Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Ansök Nu

Snabba fakta

Sista ansökningsdag15 oktober 2020

UtbildningstypYrkeshögskoleutbildning

Utbildningslängd1 år, kostnadsfri och CSN-berättigad

Studietakt100%

Poäng220 YH-poäng

StudieortLund

Startdatum December 2020

Vad gör en distributionselektriker?

Som distributionselektriker arbetar du med att bygga upp nya ledningsnät, byta ledningar och åtgärda akuta fel. Du har ett fritt och självständigt arbete präglat av kundkontakt och samarbete, exempelvis med driftledningscentralen som övervakar elnätet.

I arbetsuppgifterna ingår mycket planeringsarbete även om arbetet till största del innebär ett praktiskt jobb som sker utomhus vid ledningarna, där du analyserar och löser tekniska problem. Vid ett strömavbrott är det du som distributionselektriker som är snabbt på plats för att lösa problemet så att kunderna får tillbaka strömmen.

Jobba som distributionselektriker

Efter examen kan du arbeta inom energibranschen, som bland annat:

 • Distributionselektriker
 • Industrielektriker
 • Linjemontör

Vad tjänar en distributionselektriker?

En distributionselektriker i Sverige tjänar i snitt 36 400 kronor i månaden före skatt. Källa: SCB. Läs mer om lönestatistiken för distributionselektriker här.

Kom ihåg att en lön kan variera mycket utifrån erfarenhet och tidigare kunskaper som för en arbetsgivare kan vara ett värdefullt komplement för den tänkta rollen.

Utbildningsform och upplägg

Distributionselektriker är en yrkeshögskoleutbildning som du läser på heltid hos Teknikhögskolan i Lund under 1 år. Eftersom YH-utbildningens studietakt är 100 procent, så rekommenderar vi inte att du arbetar alltför mycket vid sidan av dina studier.

Uppskattningsvis är det föreläsning cirka två dagar per vecka och resten av tiden ägnas åt självstudier. På skolan har vi även ett övningsområde, för att du ska få erfarenhet av hur det är att arbeta praktiskt i yrkesrollen. Och på tal om praktik, så är du ute på LIA som står för lärande i arbete inom yrkeshögskolan, under tio veckor där du ytterligare utvecklas för din kommande karriär.

En YH-utbildning skapas tillsammans med näringslivet utifrån vad behovet av kompetens är på arbetsmarknaden, både nu och i framtiden. Energibranschen har en oerhört stor efterfrågan på distributionselektriker, så efter examen kan du vara säker på att du behövs. Läs mer om hur en YH-utbildning arbetas fram.

Kunskap efter utbildningen

Efter examen kommer du att ha kunskap och förståelse om hur elnätet är uppbyggt, kunna läsa ritningar och använda information som datasystem ger för att se vad som är fel. Du har kompetens att genomföra kontroller före och efter drifttagning, felbortkoppling i distributionsnät, kabelsökning och mätmetoder, utföra spänningsprovning och arbetsjordning samt hantering av detta enligt lagar, regler och säkerhet.

Vi har tillsammans med Teknikhögskolan hittat en väl avvägd utbildning till distributionselektriker som inte skjuter ovanför målet utan ger oss exakt den kompetens vi vill ha på ett år.

– Kenneth Lindholm, VD för Sjöbo Elnät.

Utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen

När du har läst klart utbildningen är det inte bara efterfrågad kompetens och ett utökat kontaktnätverk du har i bagaget, utan du får även ett examensbevis som är oerhört värdefullt för framtiden, exempelvis när du ska söka jobb.

Behörighetskrav

Saknar du behörighet? Såhär blir du behörig

Du vet väl att du kan ansöka till en YH-utbildning även om du inte har full behörighet? Vi gör en bedömning av varje ansökan! Kanske har du vad som krävs för att tillgodogöra dig utbildningen och yrkesrollen som den leder till genom att du har samlat på dig arbetslivserfarenhet som kan motsvara behörighetskraven?

Du kan även läsa in de kurser du saknar genom komvux på din hemort eller som korta preparandkurser hos oss. Läs mer om hur du kan bli fullt behörig här.

