Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Ansök Nu

Snabba fakta

Sista ansökningsdag5 maj 2021

UtbildningstypYrkeshögskoleutbildning

Utbildningslängd2 år, kostnadsfri och CSN-berättigad

Studietakt100%

Poäng425 YH-poäng

StudieortStockholm

Startdatum Augusti 2021

Vad gör en CAD-konstruktör inom mekanik?

Som CAD-konstruktör med inriktning mekanik jobbar du med bland annat 3D-modellering och 3D-visualisering genom produktutveckling och design.

Du använder olika verktyg för att skapa modeller, utveckla och tillverka produkter inom många områden, med alltifrån hushållsprodukter till fordon. Dessa så kallade CAD-modeller som du skapar använder man bland annat för att kunna föreställa sig hur produkterna kommer att se ut och bli när de fysiskt tillverkas.

Här är två exempel på produkter ritade i CAD-programmet SolidWorks:

CAD-konstruktör

Karriär som CAD-konstruktör

När du har läst klart utbildningen så är karriärmöjligheterna stora! Du kan välja att arbeta i många olika branscher och inom flera områden, så som fordon, fastigheter, bygg, arkitektur, hemelektronik, kläder och industri. Nedan listar vi även några exempel på yrkesroller du kan söka efter examen.

 • Arbetsledare
 • Konstruktör
 • Metodutvecklare
 • Produktutvecklare
 • Projektledare
 • Ritare
 • Teknisk säljare

Det blir svårare och svårare att finna erfarna konstruktörer till tjänsterna, vilket gör att nyutexaminerade konstruktörer kommer att bli allt viktigare.

– Peter Johansson, kund- och personalansvarig på Engineering Partner.

Utbildningsform och upplägg

CAD-konstruktör inom mekanik är en yrkeshögskoleutbildning som du läser på heltid hos Teknikhögskolan i Stockholm under 2 år. Uppskattningsvis är det föreläsning cirka 2-3 dagar per vecka och resten av tiden ägnas åt grupparbeten och självstudier. Under en stor del av din studietid är du dessutom ute på praktik, som kallas för LIA eller lärande i arbete inom yrkeshögskolan.

Eftersom YH-utbildningens studietakt är 100 procent, vilket motsvarar 40 timmar studier varje vecka så rekommenderar vi inte att du arbetar heltid eller alltför mycket under dina två år hos oss.

Bli certifierad genom CAD-utbildningen

CSWA-certifiering ingår i utbildningen och är en del av kursen SolidWorks. Läs mer om CSWA-certifieringen.

Kunskap efter utbildningen

Efter examen kan du knyta samman funktion, design och konstruktion för att sedan förena dessa moment med ekonomiska förutsättningar och teknisk kompetens. Dessutom blir du väl förtrogen med de mest förekommande CAD- och PDM-systemen av senaste version, så som SolidWorks och NX. Du får även kunskap inom de senaste teknikerna vad gäller konstruktion för att möta kraven på vad ett modernt konstruktionsarbete innebär.

Utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen

När du har läst klart utbildningen är det inte bara efterfrågad kompetens och ett utökat kontaktnätverk du har i bagaget, utan du får även ett examensbevis som är oerhört värdefullt för framtiden, exempelvis när du ska söka jobb.


Behörighetskrav

 • Grundläggande behörighet (vilket innebär en gymnasieexamen eller motsvarade)
 • Godkänt betyg i CAD 1
 • Godkänt betyg i Engelska 6
 • Godkänt betyg i Matematik 3c
 • Godkänt betyg i Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2

Saknar du behörighet? Så här blir du behörig

Du vet väl att du kan ansöka till en YH-utbildning även om du inte har full behörighet? Vi gör en bedömning av varje ansökan! Kanske har du vad som krävs för att tillgodogöra dig utbildningen och yrkesrollen som den leder till genom att du har samlat på dig arbetslivserfarenhet som kan motsvara behörighetskraven?

Du kan även läsa in de kurser du saknar genom komvux på din hemort eller som korta preparandkurser hos oss. Läs mer om hur du kan bli fullt behörig här.

