Snabba fakta

StudieortVarberg

Startdatum Inga fler planerade starter

Drifttekniker biogas och vattenrening

Utbildningen för dig som vill göra karriär som drifttekniker eller processtekniker.

Vad gör en drifttekniker inom biogas och vattenrening?

Som drifttekniker inom området biogas och vattenrening arbetar du med att driva och underhålla dessa anläggningar. Du arbetar med miljön i fokus och ser till så att anläggningen fungerar som den ska. Dina arbetsuppgifter inkluderar bland annat felsökning, felrapportering, underhåll och reparationer.

Jobba som drifttekniker

Efter examen kan du i princip arbeta vid alla typer av anläggningar som producerar eller distribuerar elektricitet och värme, men även de som hanterar upptagning, rening och distribution av vatten samt förbränning av avfall, så som biogas- och vattenreningsanläggningar samt värme- eller reningsverk. Exempel på yrkesroller:

• Drifttekniker
  • Processtekniker

Utbildningsform

Drifttekniker biogas och vattenrening är en yrkeshögskoleutbildning (YH-utbildning) som du läser på heltid på Teknikhögskolan och Campus Varberg i Varberg under 2 år.

Kunskap efter utbildningen

Efter genomförd utbildning kan du driva och underhålla samt utföra reparationer på en biogasanläggning och du känner till produktens olika användningsområden. Likaså har du kunskap om grundläggande avlopps- och reningsteknik samt kompetens att välja lämplig processutrustning för vattenrening. Dessutom kan du utföra beräkningar och skriva rapporter.

Utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen

När du har läst klart utbildningen är det inte bara efterfrågad kompetens och ett utökat kontaktnätverk du har i bagaget, utan du får även ett examensbevis som är oerhört värdefullt för framtiden, exempelvis när du ska söka jobb.

Behörighetskrav

• Grundläggande behörighet*
  • Godkänt betyg i Matematik 2 eller Praktisk ellära (eller motsvarande kunskap)

*Detta innebär en gymnasieexamen eller motsvarande. Mer info om grundläggande behörighet finns här.

Saknar du behörighet? Såhär blir du behörig

Du vet väl att du kan ansöka till en utbildning även om du inte har full behörighet? Vi gör en bedömning av varje ansökan, kanske har du erhållit motsvarande kunskap genom arbetslivserfarenhet? Du kan även läsa in de kurser du saknar genom komvux på din hemort.

Klicka här för att läsa mer om hur du kan bli fullt behörig.

I samarbete med Campus Varberg

Utbildningen bedrivs i samverkan med Campus Varberg, därav finns den även publicerad på deras hemsida.

Yrkeshögskolans logotyp och Centrala studiestödsnämndens logotyp

• Biogasmarknad
  • Biogasteknik för drifttekniker
  • Elteknik för drifttekniker
  • Examensarbete
  • Gruppdynamik och ledarskap
  • IT och datorkunskap för drifttekniker
  • LIA 1
  • LIA 2
  • LIA 3
  • Maskinteknik för drifttekniker
  • Mikrobiologi för vattenrening och biogasproduktion
  • Processkemi
  • Processteknik
  • Reglerteknik för drifttekniker
  • Substratkunskap
  • Tillämpad matematik
  • Vattenteknik för drifttekniker

Intresseanmälan

Är du intresserad av en eller flera av våra utbildningar? Gör en intresseanmälan så skickar vi dig mer information! Fyll i dina uppgifter samt vilken/vilka utbildningar du är intresserad av i formuläret nedan.

Jag samtycker till att mina personuppgifter samlas in och behandlas för att kunna ta emot riktad information och marknadsföring. Läs hela vår personuppgiftspolicy här
Hantering av personuppgifter
När du skickar in en intresseanmälan till oss behöver du lämna ditt samtycke till att vi behandlar dina personuppgifter för att vi ska kunna registrera din intresseanmälan eller ansökan. De personuppgifter som vi behandlar om dig är ditt namn, din e-postadress, ditt telefonnummer, utbildningen du är intresserad av samt när du börjar en YH-utbildning. Vi behandlar dessa uppgifter om dig i ett IT-system som används av alla bolag inom AcadeMedia-koncernen.
Om du samtycker till att ta emot marknadsföring och information från våra skolor kommer vi även att behandla dina personuppgifter för detta ändamål. Utöver vad som framgår ovan kan vi komma att lagra trafiken i syfte att förbättra webbplatsen, samt för att efterkomma anmodan från myndighet eller att upptäcka och förebygga olagliga aktiviteter.
Huvudmannen är personuppgiftsansvarige på den skola du går på eller har lämnat en intresseanmälan till. Vi tillämpar gällande integritetslagstiftning vid behandling av personuppgifter. Uppgifterna lagras i ett år efter att ansökningsperioden är över för den sökta utbildningen. Vi använder oss av automatiserat individuellt beslutsfattande och profilering när vi skickar ut marknadsföring och annan information till dig.
Du kan när som helst återkalla ditt samtycke. Du når våra dataskyddsombud här. Du hittar mer information på trygg.academedia.se. Om du vill ta emot marknadsföring, information och påminnelser från våra skolor, bocka i rutan nedan.
5 anledningar att läsa en YH-utbildning Featured blid Tips och inspiration

02/08/2018

5 anledningar att läsa en YH-utbildning

Vad är egentligen en YH-utbildning och varför ska man plugga på en yrkeshögskola? Här listar vi fem anledningar till att läsa en YH-utbildning!

Hur är det att läsa en YH-utbildning? Featured blid Tips och inspiration

05/07/2018

Hur är det att läsa en YH-utbildning?

Många som läser en YH-utbildning har tidigare erfarenhet av andra eftergymnasiala studier. Vi har pratat med fyra av våra studerande som har läst på universitet eller högskola innan de påbörjade sina studier hos oss.

Tips till dig som studerar i en ny stad Featured blid Tips och inspiration

27/09/2018

Tips till dig som studerar i en ny stad

Har du hunnit spana in din nya studentstad? Teknikhögskolan har samlat några användbara tips till dig som läser på ny ort.