma anmodan från myndighet eller att upptäcka och förebygga olagliga aktiviteter.
Huvudmannen är personuppgiftsansvarige på den skola du går på eller har lämnat en intresseanmälan till. Vi tillämpar gällande integritetslagstiftning vid behandling av personuppgifter. Uppgifterna lagras i ett år efter att ansökningsperioden är över för den sökta utbildningen. Vi använder oss av automatiserat individuellt beslutsfattande och profilering när vi skickar ut marknadsföring och annan information till dig.
Du kan när som helst återkalla ditt samtycke. Du når våra dataskyddsombud här. Du hittar mer information på trygg.academedia.se. Om du vill ta emot marknadsföring, information och påminnelser från våra skolor, bocka i rutan nedan.
Allt du velat veta om Mätningsingenjör Featured blid FAQ

09/04/2018

Allt du velat veta om Mätningsingenjör

Nyfiken på vår YH-utbildning Mätningsingenjör? Studerandeansvarig, Jakob Claesson, ger svar på de vanligaste frågorna om utbildningen.

5 frågor till en mätningsingenjör Featured blid Intervju

06/03/2017

5 frågor till en mätningsingenjör

Sara Strandberg studerade till Geodetisk mätningstekniker på Teknikhögskolan i Göteborg och tog examen sommaren 2016.

Göteborg Featured blid studieort

25/02/2016

Välkommen till TH i Göteborg! Du hittar oss på Anders Personsgatan 14.