Start: Inga fler starter

Studieort: Lund

Längd: 1 år

Studietakt: Heltid

Praktik: 10 veckor

Utbildningstyp: Program

Ansökan stängd

Kostnadsfri CSN-berättigad Möjlighet till extra studiestöd

Vad gör en distributionselektriker?

Var med och säkra framtidens energiförsörjning! Yrkesrollen passar dig som är teknikintresserad, trivs utomhus och vill ha ett samhällsviktigt jobb.

Som distributionselektriker arbetar du med att bygga upp nya ledningsnät, byta ledningar och åtgärda akuta fel. Arbetet är till största del praktiskt och sker utomhus vid ledningarna där du analyserar och löser tekniska problem, men visst planeringsarbete ingår – till exempel inför ett planerat underhållsarbete.

Vid ett strömavbrott är du som distributionselektriker snabbt på plats för att lösa problemet så att kunderna får tillbaka strömmen. Du kan utföra ditt arbete på högre höjder vid elstolpar, men även behålla båda fötterna på marken och arbeta med elnätets funktion, flödesfördelning av ström och kontroller av spänningsnivån i transformatorstationer. Det är ett självständigt yrke men du har även en del kontakt med kunder och driftledningscentralen som övervakar elnätet.

"Vi har tillsammans med Teknikhögskolan skapat en väl avvägd utbildning till distributionselektriker som ger oss exakt den kompetens vi vill ha."

– Kenneth Lindholm, VD Sjöbo Elnät

Start: Inga fler starter

Studieort: Lund

Längd: 1 år

Studietakt: Heltid

Praktik: 10 veckor

Utbildningstyp: Program

Ansökan stängd

Kostnadsfri CSN-berättigad Möjlighet till extra studiestöd

Karriär och jobbutsikter

För att nå Sveriges klimatmål om 100% förnybar elproduktion år 2040 och 50% effektivare energianvändning 2030 behöver elnätet moderniseras. För att säkra elförsörjningen i framtiden, bland annat med mer förutsägbara priser, behöver vi bygga ut kapaciteten och utveckla ett tryggt och stabilt elnät. Energibranschen har därför en oerhört stor efterfrågan på distributionselektriker.

Teknikhögskolan har skapat YH-utbildningen tillsammans med företag i branschen utifrån arbetsmarknadens behov. Därför kan du känna dig säker på att din framtida kompetens behövs.

 • Distributionselektriker
 • Linjemontör
 • Industrielektriker

Kunskap efter utbildningen

På Teknikhögskolan lär du dig det som branschen efterfrågar, vilket gör dig anställningsbar direkt efter din yrkeshögskoleexamen. Du får bland annat kunskap i:

 • Elnätets uppbyggnad
 • Högspännings- och lågspänningsnät
 • Elsäkerhetsanvisningar och elbyggnadsrationalisering
 • Säkerhetsrutiner, olycksfall och elproduktion i olika miljöer
 • Läsa av linjescheman och kartor
 • Kontroller före och efter driftsättning
 • Kabelskåp, förbindningstabeller, arbets- och spänningsprovning
 • Arbetsprocesser och kvalitetskriterier inom eldistribution
 • Projektledning och elkraftsberedning

Mer information

*Gymnasieexamen eller motsvarande

Saknar du behörighet? Så blir du behörig
Du vet väl att du kan ansöka till en YH-utbildning även om du saknar formell behörighet? Kanske har du arbetslivserfarenhet eller annan kunskap som kan motsvara behörighetskraven? Läs om hur du kan bli fullt behörig »

Distributionselektriker är en heltidsutbildning som du läser hos Teknikhögskolan i Lund under 1 år. Du har föreläsning två dagar per vecka och resten av tiden ägnar du åt grupparbeten och självstudier, vilket motsvarar 40 timmar studier i veckan.

På skolan har vi även ett övningsområde för att du ska få erfarenhet av hur det är att arbeta praktiskt i yrkesrollen. Dessutom är du ute på LIA-praktik (lärande i arbete) i 10 veckor där du utvecklas inför din kommande roll.

I dagsläget har vi inga fler beviljade starter från Myndigheten för yrkeshögskolan. Intresserad av eventuella framtida starter? Gör en intresseanmälan så håller vi dig uppdaterad.

