Snabba fakta

Utbildningstyp YH-utbildning

Utbildningslängd2 år, kostnadsfri och CSN-berättigad

Studietakt100%

Poäng400 YH-poäng

StudieortEskilstuna, Gävle, Katrineholm, Västerås

Startdatum September 2022

Vad gör en Data Center Technician?

Som datacentertekniker eller ingenjör ansvarar du för att datacentrets drift fungerar. Du ansvarar för de grundläggande funktionerna, löser problem och driftsfrågor som är kopplade till kontrollanläggningar och övervakningssystem. Det kan handla om elförsörjning, server- och nätverksdrift, molnsäkerhet samt kyl- och kontrollsystem.

Som ingenjör eller tekniker inom datacenter så har du en projektledarroll, där du leder arbetsteam och projekt från start till mål. Dessutom ansvarar du för brandskydd och övriga säkerhetsfrågor för datacentret. Du kan även ansvara för kommunikationen, där du kan ha intern kontakt med nätverkstekniker och mjukvaruutvecklare samt extern kontakt med kunder.

Okej, men vad är ett datacenter?

Man beskriva datacenter som stora hallar fulla med serverar, brandväggar, routers, lagringsskåp och kablage där data och backup lagras på ett säkert och energisnålt sätt. Men ett modernt datacenter är mer än så. Nuförtiden finns även virtuella datacenter, som lagrar information i molnet. Möjligheten att lagra data i datacenter hjälper företag att utveckla sin IT-infrastruktur, säkrad mot intrång och krascher.

Jobba som Data Center Technician

Större datacenter och serverhallar – här finns jobben efter examen! Behovet av denna typ av kompetens ökar för varje månad, då detta är en bransch som växer oerhört snabbt. Data Center Technician (DCO) är ett nytt framtidsyrke där redan Sverige och Norden i sin helhet har ett gynnsamt klimat för datacenterdrift och kommit långt i produktionen av förnybar energi, vilket är viktiga och avgörande aspekter när ledande globala aktörer väljer land och ort för sin drift.

Utbildningen leder till jobb som datacenteringenjör, drifttekniker inom datacenter, drifttekniker inom energi och DCO (Data Center Operator). Andra tänkbara roller kan vara datatekniker och säkerhetsansvarig för datacentret.

Kunskap efter utbildningen

YH-utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen. Under studietiden kommer du att lära dig det som branschen efterfrågar så att du blir anställningsbar direkt. Du kommer bland annat att ha kunskap i:

 • Grundläggande funktioner för drift av datacenter.
 • Problemlösning och driftsfrågor kopplade till kontrollanläggning och övervakningssystem.
 • Planering, projektgenomförande, kommunikation och service inom området.
 • Brandskydd och säkerhetsfrågor som rör datacenter.
 • Arbetsprocesser, kvalitetskriterier och utvecklingsarbete – även i team inom datacenterdrift.
 • Angränsande yrkesområden, så som fastighetsekonomi, fastighetsteknik, juridik och regelverk samt elkraft.

YH-utbildning formad av branschen

YH-utbildningar skapas utifrån arbetsmarknadens behov. Därför har vi självklart ett tätt samarbete med näringslivet, både vad gäller utformning och utveckling av våra yrkeshögskoleutbildningar. Här är några av våra samarbetspartners för Data Center Technician (DCO):

Amazon Web Services | Coromatic | DigiPlex | EQUINIX


Utbildningsform och upplägg

 • Upplägg: YH-utbildning i Eskilstuna eller via satellitort
 • Studietakt: 100 %
 • Praktik (LIA): 19 veckor

Data Center Technician (DCO) är en yrkeshögskoleutbildning som du läser på heltid hos Teknikhögskolan i Eskilstuna eller via satellitort under 2 år. Uppskattningsvis är det platsförlagd undervisning 2-3 dagar per vecka och resten av tiden ägnas åt grupparbeten och självstudier, vilket motsvarar cirka 40 timmars studier per vecka. Dessutom kommer du att vara ute på praktik, som kallas för LIA (lärande i arbete) inom yrkeshögskolan, under totalt 19 veckor av din studietid. LIA:n är uppdelad i två perioder, den första med allmän inriktning och den andra med fokus på fördjupning.

Tidigare hette utbildningen Data Center Technician/Engineer, men vi ändrade utbildningsnamnet tillsammans med branschen för att spegla yrkesrollen bättre.

Vad innebär det att plugga via satellitort?

En yrkeshögskoleutbildning som har en eller flera satellitorter kopplad till sig, har också alltid en så kallad huvudort där utbildningen utgår från. Den lärarledda undervisningen för Data Center Technician (DCO) bedrivs från Eskilstuna, men du kan även välja att studera i Gävle, Katrineholm eller Västerås. Du som valt att studera på någon av dessa satellitorter befinner dig i ett klassrum på den orten och deltar i undervisningen via länk i realtid. Det är alltså en utbildning som du läser på plats, inte distans, men på olika orter i Sverige.

