Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Snabba fakta

UtbildningstypYrkeshögskoleutbildning

Utbildningslängd2 år, kostnadsfri och CSN-berättigad

Studietakt100%

Poäng435 YH-poäng

StudieortEskilstuna

Startdatum September 2021

Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och råd för att minska risken för smittspridning av Covid-19. Vid frågor om studieanpassningar och funderingar kring utbildningen i övrigt, kontakta den studerandeansvarige. Kontaktuppgifter hittar du längre ned på den här sidan under fliken ”Kontakta oss om utbildningen”.


Vad gör en elektronikingenjör?

Som elektronikingenjör arbetar du med att projektera, konstruera, prova, driva och underhålla elektrotekniska system. Du kan arbeta med både hård- och mjukvara samt diverse teknikprojekt. Det är du som har förståelsen för hur elektronik fungerar och hur den kan utvecklas för att bli ännu bättre, så att man exempelvis kan skapa ännu mer effektiva och bättre produkter.

Jobba som elektronikingenjör

Som elektronikingenjör kan du arbeta inom nästan alla tekniska branscher, i både offentlig och privat sektor. Några områden du kan arbeta inom är elektronik, elkraft, kommunikation, rymdteknik, försvar, medicinsk teknik, fordon och IT. Kompetensen efterfrågas hos företag som utvecklar och tillverkar elektronik men också företag som använder elektronik i sina produkter.

Elektronik är i högsta grad branschöverskridande, ingår allt mer och utgör en allt större och viktigare andel i de produkter och tjänster som utvecklas inom olika branscher i Sverige.

– Magnus Svensson, programchef på Smartare Elektroniksystem.

Exempel på yrkesroller

 • Elektronikingenjör
 • Mönsterkortskonstruktör
 • Hårdvaruutvecklare
 • Testingenjör
 • Produktsättare

Vad tjänar en elektronikingenjör?

En elektronikingenjör i Sverige tjänar i snitt 43 600 kronor i månaden före skatt. Källa: SCB. Läs mer om lönestatistiken för elektronikingenjörer här (under kategorin ”Ingenjörer och tekniker inom elektroteknik”).

Kom ihåg att en lön kan variera mycket utifrån erfarenhet och tidigare kunskaper som för en arbetsgivare kan vara ett värdefullt komplement för den tänkta rollen.

Utbildningsform och upplägg

Elektronikingenjör är en yrkeshögskoleutbildning som du läser på heltid hos Teknikhögskolan i Eskilstuna under 2 år. Eftersom YH-utbildningens studietakt är 100 procent, så rekommenderar vi inte att du arbetar heltid eller alltför mycket vid sidan av dina studier.

Uppskattningsvis är det platsförlagd undervisning cirka 2-3 dagar per vecka och resten av tiden ägnas åt grupparbeten och självstudier. Under 24 veckor av din studietid, uppdelat på tre praktikperioder, är du ute på LIA eller lärande i arbete som det kallas inom yrkeshögskolan.

Kunskap efter utbildningen

Efter examen har du specialiserad kunskap och färdigheter inom bland annat ellära, elektronik, styrsystem och reglerteknik. Du kan arbeta med att programmera och driftsätta elektroniksystem och att felsöka, testa och utföra underhåll av elektronikprodukter. Du kan också arbeta i projektform samt lösa och kommunicera sammansatta problem inom elektronikprojekt, programmering, styrsystem och reglerteknik.

Behörighetskrav

 • Grundläggande behörighet (vilket innebär en gymnasieexamen eller motsvarande)
 • Godkänt betyg i Ellära 1 eller Praktisk ellära
 • Godkänt betyg i Matematik 2
 • Godkänt betyg i Mekatronik 1 eller Elektromekanik 1 eller Elektronik och mikrodatorteknik

Saknar du behörighet? Såhär blir du behörig

Du vet väl att du kan ansöka till en YH-utbildning även om du inte har full behörighet? Vi gör en bedömning av varje ansökan! Kanske har du vad som krävs för att tillgodogöra dig utbildningen och yrkesrollen som den leder till genom att du har samlat på dig arbetslivserfarenhet som kan motsvara behörighetskraven?

Du kan även läsa in de kurser du saknar genom komvux på din hemort eller som korta preparandkurser hos oss. Läs mer om hur du kan bli fullt behörig här.

Läs en behörighetsgivande förutbildning och bli garanterad en plats!

