Snabba fakta

Sista ansökningsdagÖppen för sen anmälan

Utbildningstyp YH-utbildning

Utbildningslängd2 år, kostnadsfri och CSN-berättigad

Studietakt100%

Poäng435 YH-poäng

StudieortEskilstuna

Startdatum December 2021

Vad gör en elektronikingenjör?

Man skulle kunna kalla elektronikingenjörer för tekniska projektledare med djup förståelse för hur elektronik fungerar och hur den kan utvecklas. Som elektronikingenjörer arbetar du med att projektera, konstruera, prova, driva och underhålla elektrotekniska system och produkter. Du kan både arbeta med hårdvara och mjukvara, med målet att skapa ännu mer effektiva och bättre produkter för dina slutkunder.

Vad är skillnaden mellan en elektriker och en elektronikingenjör?

Skillnaden mellan en ”vanlig” elektriker och en elektronikingenjör är egentligen ganska enkel. Säg att du skulle köpa en tv. Då är det elektronikingenjören som har konstruerat och designat teven så att den fungerar, medan elektrikern har monterat vägguttagen så att den kan kopplas in och få ström.

– Tidigare studerande, Teknikhögskolan i Eskilstuna.

Jobba som elektronikingenjör

Som elektronikingenjör kan du arbeta inom nästan alla tekniska branscher, i både offentlig och privat sektor. Några områden du kan arbeta inom är elektronik, elkraft, kommunikation, rymdteknik, försvar, medicinsk teknik, fordon och IT. Kompetensen efterfrågas hos företag som utvecklar och tillverkar elektronik men också företag som använder elektronik i sina produkter.

”Elektronik är branschöverskridande och både ingår och utgör en allt större och viktigare del i de produkter och tjänster som utvecklas inom olika branscher i Sverige.”

– Magnus Svensson, Programchef Smartare Elektroniksystem.

Yrkesroller efter examen

 • Elektronikingenjör
 • Mönsterkortskonstruktör
 • Hårdvaruutvecklare
 • Testingenjör
 • Produktsättare

Kunskap efter utbildningen

YH-utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen. Under studietiden kommer du att lära dig det som branschen efterfrågar så att du blir anställningsbar direkt. Du kommer bland annat att ha kunskap i:

 • Ellära, elektronik, styrsystem och reglerteknik.
 • Programmering och driftsättning av elektroniksystem.
 • Felsökning, testning och utförande av underhåll på elektronikprodukter.
 • Projektledning, kommunikation och problemlösning inom elektronik, programmering, styrsystem och reglerteknik.

Utbildningsform och upplägg

 • Upplägg: YH-utbildning i Eskilstuna
 • Studietakt: 100 %
 • Praktik (LIA): 24 veckor

Elektronikingenjör är en yrkeshögskoleutbildning som du läser på heltid hos Teknikhögskolan i Eskilstuna under 2 år. Uppskattningsvis är det platsförlagd undervisning 2-3 dagar per vecka och resten av tiden ägnas åt grupparbeten och självstudier. Under totalt 24 veckor av din studietid är du ute på praktik, som kallas för LIA (lärande i arbete) inom yrkeshögskolan.

 

Yrkeshögskolans logotyp och Centrala studiestödsnämndens logotyp

 • Analog och digital elektronik och kommunikation
 • Elektriska kretsar
 • Elektronikberäkningar
 • Elektronikprojekt
 • Examensarbete
 • Logik
 • LIA 1
 • LIA 2
 • LIA 3
 • Processorkunskap
 • Programmeringsmetodik
 • Tillämpad ellära – elektronik
 • Tillämpad ellära – strömförsörjning
 • Tillämpad matematik och fysik

Läs hela kursbeskrivningarna här: Kursplan Elektronikingenjör

 • Grundläggande behörighet*
 • Godkänt betyg i Ellära 1 eller Praktisk ellära
 • Godkänt betyg i Matematik 2
 • Godkänt betyg i Mekatronik 1 eller Elektromekanik 1 eller Elektronik och mikrodatorteknik

*Grundläggande behörighet innebär en gymnasieexamen eller motsvarande. Läs mer om grundläggande behörighet »

Saknar du behörighet? Så här blir du behörig

Du vet väl att du kan ansöka till en YH-utbildning även om du inte har full behörighet? Vi gör en bedömning av varje ansökan! Kanske har du vad som krävs för att tillgodogöra dig utbildningen och yrkesrollen som den leder till genom att du har samlat på dig arbetslivserfarenhet som kan motsvara behörighetskraven?