 • CAD NX
 • CAD SolidWorks
 • Examensarbete
 • Koncept och gränssnitt
 • Konstruktionsberäkningar
 • LIA 1
 • LIA 2
 • Maskinelement
 • Miljö, kvalitet och material
 • PLM och PDM
 • Produktutveckling
 • Projektekonomi
 • Ritning och produktion
 • Tillverkning och konstruktion

 

Yrkeshögskolans logotyp och Centrala studiestödsnämndens logotyp

För frågor om behörighet och ansökan

Teknikhögskolans antagningsenhet
019-100 080 | yhansokan@teknikhogskolan.se

För frågor om utbildningens innehåll och upplägg

Yaminna Nefzi
08-549 013 10 | yaminna.nefzi@plushogskolan.se

För företag och samarbetsmöjligheter

Isak Gerrbo
08-549 013 18 | isak.gerrbo@plushogskolan.se

Som CAD-konstruktör inom mekanik kan du arbeta i många olika branscher.

Välj att jobba med bland annat fordon, fastigheter, bygg, arkitektur, hemelektronik, kläder och industri.

CSWA-certifiering ingår i kursen Solidworks!

Intresseanmälan

Är du intresserad av en eller flera av våra utbildningar? Gör en intresseanmälan så skickar vi dig mer information! Fyll i dina uppgifter samt vilken/vilka utbildningar du är intresserad av i formuläret nedan.

Jag samtycker till att mina personuppgifter samlas in och behandlas för att kunna ta emot riktad information och marknadsföring. Läs hela vår personuppgiftspolicy här
Hantering av personuppgifter
När du skickar in en intresseanmälan till oss behöver du lämna ditt samtycke till att vi behandlar dina personuppgifter för att vi ska kunna registrera din intresseanmälan eller ansökan. De personuppgifter som vi behandlar om dig är ditt namn, din e-postadress, ditt telefonnummer, utbildningen du är intresserad av samt när du börjar en YH-utbildning. Vi behandlar dessa uppgifter om dig i ett IT-system som används av alla bolag inom AcadeMedia-koncernen.
Om du samtycker till att ta emot marknadsföring och information från våra skolor kommer vi även att behandla dina personuppgifter för detta ändamål. Utöver vad som framgår ovan kan vi komma att lagra trafiken i syfte att förbättra webbplatsen, samt för att efterkomma anmodan från myndighet eller att upptäcka och förebygga olagliga aktiviteter.
Plushögskolan AB är personuppgiftsansvarige på Plushögskolan AB. Vi tillämpar gällande integritetslagstiftning vid behandling av personuppgifter. Uppgifterna lagras i tre år i taget tills du återkallar ditt samtycke. Vi använder oss av automatiserat individuellt beslutsfattande och profilering när vi skickar ut marknadsföring och annan information till dig.
Du kan när som helst återkalla ditt samtycke. Du når våra dataskyddsombud här. Du hittar mer information på trygg.academedia.se. Om du vill ta emot marknadsföring, information och påminnelser från våra skolor, bocka i rutan nedan.
Melindas framtid finns inom CAD Featured blid Intervju

10/04/2017

Melindas framtid finns inom CAD

Efter flera år inom vården tyckte Melinda att det var dags för förändring och började läsa till CAD-konstruktör inom mekanik på Teknikhögskolan i Stockholm.

Hur är det att läsa en YH-utbildning? Featured blid Tips och inspiration

05/07/2018

Hur är det att läsa en YH-utbildning?

Många som läser en YH-utbildning har tidigare erfarenhet av andra eftergymnasiala studier. Vi har pratat med fyra av våra studerande som har läst på universitet eller högskola innan de påbörjade sina studier hos oss.

Så skapar vi en jämlik bransch inom IT och teknik Featured blid Nyhet

26/02/2020

Så skapar vi en jämlik bransch inom IT och teknik

Betydligt färre kvinnor söker sig till teknik- och IT-utbildningar, och även i sin tur till själva branschen. Vi vill ändra på detta och har därför teamat upp med IT-högskolan.