 

Yrkeshögskolans logotyp och Centrala studiestödsnämndens logotyp

 • Brandskydd och brandskyddssystem
 • Datacenterstruktur
 • Elinstallationer för datacenter
 • Elsäkerhet och arbetsmiljö
 • Energioptimering, energikalkyleringar och kapacitetsplanering
 • Examensarbete
 • Kylsystem
 • Ledarskap och kommunikation
 • LIA 1
 • LIA 2
 • Projektkunskap
 • Styr- och reglerteknik
 • Tillämpad matematik – ellära
 • Underhåll elkraftsystem
 • Övervakning och styrsystem

Läs kursbeskrivningarna »

 • Grundläggande behörighet*
 • Godkänt betyg i Ellära 1 eller Praktisk ellära eller Underhåll – Elteknik eller Fysik 1
 • Godkänt betyg i Engelska 6
 • Godkänt betyg i Matematik 2
 • Godkänt betyg i Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2

*Grundläggande behörighet innebär en gymnasieexamen eller motsvarande. Läs mer om grundläggande behörighet »

Saknar du behörighet? Så här blir du behörig

Du vet väl att du kan ansöka till en YH-utbildning även om du inte har full behörighet från början? Vi gör en bedömning av varje ansökan! Och det finns flera sätt att bli behörig till Data Center Technician (DCO):

 • Behörighetsgivande förutbildning
 • Komvux eller preparandkurs
 • Reell kompetens eller 20-procentsregeln
Behörighetsgivande förutbildning

Vissa utbildningar har helt enkelt många behörighetskrav, vilket kan vara svårt som sökande att ha i sitt bagage redan. Därför har vi tagit fram en behörighetsgivande förutbildning, ”BFU” – ett kurspaket med det du behöver för att kunna påbörja utbildningen.

Om du blir godkänd på din BFU så är du garanterad en plats på utbildningen!

Komvux eller preparandkurs

Om du saknar någon enstaka kurs som ingår i behörighetskraven så kan du läsa in dem via Komvux i din hemkommun eller som preparandkurser hos Teknikhögskolan.

Reell kompetens eller 20-procentsregeln

Kanske har du vad som krävs för att tillgodogöra dig utbildningen och yrkesrollen som den leder till trots att du saknar formell behörighet? Du kanske har samlat på dig arbetslivserfarenhet som kan motsvara behörighetskraven? Det finns olika sätt vi kan bedöma din behörighet på.

Läs mer om hur du kan bli fullt behörig »

För frågor om behörighet och ansökan

Teknikhögskolans antagningsenhet
019-100 080 | yhansokan@teknikhogskolan.se

För frågor om utbildningens innehåll och upplägg

Maria Welander
021-10 49 75 | maria.welander@plushogskolan.se

För företag och samarbetsmöjligheter

Maria Welander
021-10 49 75 | maria.welander@plushogskolan.se

Unik YH-utbildning som inte finns någon annanstans i Sverige!

Formad av ledande aktörer, så som Amazon Web Services, Coromatic, DigiPlex och EQUINIX.

Utbildning till datacenteringenjör och drifttekniker inom datacenter eller energi.

Plugga kostnadsfritt och CSN-berättigat.

Välj att studera på plats i Eskilstuna eller via Gävle, Katrineholm eller Västerås.

Intresseanmälan

Är du intresserad av en eller flera av våra utbildningar? Gör en intresseanmälan så skickar vi dig mer information! Fyll i dina uppgifter samt vilken/vilka utbildningar du är intresserad av i formuläret nedan.

Jag samtycker till att mina personuppgifter samlas in och behandlas för att kunna ta emot riktad information och marknadsföring. Läs hela vår personuppgiftspolicy här
Hantering av personuppgifter
När du skickar in en intresseanmälan till oss behöver du lämna ditt samtycke till att vi behandlar dina personuppgifter för att vi ska kunna registrera din intresseanmälan eller ansökan. De personuppgifter som vi behandlar om dig är ditt namn, din e-postadress, ditt telefonnummer, utbildningen du är intresserad av samt när du börjar en YH-utbildning. Vi behandlar dessa uppgifter om dig i ett IT-system som används av alla bolag inom AcadeMedia-koncernen.
Om du samtycker till att ta emot marknadsföring och information från våra skolor kommer vi även att behandla dina personuppgifter för detta ändamål. Utöver vad som framgår ovan kan vi komma att lagra trafiken i syfte att förbättra webbplatsen, samt för att efterkomma anmodan från myndighet eller att upptäcka och förebygga olagliga aktiviteter.
Plushögskolan AB är personuppgiftsansvarige på Plushögskolan AB. Vi tillämpar gällande integritetslagstiftning vid behandling av personuppgifter. Uppgifterna lagras i tre år i taget tills du återkallar ditt samtycke. Vi använder oss av automatiserat individuellt beslutsfattande och profilering när vi skickar ut marknadsföring och annan information till dig.
Du kan när som helst återkalla ditt samtycke. Du når våra dataskyddsombud här. Du hittar mer information på trygg.academedia.se. Om du vill ta emot marknadsföring, information och påminnelser från våra skolor, bocka i rutan nedan.
5 anledningar att läsa en YH-utbildning Featured blid Tips och inspiration

02/08/2018

5 anledningar att läsa en YH-utbildning

Vad är egentligen en YH-utbildning och varför ska man plugga på en yrkeshögskola? Här listar vi fem anledningar till att läsa en YH-utbildning!

Hur är det att läsa en YH-utbildning? Featured blid Tips och inspiration

05/07/2018

Hur är det att läsa en YH-utbildning?

Hur är det att läsa en YH-utbildning jämfört med att plugga på universitet och högskola? Vi har pratat med fyra studerande som har erfarenhet av båda utbildningsformerna. Läs intervjun här. »

Amazon Web Service på besök hos Teknikhögskolan i Västerås Featured blid Nyhet

30/07/2019

Amazon Web Service på besök hos Teknikhögskolan i Västerås

Teknikhögskolan i Västerås fick finbesök av Amazon Web Service tidigare i våras!