Snabba fakta

Utbildningstyp YH-utbildning

Utbildningslängd1 år, kostnadsfri och CSN-berättigad

Studietakt100%

Poäng220 YH-poäng

StudieortLund

Startdatum Augusti 2022

Vad gör en distributionselektriker?

Som distributionselektriker arbetar du med att bygga upp nya ledningsnät, byta ledningar och åtgärda akuta fel. Du har ett fritt och självständigt arbete präglat av kundkontakt och samarbete, exempelvis med driftledningscentralen som övervakar elnätet.

I arbetsuppgifterna ingår mycket planeringsarbete även om arbetet till största del innebär ett praktiskt jobb som sker utomhus vid ledningarna, där du analyserar och löser tekniska problem. Vid ett strömavbrott är det du som distributionselektriker som är snabbt på plats för att lösa problemet så att kunderna får tillbaka strömmen.

Jobba som distributionselektriker

Efter examen kan du arbeta i el- och energibranschen, som bland annat distributionselektriker, industrielektriker och linjemontör.

I snitt ligger en månadslön för distributionselektriker på 34 900 kronor före skatt. Källa: SCB. Kom ihåg att detta enbart är en genomsnittlig lönebild i Sverige. Lönen kan variera utifrån tidigare kunskaper och erfarenhet som för en arbetsgivare kan vara ett värdefullt komplement för den tänkta rollen.

Utbildningsform och upplägg

 • Upplägg: YH-utbildning i Lund
 • Studietakt: 100 %
 • Praktik (LIA): 10 veckor

Distributionselektriker är en yrkeshögskoleutbildning som du läser på heltid hos Teknikhögskolan i Lund under 1 år. Uppskattningsvis är det föreläsning cirka två dagar per vecka och resten av tiden ägnas åt grupparbeten och självstudier. Totalt sett så ägnar du i snitt 40 timmar per vecka åt dina studier.

På skolan har vi även ett övningsområde, för att du ska få erfarenhet av hur det är att arbeta praktiskt i yrkesrollen. Och på tal om praktik, så är du ute på LIA (lärande i arbete) på en arbetsplats under tio veckor där du ytterligare utvecklas för din kommande karriär.

Samarbetsföretag

En YH-utbildning arbetas fram tillsammans med näringslivet utifrån vad behovet av kompetens är på arbetsmarknaden, både nu och i framtiden. Här kan du läsa om hur en YH-utbildning skapas. Energibranschen har en oerhört stor efterfrågan på distributionselektriker, så efter examen kan du vara säker på att du behövs. Här är några av våra samarbetspartners för Distributionselektriker:

E.ON  Vattenfall       Kraftringen
One Nordic Staffanstorps Energi AB      Skurups Elverk AB

Kunskap efter utbildningen

YH-utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen. Under studietiden kommer du att lära dig det som branschen efterfrågar så att du blir anställningsbar direkt. Du kommer bland annat att ha kunskap i:

 • Hur elnätet är uppbyggt.
 • Att läsa ritningar och använda datasystemsinformation för att se vad som är fel.
 • Att genomföra kontroller före och efter drifttagning.
 • Felbortkoppling i distributionsnät.
 • Kabelsökning, mätmetoder, spänningsprovning och arbetsjordning.
 • Lagar, regler och säkerhet.

Vi har tillsammans med Teknikhögskolan hittat en väl avvägd utbildning till distributionselektriker som inte skjuter ovanför målet utan ger oss exakt den kompetens vi vill ha på ett år.

– Kenneth Lindholm, VD för Sjöbo Elnät.


Behörighetskrav

Saknar du behörighet? Så här blir du behörig

Du vet väl att du kan ansöka till en YH-utbildning även om du inte har full behörighet? Vi gör en bedömning av varje ansökan! Kanske har du vad som krävs för att tillgodogöra dig utbildningen och yrkesrollen som den leder till genom att du har samlat på dig arbetslivserfarenhet som kan motsvara behörighetskraven?

Du kan även läsa in de kurser du saknar genom komvux på din hemort eller som korta preparandkurser hos oss. Läs mer om hur du kan bli fullt behörig här.