Du kan även läsa in de kurser du saknar genom Komvux på din hemort eller som korta preparandkurser hos oss. Läs mer om hur du kan bli fullt behörig här.

Läs en behörighetsgivande förutbildning och bli garanterad en plats!

För Elektronikingenjör erbjuder vi även en BFU (behörighetsgivande förutbildning) som gör dig fullt behörig snabbt. BFU innebär att om utbildningen inte har tillräckligt många behöriga sökanden, kommer du som ej behörig att kunna läsa en BFU, vilket är ett kortare kurspaket på ett par veckor med allt det nödvändiga för att bli behörig, innan utbildningen startar. När du har klarat BFU så är du garanterad en plats vid utbildningen.

För frågor om behörighet och ansökan

Teknikhögskolans antagningsenhet
yhansokan@teknikhogskolan.se

För frågor om utbildningens innehåll och upplägg

Irene Nährström
021-10 49 71 | irene.nahrstrom@plushogskolan.se

För företag och samarbetsmöjligheter

Sofia Karlsson
019-10 00 82 | sofia.karlsson@plushogskolan.se

YH-utbildning inom framtidsområdet elektronik.

Välj att arbeta inom flera branscher och områden!

De flesta av våra studerande får jobb kort efter examen.

Kostnadsfri och CSN-berättigad elektronikutbildning.

Intresseanmälan

Är du intresserad av en eller flera av våra utbildningar? Gör en intresseanmälan så skickar vi dig mer information! Fyll i dina uppgifter samt vilken/vilka utbildningar du är intresserad av i formuläret nedan.

Jag samtycker till att mina personuppgifter samlas in och behandlas för att kunna ta emot riktad information och marknadsföring. Läs hela vår personuppgiftspolicy här
Hantering av personuppgifter
När du skickar in en intresseanmälan till oss behöver du lämna ditt samtycke till att vi behandlar dina personuppgifter för att vi ska kunna registrera din intresseanmälan eller ansökan. De personuppgifter som vi behandlar om dig är ditt namn, din e-postadress, ditt telefonnummer, utbildningen du är intresserad av samt när du börjar en YH-utbildning. Vi behandlar dessa uppgifter om dig i ett IT-system som används av alla bolag inom AcadeMedia-koncernen.
Om du samtycker till att ta emot marknadsföring och information från våra skolor kommer vi även att behandla dina personuppgifter för detta ändamål. Utöver vad som framgår ovan kan vi komma att lagra trafiken i syfte att förbättra webbplatsen, samt för att efterkomma anmodan från myndighet eller att upptäcka och förebygga olagliga aktiviteter.
Plushögskolan AB är personuppgiftsansvarige på Plushögskolan AB. Vi tillämpar gällande integritetslagstiftning vid behandling av personuppgifter. Uppgifterna lagras i tre år i taget tills du återkallar ditt samtycke. Vi använder oss av automatiserat individuellt beslutsfattande och profilering när vi skickar ut marknadsföring och annan information till dig.
Du kan när som helst återkalla ditt samtycke. Du når våra dataskyddsombud här. Du hittar mer information på trygg.academedia.se. Om du vill ta emot marknadsföring, information och påminnelser från våra skolor, bocka i rutan nedan.
Elektronikingenjörer på väg ut i arbetslivet Featured blid Intervju

04/08/2020

Elektronikingenjörer på väg ut i arbetslivet

Vi har träffat Adam och Harman som studerar till elektroingenjörer på Teknikhögskolan. När vi träffade dem hade de en examen som närmade sig och det var fullt fokus på distansstudier, LIA och examensarbete för killarna. Här berättar dem om utbildningen, framtiden och ger sina bästa tips för den som vill läsa samma utbildning.

Hur är det att läsa en YH-utbildning? Featured blid Tips och inspiration

05/07/2018

Hur är det att läsa en YH-utbildning?

Hur är det att läsa en YH-utbildning jämfört med att plugga på universitet och högskola? Vi har pratat med fyra studerande som har erfarenhet av båda utbildningsformerna. Läs intervjun här. »

5 anledningar att läsa en YH-utbildning Featured blid Tips och inspiration

02/08/2018

5 anledningar att läsa en YH-utbildning

Vad är egentligen en YH-utbildning och varför ska man plugga på en yrkeshögskola? Här listar vi fem anledningar till att läsa en YH-utbildning!