För Elektronikingenjör erbjuder vi även en BFU (behörighetsgivande förutbildning) som gör dig fullt behörig snabbt. BFU innebär att om utbildningen inte har tillräckligt många behöriga sökanden, kommer du som ej behörig att kunna läsa en BFU, vilket är ett kortare kurspaket på ett par veckor med allt det nödvändiga för att bli behörig, innan utbildningen startar. När du har klarat BFU så är du garanterad en plats vid utbildningen.

 • Analog och digital elektronik och kommunikation
 • Elektriska kretsar
 • Elektronikberäkningar
 • Elektronikprojekt
 • Examensarbete
 • Logik
 • LIA 1
 • LIA 2
 • LIA 3
 • Processorkunskap
 • Programmeringsmetodik
 • Tillämpad ellära – elektronik
 • Tillämpad ellära – strömförsörjning
 • Tillämpad matematik och fysik

Läs hela kursbeskrivningarna här: Kursplan Elektronikingenjör

Yrkeshögskolans logotyp och Centrala studiestödsnämndens logotyp

För frågor om behörighet och ansökan

Teknikhögskolans antagningsenhet
yhansokan@teknikhogskolan.se

För frågor om utbildningens innehåll och upplägg

Irene Nährström
021-10 49 71 | irene.nahrstrom@plushogskolan.se

För företag och samarbetsmöjligheter

Irene Nährström
021-10 49 71 | irene.nahrstrom@plushogskolan.se

En utbildning inom framtidsområdet elektronik.

De flesta av våra studerande får jobb kort efter examen.

Välj att arbeta inom flera branscher och områden!

Intresseanmälan

Är du intresserad av en eller flera av våra utbildningar? Gör en intresseanmälan så skickar vi dig mer information! Fyll i dina uppgifter samt vilken/vilka utbildningar du är intresserad av i formuläret nedan.

Jag samtycker till att mina personuppgifter samlas in och behandlas för att kunna ta emot riktad information och marknadsföring. Läs hela vår personuppgiftspolicy här
Hantering av personuppgifter
När du skickar in en intresseanmälan till oss behöver du lämna ditt samtycke till att vi behandlar dina personuppgifter för att vi ska kunna registrera din intresseanmälan eller ansökan. De personuppgifter som vi behandlar om dig är ditt namn, din e-postadress, ditt telefonnummer, utbildningen du är intresserad av samt när du börjar en YH-utbildning. Vi behandlar dessa uppgifter om dig i ett IT-system som används av alla bolag inom AcadeMedia-koncernen.
Om du samtycker till att ta emot marknadsföring och information från våra skolor kommer vi även att behandla dina personuppgifter för detta ändamål. Utöver vad som framgår ovan kan vi komma att lagra trafiken i syfte att förbättra webbplatsen, samt för att efterkomma anmodan från myndighet eller att upptäcka och förebygga olagliga aktiviteter.
Plushögskolan AB är personuppgiftsansvarige på Plushögskolan AB. Vi tillämpar gällande integritetslagstiftning vid behandling av personuppgifter. Uppgifterna lagras i tre år i taget tills du återkallar ditt samtycke. Vi använder oss av automatiserat individuellt beslutsfattande och profilering när vi skickar ut marknadsföring och annan information till dig.
Du kan när som helst återkalla ditt samtycke. Du når våra dataskyddsombud här. Du hittar mer information på trygg.academedia.se. Om du vill ta emot marknadsföring, information och påminnelser från våra skolor, bocka i rutan nedan.
Allt du velat veta om Elektronikingenjör Featured blid FAQ

12/07/2018

Allt du velat veta om Elektronikingenjör

Är du nyfiken på vår YH-utbildning Elektronikingenjör? Vi har samlat de vanligaste frågorna och svaren här.

5 anledningar att läsa en YH-utbildning Featured blid Tips och inspiration

02/08/2018

5 anledningar att läsa en YH-utbildning

Vad är egentligen en YH-utbildning och varför ska man plugga på en yrkeshögskola? Här listar vi fem anledningar till att läsa en YH-utbildning!

Hur är det att läsa en YH-utbildning? Featured blid Tips och inspiration

05/07/2018

Hur är det att läsa en YH-utbildning?

Många som läser en YH-utbildning har tidigare erfarenhet av andra eftergymnasiala studier. Vi har pratat med fyra av våra studerande som har läst på universitet eller högskola innan de påbörjade sina studier hos oss.