 • Distributionsnät
 • Elkraftsteknik
 • ESA och EBR
 • Examensarbete
 • LIA (lärande i arbete)
 • Schemaläsning och nätstruktur
 • Säkerhet vid utförande av arbete
 • Transformatorstationer

Läs hela kursbeskrivningarna här: Kursplan Distributionselektriker

Yrkeshögskolans logotyp och Centrala studiestödsnämndens logotyp

Vi har ett tätt samarbete med näringslivet, både vad gäller utformning och utveckling av våra yrkeshögskoleutbildningar. Här är några av våra samarbetspartners för Distributionselektriker:

E.ON    ONE Nordic     Vattenfall    Staffanstorp Energi    Kraftringen    Skurups Elverk

För frågor om behörighet och ansökan

Teknikhögskolans antagningsenhet
019-100 080 | yhansokan@teknikhogskolan.se

För frågor om utbildningens innehåll och upplägg

Marie Andersson
040-20 48 93 | marie.andersson@plushogskolan.se

För företag och samarbetsmöjligheter

Ulrika Delin
040-28 28 06 | ulrika.delin@plushogskolan.se

Jobba i en bransch med de bästa arbetsgivarna!

Ett varierande arbete, där du får arbeta både utomhus och inomhus.

Bli en nyckelperson för samhällsfunktionen.

Intresseanmälan

Är du intresserad av en eller flera av våra utbildningar? Gör en intresseanmälan så skickar vi dig mer information! Fyll i dina uppgifter samt vilken/vilka utbildningar du är intresserad av i formuläret nedan.

Jag samtycker till att mina personuppgifter samlas in och behandlas för att kunna ta emot riktad information och marknadsföring. Läs hela vår personuppgiftspolicy här
Hantering av personuppgifter
När du skickar in en intresseanmälan till oss behöver du lämna ditt samtycke till att vi behandlar dina personuppgifter för att vi ska kunna registrera din intresseanmälan eller ansökan. De personuppgifter som vi behandlar om dig är ditt namn, din e-postadress, ditt telefonnummer, utbildningen du är intresserad av samt när du börjar en YH-utbildning. Vi behandlar dessa uppgifter om dig i ett IT-system som används av alla bolag inom AcadeMedia-koncernen.
Om du samtycker till att ta emot marknadsföring och information från våra skolor kommer vi även att behandla dina personuppgifter för detta ändamål. Utöver vad som framgår ovan kan vi komma att lagra trafiken i syfte att förbättra webbplatsen, samt för att efterkomma anmodan från myndighet eller att upptäcka och förebygga olagliga aktiviteter.
Huvudmannen är personuppgiftsansvarige på den skola du går på eller har lämnat en intresseanmälan till. Vi tillämpar gällande integritetslagstiftning vid behandling av personuppgifter. Uppgifterna lagras i ett år efter att ansökningsperioden är över för den sökta utbildningen. Vi använder oss av automatiserat individuellt beslutsfattande och profilering när vi skickar ut marknadsföring och annan information till dig.
Du kan när som helst återkalla ditt samtycke. Du når våra dataskyddsombud här. Du hittar mer information på trygg.academedia.se. Om du vill ta emot marknadsföring, information och påminnelser från våra skolor, bocka i rutan nedan.
Höga höjder är inga problem för blivande distributionselektriker Featured blid Nyhet

10/12/2019

Höga höjder är inga problem för blivande distributionselektriker

Efter sommaren slog vi upp portarna till Teknikhögskolan i Lund, där vi dessutom startade Distributionselektriker för första gången. Och redan nu klättrar de på höga höjder!

Utbildningarna som stärker Skånes energibransch Featured blid Nyhet

11/04/2019

Utbildningarna som stärker Skånes energibransch

Energibranschen är i akut behov av fler utbildade och de unika utbildningarna Distributionselektriker och Elnätsprojektör ska fylla rekryteringsbehovet.

Hur är det att läsa en YH-utbildning? Featured blid Tips och inspiration

05/07/2018

Hur är det att läsa en YH-utbildning?

Många som läser en YH-utbildning har tidigare erfarenhet av andra eftergymnasiala studier. Vi har pratat med fyra av våra studerande som har läst på universitet eller högskola innan de påbörjade sina studier hos oss.