Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Snabba fakta

UtbildningstypYrkeshögskoleutbildning

Utbildningslängd2 år, kostnadsfri och CSN-berättigad

Studietakt100%

Poäng400 YH-poäng

StudieortEskilstuna, Västerås

Vad gör en Data Center Technician/Engineer?

Som Data Center-ingenjör eller tekniker ansvarar du för de grundläggande funktionerna för att datacentrets drift fungerar. Du löser problem och driftfrågor som är kopplade till kontrollanläggningar och övervakningssystem.

Som ingenjör eller tekniker inom datacenter så har du även en projektledande roll, där du leder arbetsteam och projekt från start till mål. Dessutom ansvarar du för brandskydd och säkerhetsfrågor för datacentret.

Jobba som Data Center Technician/Engineer

Större datacenter och serverhallar – här finns jobben efter examen! Behovet av denna typ av kompetens ökar för varje månad, då detta är en bransch som växer oerhört snabbt.

Data Center Technician/Engineer är ett nytt framtidsyrke där redan Sverige och Norden i sin helhet har ett gynnsamt klimat för datacenterdrift och kommit långt i produktionen av förnybar energi, vilket är viktiga och avgörande aspekter när ledande globala aktörer väljer land och ort för sin drift.

Exempel på yrkesroller

 • Data Center-ingenjör
 • Drifttekniker inom datacenter
 • Drifttekniker inom energi

Utbildningsform och upplägg

Data Center Technician/Engineer är en yrkeshögskoleutbildning som du läser på heltid hos Teknikhögskolan i Eskilstuna under 2 år. Uppskattningsvis är det platsförlagd undervisning cirka 2-3 dagar per vecka och resten av tiden ägnas åt självstudier. Du kan även välja att läsa utbildningen via någon av satellitorterna Katrineholm och Västerås.

Eftersom YH-utbildningens studietakt är 100 procent, så rekommenderar vi inte att du arbetar alltför mycket vid sidan av dina studier. Och under 19 veckor av din studietid är du ute på praktik, som kallas för LIA eller lärande i arbete inom yrkeshögskolan. Då är det heltid på företaget som gäller.

Kunskap efter utbildningen

Efter examen kan du ta ansvar för att de grundläggande funktionerna för att datacentrets drift fungerar. Utbildningen ger färdigheter i att lösa problem och driftsfrågor kopplade till kontrollanläggning och övervakningssystem. Målet är att utbilda till roller i projektbaserade arbetsteam som verkar inom datacenterdrift. Avslutningsvis får du även god och nödvändig kunskap om brandskydd och säkerhetsfrågor som rör datacentret.

Utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen

När du har läst klart utbildningen är det inte bara efterfrågad kompetens och ett utökat kontaktnätverk du har i bagaget, utan du får även ett examensbevis som är oerhört värdefullt för framtiden, exempelvis när du ska söka jobb.

Behörighetskrav

 • Grundläggande behörighet, vilket innebär en gymnasieexamen eller motsvarade
 • Godkänt betyg i Ellära 1 eller Praktisk ellära eller Underhåll – Elteknik eller Fysik 1
 • Godkänt betyg i Engelska 6
 • Godkänt betyg i Matematik 2
 • Godkänt betyg i Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2

Saknar du full behörighet? För denna utbildning har vi fått ok på att starta en BFU (behörighetsgivande förutbildning).

Vad innebär BFU?

BFU innebär att om utbildningen inte har tillräckligt många behöriga sökanden, kommer du som ej behörig att kunna läsa en BFU, vilket är ett kortare kurspaket på ett par veckor med allt det nödvändiga för att bli behörig, innan utbildningen startar. När du har klarat din BFU så är du garanterad en plats vid utbildningen!

Saknar du behörighet? Såhär blir du behörig

Du vet väl att du kan ansöka till en YH-utbildning även om du inte har full behörighet? Vi gör en bedömning av varje ansökan! Kanske har du vad som krävs för att tillgodogöra dig utbildningen och yrkesrollen som den leder till genom att du har samlat på dig arbetslivserfarenhet som kan motsvara behörighetskraven?

Du kan även läsa in de kurser du saknar genom komvux på din hemort eller som korta preparandkurser hos oss. Läs mer om hur du kan bli fullt behörig här.

