Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Snabba fakta

UtbildningstypYrkeshögskoleutbildning

Utbildningslängd2 år, kostnadsfri och CSN-berättigad

Studietakt100%

Poäng400 YH-poäng

StudieortVästerås

Startdatum Inga fler planerade starter

Just nu har vi inga fler planerade utbildningsstarter av Fastighetsingenjör. Gör en intresseanmälan så håller vi dig uppdaterad ifall vi får starta den eller liknande utbildningar i framtiden!

Vad gör en fastighetsingenjör?

Som fastighetsingenjör har du ett strategiskt ansvar för drift och underhåll. Ibland kan du även ha en ledarroll och ansvara för kvalificerade upphandlingar.

Du som fastighetsingenjör utvecklar drift- och underhållsverksamheten samt ansvarar för ekonomin (budgeten) och kvalificerade upphandlingar som berör fastighetssystemen. Idag har fastigheter avancerade tekniska lösningar, vilket innebär att tekniken är en viktig del i arbetet.

Jobba som fastighetsingenjör

Som fastighetsingenjör arbetar du inom fastighetsbranschen och några exempel på yrkesroller du kan axla efter utbildningen är:

 • Drifttekniker
 • Fastighetsingenjör
 • Fastighetstekniker
 • Teknisk förvaltare
 • Teknisk projektledare

Utbildningsform och upplägg

Fastighetsingenjör är en yrkeshögskoleutbildning som du läser på heltid hos Teknikhögskolan i Västerås under 2 år. Eftersom YH-utbildningens studietakt är 100 procent, så rekommenderar vi inte att du arbetar alltför mycket vid sidan av dina studier.

Uppskattningsvis är det föreläsning cirka 2-3 dagar per vecka och resten av tiden ägnas åt grupparbeten och självstudier. Under 20 veckor av utbildningen får du dessutom praktisk erfarenhet genom tre praktikperioder, som kallas för LIA eller lärande i arbete inom yrkeshögskolan. Då är det företagets arbetstider som gäller.

Kunskap efter utbildningen

Efter examen har du kunskap inom bygg-, fastighets- och underhållsteknik, underhåll av styr- och reglersystem, energikalkylering, planering samt miljö- och energifrågor inom fastighetsområdet. Du kommer att ha färdigheter i att utföra specialiserade arbetsuppgifter inom tekniska system i fastigheter, medverkan i prognosarbetet samt planera och driva olika fastighetsprojekt. Dessutom har du kompetens för att utföra diverse arbetsuppgifter inom fastighetsautomation samt kunna ansvara för drift, tillsyn, skötsel, planering och uppföljning av underhåll av styr- och reglersystem inom fastighet.

Behörighetskrav

 • Grundläggande behörighet (gymnasieexamen eller motsvarande)
 • Godkänt betyg i Ellära 1 eller Praktisk ellära eller Underhåll – elteknik eller Fysik 1 (finns som preparandkurs)
 • Godkänt betyg i Matematik 2 (finns som preparandkurs)

Saknar du behörighet? Såhär blir du behörig

Du vet väl att du kan ansöka till en YH-utbildning även om du inte har full behörighet? Vi gör en bedömning av varje ansökan! Kanske har du vad som krävs för att tillgodogöra dig utbildningen och yrkesrollen som den leder till genom att du har samlat på dig arbetslivserfarenhet som kan motsvara behörighetskraven?

Du kan även läsa in de kurser du saknar genom komvux på din hemort eller som korta preparandkurser hos oss. Läs mer om hur du kan bli fullt behörig här.

 

Yrkeshögskolans logotyp och Centrala studiestödsnämndens logotyp

 • Branschengelska
 • Bygg- och fastighetsteknik; systemkunskap
 • Driftsövervakning och styrsystem
 • Ellära och elkraftteknik
 • Energioptimering och energikalkyleringar
 • Examensarbete
 • Fastighetsekonomi
 • Fastighetsjuridik, kvalitetsansvar och besiktning
 • Kyl- och värmepumpsteknik
 • LIA 1
 • LIA 2
 • LIA 3*
 • Projektkunskap
 • Styr- och reglerteknik
 • Underhållsteknik
 • Vatten- och avloppssystem
 • Ventilations- och värmesystem

*LIA 3 ingår enbart i Fastighetsingenjörsklassen som startade år 2018.

För frågor om behörighet och ansökan

Teknikhögskolans antagningsenhet
yhansokan@teknikhogskolan.se

För frågor om utbildningens innehåll och upplägg

Sofia Karlsson
019-10 00 82 | sofia.karlsson@plushogskolan.se

För företag och samarbetsmöjligheter

Kontorsväxel
021-665 53 00 | info@teknikhogskolan.se

Intresseanmälan

Är du intresserad av en eller flera av våra utbildningar? Gör en intresseanmälan så skickar vi dig mer information! Fyll i dina uppgifter samt vilken/vilka utbildningar du är intresserad av i formuläret nedan.

Jag samtycker till att mina personuppgifter samlas in och behandlas för att kunna ta emot riktad information och marknadsföring. Läs hela vår personuppgiftspolicy här
Hantering av personuppgifter
När du skickar in en intresseanmälan till oss behöver du lämna ditt samtycke till att vi behandlar dina personuppgifter för att vi ska kunna registrera din intresseanmälan eller ansökan. De personuppgifter som vi behandlar om dig är ditt namn, din e-postadress, ditt telefonnummer, utbildningen du är intresserad av samt när du börjar en YH-utbildning. Vi behandlar dessa uppgifter om dig i ett IT-system som används av alla bolag inom AcadeMedia-koncernen.
Om du samtycker till att ta emot marknadsföring och information från våra skolor kommer vi även att behandla dina personuppgifter för detta ändamål. Utöver vad som framgår ovan kan vi komma att lagra trafiken i syfte att förbättra webbplatsen, samt för att efterkomma anmodan från myndighet eller att upptäcka och förebygga olagliga aktiviteter.
Huvudmannen är personuppgiftsansvarige på den skola du går på eller har lämnat en intresseanmälan till. Vi tillämpar gällande integritetslagstiftning vid behandling av personuppgifter. Uppgifterna lagras i ett år efter att ansökningsperioden är över för den sökta utbildningen. Vi använder oss av automatiserat individuellt beslutsfattande och profilering när vi skickar ut marknadsföring och annan information till dig.
Du kan när som helst återkalla ditt samtycke. Du når våra dataskyddsombud här. Du hittar mer information på trygg.academedia.se. Om du vill ta emot marknadsföring, information och påminnelser från våra skolor, bocka i rutan nedan.
Allt du velat veta om Fastighetsingenjör Featured blid FAQ

14/06/2018

Allt du velat veta om Fastighetsingenjör

Är du nyfiken på vår YH-utbildning Fastighetsingenjör? Här får du svar på de vanligaste frågorna av den studerandeansvarige!

5 anledningar att läsa en YH-utbildning Featured blid Tips och inspiration

02/08/2018

5 anledningar att läsa en YH-utbildning

Vad är egentligen en YH-utbildning och varför ska man plugga på en yrkeshögskola? Här listar vi fem anledningar till att läsa en YH-utbildning!

Hur är det att läsa en YH-utbildning? Featured blid Tips och inspiration

05/07/2018

Hur är det att läsa en YH-utbildning?

Många som läser en YH-utbildning har tidigare erfarenhet av andra eftergymnasiala studier. Vi har pratat med fyra av våra studerande som har läst på universitet eller högskola innan de påbörjade sina studier hos oss.