Nyfiken på hur yrkeshögskolans utbildningsutbud styrs? Läs om YH-utbildning »

Pågående utbildning
Augusti 2023 – Juni 2024

Samarbetspartners

Kurser som ingår

220
Kurs
Poäng
Distributionsnät
50
Kursen omfattar: Distributionsnätets uppbyggnad i tätort och landsbygd • Elsäkerhetsanvisningar (ESA), spänningsjordning, arbetsjordning och materiallära • Montage och kontroller av kabelskåp och ställverk
Schemaläsning och nätstruktur
20
Kursen omfattar: Tolkning av linjescheman och kartor, från landskap ner på plint • Nätets struktur och uppbyggnad • Regelverk inom schemakonstruktion och ritningsläsning • Förbindningstabeller och elproduktion, från producent till konsument
Säkerhet vid utförande av arbete
20
Kursen omfattar: Säkerhetsrutiner, riskhantering och anvisningar vid arbete med luftledningar samt arbete på väg och från korg • Hantering av nedtagning av nödställd, HLR, säkra lyft, heta arbeten och driftsäkerhet • Skyddskläder och säkerhetsutrustning
Elkraftsteknik
30
Kursen omfattar: Elsystemets uppbyggnad och funktion, från transformator till belastning • Elektriskt material så som ledare, halvledare och isolatorer • Skillnader mellan olika spänningssystems funktion inom distribution och industri
ESA och EBR
10
Kursen omfattar: Säkert arbete på lågspännings- och högspänningsanläggningar • EBR (elbyggnadsrationalisering) och ESA (elsäkerhetsanvisningar) • Riskhantering, byggnadssätt, föreskrifter och standarder
Transformatorstationer
20
Kursen omfattar: Transformatorstationers uppbyggnad • Kontrollutrustning, reläskydd, effektbrytare, montering av kopplingsapparater och kablar • Kontrollanläggningsområdets olika elmiljöklasser • Nätstationer och fördelningsstationer
LIA
50
Praktikperiod. Målet med kursen: Få fördjupad förståelse om rollen som distributionselektriker • Få specialiserad kunskap om låg- och högspänningsverk, ställverk, linjemontage och transformatorstationer • Kunna redogöra för tekniska termer inom yrkesområdet
Examensarbete
20
Ett självständigt arbete som omfattar: Planering och upprättande av projektplan • Informationssökning, bearbetning och analys av teoretisk och empirisk data • Källkritik och källhänvisning • Genomförande av ett självständigt skriftligt arbete av relevans för utbildningen • Presentation och opponering
Summa 220

Möt våra studerande

Tydliga karriärvägar och samhällsnytta – Distributionselektriker berättar om yrket
20 mars, 2023 Intervju

Tydliga karriärvägar och samhällsnytta – Distributionselektriker berättar om yrket

Med en bakgrund inom bageri, lager och till sjöss valde Nils att byta riktning i sin karriär...

Fler kvinnor tar plats i energibranschen – snart utbildade elnätsprojektörer
2 november, 2022 Intervju

Fler kvinnor tar plats i energibranschen – snart utbildade elnätsprojektörer

Katija, Tindra och Sheida berättar om branschen, jämställdhet och vad som lockade dem till att bli elnät...

"Elektriker är inte de enda som jobbar med el"
17 december, 2020 Intervju

"Elektriker är inte de enda som jobbar med el"

Oscar är färdigutbildad distributionselektriker. Han hade länge varit intresserad av elteknik, men...

Formulär för intresseanmälan

Utbildning

Hantering av personuppgifter

Genom att skicka in en intresseanmälan samtycker du till att få utskick om vald utbildning där vi informerar om utbildningen, viktiga datum och hur du ansöker. Vi kommer då att behandla ditt namn och din e-postadress med stöd av ditt samtycke fram tills att du återkallar samtycket, avregistrerar dig från våra utskick eller på annat sätt invänder mot marknadsföringen.

När du skickar in en intresseanmälan samtycker du även till att vi använder informationen du angett i formuläret tillsammans med informationen du anger om du påbörjar en ansökan via yh-antagning.se. Informationen vi använder från din ansökan är e-post, status och vald utbildning. Syftet är att anpassa våra utskick så de blir mer relevanta för dig utifrån var i ansökningsprocessen du befinner dig.

Du har rätt att när som helst ta tillbaka ditt samtycke. Detta gör du genom att klicka på avregistreringslänken som finns i alla utskick. Återkallande av ditt samtycke påverkar inte lagligheten av behandlingen innan samtycket återkallades.

Du har även rätt att kontakta oss för att få information om vilka uppgifter som behandlas om dig eller för att begära rättelse, radering eller begränsning av dina personuppgifter. Läs mer om dina rättigheter och hur vi hanterar personuppgifter.

Observera att en intresseanmälan inte är samma sak som en ansökan.