Vad gör en CAD-konstruktör inom mekanik?
Som CAD-konstruktör med inriktning mekanik jobbar du med bland annat 3D-modellering och 3D-visualisering genom produktutveckling och design.
Du använder olika verktyg för att skapa modeller, utveckla och tillverka produkter inom många områden, med alltifrån hushållsprodukter till fordon. Dessa så kallade CAD-modeller som du skapar använder man bland annat för att kunna föreställa sig hur produkterna kommer att se ut och bli när de fysiskt tillverkas.
Här är två exempel på produkter ritade i CAD-programmet SolidWorks:
Karriär som CAD-konstruktör
När du har läst klart utbildningen så är karriärmöjligheterna stora! Du kan välja att arbeta i många olika branscher och inom flera områden, så som fordon, fastigheter, bygg, arkitektur, hemelektronik, kläder och industri. Nedan listar vi även några exempel på yrkesroller du kan söka efter examen.
- Arbetsledare
- Konstruktör
- Metodutvecklare
- Produktutvecklare
- Projektledare
- Ritare
- Teknisk säljare
Det blir svårare och svårare att finna erfarna konstruktörer till tjänsterna, vilket gör att nyutexaminerade konstruktörer kommer att bli allt viktigare.
– Peter Johansson, kund- och personalansvarig på Engineering Partner.
Utbildningsform och upplägg
CAD-konstruktör inom mekanik är en yrkeshögskoleutbildning som du läser på heltid hos Teknikhögskolan i Stockholm under 2 år. Uppskattningsvis är det föreläsning cirka 2-3 dagar per vecka och resten av tiden ägnas åt grupparbeten och självstudier. Under en stor del av din studietid är du dessutom ute på praktik, som kallas för LIA eller lärande i arbete inom yrkeshögskolan.
Eftersom YH-utbildningens studietakt är 100 procent, vilket motsvarar 40 timmar studier varje vecka så rekommenderar vi inte att du arbetar heltid eller alltför mycket under dina två år hos oss.
Bli certifierad genom CAD-utbildningen
CSWA-certifiering ingår i utbildningen och är en del av kursen SolidWorks. Läs mer om CSWA-certifieringen.
Kunskap efter utbildningen
Efter examen kan du knyta samman funktion, design och konstruktion för att sedan förena dessa moment med ekonomiska förutsättningar och teknisk kompetens. Dessutom blir du väl förtrogen med de mest förekommande CAD- och PDM-systemen av senaste version, så som SolidWorks och NX. Du får även kunskap inom de senaste teknikerna vad gäller konstruktion för att möta kraven på vad ett modernt konstruktionsarbete innebär.
Utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen
När du har läst klart utbildningen är det inte bara efterfrågad kompetens och ett utökat kontaktnätverk du har i bagaget, utan du får även ett examensbevis som är oerhört värdefullt för framtiden, exempelvis när du ska söka jobb.
Behörighetskrav
- Grundläggande behörighet (vilket innebär en gymnasieexamen eller motsvarade)
- Godkänt betyg i CAD 1
- Godkänt betyg i Engelska 6
- Godkänt betyg i Matematik 3c
- Godkänt betyg i Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2
Saknar du behörighet? Så här blir du behörig
Du vet väl att du kan ansöka till en YH-utbildning även om du inte har full behörighet? Vi gör en bedömning av varje ansökan! Kanske har du vad som krävs för att tillgodogöra dig utbildningen och yrkesrollen som den leder till genom att du har samlat på dig arbetslivserfarenhet som kan motsvara behörighetskraven?
Du kan även läsa in de kurser du saknar genom komvux på din hemort eller som korta preparandkurser hos oss. Läs mer om hur du kan bli fullt behörig här.