 

Yrkeshögskolans logotyp och Centrala studiestödsnämndens logotyp

 • Schemaläsning och nätstruktur
 • Distributionsnät
 • Säkerhet vid utförande av arbete
 • Elkraftsteknik
 • ESA och EBR
 • Transformatorstationer
 • LIA (lärande i arbete)
 • Examensarbete

Läs hela kursbeskrivningarna: Kursplan – Distributionselektriker

För frågor om behörighet och ansökan

Teknikhögskolans antagningsenhet
019-100 080 | yhansokan@teknikhogskolan.se

För frågor om utbildningens innehåll och upplägg

Monika Sandhaven
046-10 25 41 | monika.sandhaven@plushogskolan.se

För företag och samarbetsmöjligheter

Ulrika Delin
040-28 28 06 | ulrika.delin@plushogskolan.se

Utbilda dig till distributionselektriker och bli en nyckelperson för samhället.

Jobba i en bransch med de bästa arbetsgivarna!

Ett varierande arbete, där du får arbeta mycket utomhus.

Intresseanmälan

Är du intresserad av en eller flera av våra utbildningar? Gör en intresseanmälan så skickar vi dig mer information! Fyll i dina uppgifter samt vilken/vilka utbildningar du är intresserad av i formuläret nedan.

Jag samtycker till att mina personuppgifter samlas in och behandlas för att kunna ta emot riktad information och marknadsföring. Läs hela vår personuppgiftspolicy här
Hantering av personuppgifter
När du skickar in en intresseanmälan till oss behöver du lämna ditt samtycke till att vi behandlar dina personuppgifter för att vi ska kunna registrera din intresseanmälan eller ansökan. De personuppgifter som vi behandlar om dig är ditt namn, din e-postadress, ditt telefonnummer, utbildningen du är intresserad av samt när du börjar en YH-utbildning. Vi behandlar dessa uppgifter om dig i ett IT-system som används av alla bolag inom AcadeMedia-koncernen.
Om du samtycker till att ta emot marknadsföring och information från våra skolor kommer vi även att behandla dina personuppgifter för detta ändamål. Utöver vad som framgår ovan kan vi komma att lagra trafiken i syfte att förbättra webbplatsen, samt för att efterkomma anmodan från myndighet eller att upptäcka och förebygga olagliga aktiviteter.
Plushögskolan AB är personuppgiftsansvarige på Plushögskolan AB. Vi tillämpar gällande integritetslagstiftning vid behandling av personuppgifter. Uppgifterna lagras i tre år i taget tills du återkallar ditt samtycke. Vi använder oss av automatiserat individuellt beslutsfattande och profilering när vi skickar ut marknadsföring och annan information till dig.
Du kan när som helst återkalla ditt samtycke. Du når våra dataskyddsombud här. Du hittar mer information på trygg.academedia.se. Om du vill ta emot marknadsföring, information och påminnelser från våra skolor, bocka i rutan nedan.
Elektriker är inte de enda som jobbar med el Featured blid Intervju

17/12/2020

Elektriker är inte de enda som jobbar med el

Oscar tog examen som distributionselektriker innan sommaren. Han hade länge varit intresserad av elteknik, men ville inte bli en "vanlig elektriker". Och det finns ju andra yrkesgrupper som jobbar med el på olika sätt! Här berättar han om sin resa mot en karriär i energibranschen.

Höga höjder är inga problem för blivande distributionselektriker Featured blid Nyhet

10/12/2019

Höga höjder är inga problem för blivande distributionselektriker

Efter sommaren slog vi upp portarna till Teknikhögskolan i Lund, där vi dessutom startade Distributionselektriker för första gången. Och redan nu klättrar de på höga höjder!

Utbildningarna som stärker Skånes energibransch Featured blid Nyhet

11/04/2019

Utbildningarna som stärker Skånes energibransch

Energibranschen är i akut behov av fler utbildade och de unika utbildningarna Distributionselektriker och Elnätsprojektör ska fylla rekryteringsbehovet.