 • Brandskydd och brandskyddssystem
 • Datacenterstruktur
 • Elinstallationer för datacenter
 • Elsäkerhet och arbetsmiljö
 • Energioptimering, energikalkyleringar och kapacitetsplanering
 • Examensarbete
 • Kylsystem
 • Ledarskap och kommunikation
 • LIA 1
 • LIA 2
 • Projektkunskap
 • Styr- och reglerteknik
 • Tillämpad matematik – ellära
 • Underhåll elkraftsystem
 • Övervakning och styrsystem

Läs hela kursbeskrivningarna här: Kursplan Data Center Technician Engineer

Yrkeshögskolans logotyp och Centrala studiestödsnämndens logotyp

Vi har ett tätt samarbete med näringslivet, både vad gäller utformning och utveckling av våra yrkeshögskoleutbildningar. Här är några av våra samarbetspartners för Data Center Technician/Engineer:

 • Amazon Web Services
 • DigiPlex
 • EQUINIX

För frågor om behörighet och ansökan

Teknikhögskolans antagningsenhet
019-100 080 | yhansokan@teknikhogskolan.se

För frågor om utbildningens innehåll och upplägg

Irene Nährström
021-10 49 71 | irene.nahrstrom@plushogskolan.se

Unik YH-utbildning som inte finns någon annanstans i Sverige!

Formad av ledande aktörer, så som Amazon Web Services, DigiPlex och EQUINIX.

Välj att plugga på plats i Eskilstuna, eller via satellitorterna Katrineholm och Västerås.

Intresseanmälan

Är du intresserad av en eller flera av våra utbildningar? Gör en intresseanmälan så skickar vi dig mer information! Fyll i dina uppgifter samt vilken/vilka utbildningar du är intresserad av i formuläret nedan.

Jag samtycker till att mina personuppgifter samlas in och behandlas för att kunna ta emot riktad information och marknadsföring. Läs hela vår personuppgiftspolicy här
Hantering av personuppgifter
När du skickar in en intresseanmälan till oss behöver du lämna ditt samtycke till att vi behandlar dina personuppgifter för att vi ska kunna registrera din intresseanmälan eller ansökan. De personuppgifter som vi behandlar om dig är ditt namn, din e-postadress, ditt telefonnummer, utbildningen du är intresserad av samt när du börjar en YH-utbildning. Vi behandlar dessa uppgifter om dig i ett IT-system som används av alla bolag inom AcadeMedia-koncernen.
Om du samtycker till att ta emot marknadsföring och information från våra skolor kommer vi även att behandla dina personuppgifter för detta ändamål. Utöver vad som framgår ovan kan vi komma att lagra trafiken i syfte att förbättra webbplatsen, samt för att efterkomma anmodan från myndighet eller att upptäcka och förebygga olagliga aktiviteter.
Plushögskolan AB är personuppgiftsansvarige på Plushögskolan AB. Vi tillämpar gällande integritetslagstiftning vid behandling av personuppgifter. Uppgifterna lagras i tre år i taget tills du återkallar ditt samtycke. Vi använder oss av automatiserat individuellt beslutsfattande och profilering när vi skickar ut marknadsföring och annan information till dig.
Du kan när som helst återkalla ditt samtycke. Du når våra dataskyddsombud här. Du hittar mer information på trygg.academedia.se. Om du vill ta emot marknadsföring, information och påminnelser från våra skolor, bocka i rutan nedan.
5 anledningar att läsa en YH-utbildning Featured blid Tips och inspiration

02/08/2018

5 anledningar att läsa en YH-utbildning

Vad är egentligen en YH-utbildning och varför ska man plugga på en yrkeshögskola? Här listar vi fem anledningar till att läsa en YH-utbildning!

Hur är det att läsa en YH-utbildning? Featured blid Tips och inspiration

05/07/2018

Hur är det att läsa en YH-utbildning?

Många som läser en YH-utbildning har tidigare erfarenhet av andra eftergymnasiala studier. Vi har pratat med fyra av våra studerande som har läst på universitet eller högskola innan de påbörjade sina studier hos oss.

Amazon Web Service på besök hos Teknikhögskolan i Västerås Featured blid Nyhet

30/07/2019

Amazon Web Service på besök hos Teknikhögskolan i Västerås

Teknikhögskolan i Västerås fick finbesök av Amazon Web Service tidigare i våras!