Snabba fakta

Utbildningstyp YH-utbildning

Utbildningslängd2 år, kostnadsfri och CSN-berättigad

Studietakt100%

Poäng400 YH-poäng

StudieortDistans eller Göteborg

Startdatum Augusti 2022

Karriär som CAD-ingenjör inom industrin

Okej, först och främst – vad är en processindustri? Man kan säga att ”processindustri” är ett helhetsbegrepp och inte bara en enda bransch. Det handlar egentligen om alla industrier som tillverkar något, där produktionen kan omfatta allt ifrån livsmedel och läkemedel till pappersmassa, energi och framtidens drivmedel, vilket ger dig breda karriärmöjligheter efter examen!

Både stora och mindre företag i flera olika branscher är i behov av utbildade ingenjörer, med specialistkompetens inom CAD och rörkonstruktion. Varje industri kräver nämligen egna rörsystem utifrån deras tillverkning och förutsättningar! Dessutom behöver industrin ställa om för att bli mer klimatsmart, hållbar och innovativ för att hålla takten med digitaliseringen.

Jobbet passar dig som gillar att arbeta i team med projekt och vill ha ett arbete där du kan påverka!

Yrkesroller efter examen

När du har tagit examen från CAD-utbildningen kan du söka jobb inom allt ifrån bygg och anläggning till kemi- och annan tillverkningsindustri, där det exempelvis produceras livsmedel, läkemedel, drivmedel, pappersmassa och energi. Du kan även arbeta som konsult för olika bolag.

Exempel på yrkesroller:

 • Rörkonstruktör / Piping Engineer
 • CAD-ingenjör
 • Plant Designer

Vad gör egentligen en CAD-ingenjör?

Som utbildad CAD-ingenjör är du specialist på rörkonstruktion och system, med ett varierat arbete som finns över hela världen! Du kan alltså ofta arbeta väldigt flexibelt, både nationellt och internationellt, då du till största del har datorn som arbetsverktyg. Som CAD-ingenjör jobbar du mycket med agila metoder och olika projekt. Tillsammans med ditt team löser ni komplexa problem inom konstruktion och banar väg för en grönare och mer innovativ tillverkningsindustri.

Ditt främsta uppdrag är att utforma och utveckla industrin, så att företagen kan genomföra omställningen till en mer miljövänlig och hållbar produktion. För att lyckas med detta så jobbar du bland annat med att scanna befintliga anläggningar och utveckla nya modeller och ritningar i CAD-verktyg. Dessa kan du designa och konstruera i såväl 2D som 3D och på så sätt kan du visualisera hur dina konstruktioner kommer att bli när de väl tillverkas.

Arbetet handlar ofta om rörkonstruktion för att effektivisera industrin, med hänsyn till ett hållbarhets-, kostnads- och miljöperspektiv. Bland annat kollar du på om en helt ny anläggning ska byggas eller om den befintliga ska användas, och i sådana fall hur rören ska konstrueras för att utveckla den befintliga anläggningen.

Många företag övergår från olja till nya energiformer och fossilfria bränslen i sin produktion, vilket kräver en översyn och ombyggnad av rörsystemen i deras industrianläggningar. Om vi tar ett exempel, i industrianläggningar går olika vätskor så som olja genom stora rörsystem, vilket kräver att rören håller för olika typer av vätskor. Där behövs CAD-ingenjörer som kan konstruera och göra beräkningar av olika rörtyper med rätt dimensioner och bra hållfasthet!

Kunskap efter utbildningen

YH-utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen. Under studietiden kommer du att lära dig det som branschen efterfrågar så att du blir anställningsbar direkt. Du kommer att ha kompetens för att ta en aktiv roll i yrket som CAD-ingenjör inom processindustrin. Utöver detta så kommer du bland annat att ha kunskap i:

 • Design, rörkonstruktion och anläggningslayout.
 • Att hitta lösningar för anläggningar genom bland annat CAD-verktyg och plant design.
 • Hur du tar fram ritningar till 3D-modeller och isometrigenerering.
 • Flödes- och spänningsberäkningar på rörsystem och utrustning.
 • Aktuella tekniska plattformar och inriktningar.
 • Kostnadskalkyler, regelverk och tidplaner.

Utbildningsform och upplägg

 • Studieort: YH-utbildning i Göteborg eller på distans
 • Studietakt: 100 %
 • Praktik (LIA): 20 veckor

CAD-ingenjör processindustri är en yrkeshögskoleutbildning som du läser på heltid under 2 år, antingen på plats hos Teknikhögskolan i Göteborg eller på distans. Uppskattningsvis är det undervisning 2-3 dagar per vecka och resten av tiden ägnas åt studier på egen hand, vilket innebär att du i snitt lägger ned 40 timmar på dina studier i veckan.

För dig som väljer att söka utbildningen i Göteborg är undervisningen platsförlagd i våra lokaler i norra Gårda. Du som istället söker distansupplägget har föreläsningar online via plattformen Microsoft Teams. I distansupplägget ingår även vissa träffar på plats hos Teknikhögskolan i Gävle eller Örnsköldsvik.

Praktik under 20 veckor

I CAD-utbildningen ingår 20 veckors praktik som är uppdelad i två perioder. Praktik kallas för LIA (lärande i arbete) inom yrkeshögskolan, och i samband med din sista LIA-period har du ett examensarbete på fyra veckor. Under dessa veckor har du en stor möjlighet att forma utbildningen till det du brinner för och vill inrikta dig på.

CAD-utbildningen är skräddarsydd med branschen

YH-utbildningar skapas utifrån arbetsmarknadens behov. Därför har vi självklart ett tätt samarbete med näringslivet! Branschen är med och utformar, kvalitetssäkrar och utvecklar våra yrkeshögskoleutbildningar så att de matchar arbetslivets kompetenskrav. De kan även erbjuda LIA-platser. Här är några av våra samarbetspartners för CAD-ingenjör processindustri:

Sweco | AFRY | COWI | Westerfors & Medbo Ingenjörsbyrå AB | Worley | Midroc | NTI Sweden AB

 

Yrkeshögskolans logotyp och Centrala studiestödsnämndens logotyp

 • Processindustri
 • Processanläggning
 • CAD-verktyg 2D
 • Plant design
 • Regelverk
 • CAD-verktyg 3D – grund
 • Yrkesmatematik
 • CAD-verktyg 3D – fördjupning
 • LIA 1
 • Beräkning
 • LIA 2
 • Examensarbete

Läs kursbeskrivningarna »

 • Grundläggande behörighet
 • Godkänt betyg i Matematik 2

Grundläggande behörighet innebär en gymnasieexamen eller motsvarande. Läs mer om grundläggande behörighet »

Saknar du behörighet? Så här blir du behörig

Du vet väl att du kan ansöka till en YH-utbildning även om du inte har full behörighet? Vi gör en bedömning av varje ansökan!

Kanske har du vad som krävs för att tillgodogöra dig utbildningen och yrkesrollen som den leder till genom att du har samlat på dig arbetslivserfarenhet som kan motsvara behörighetskraven? Du kan även läsa in de kurser du saknar genom Komvux på din hemort eller som korta preparandkurser hos oss. Läs mer om hur du kan bli fullt behörig »

För frågor om behörighet och ansökan

Teknikhögskolans antagningsenhet
019-100 080 | yhansokan@teknikhogskolan.se

För frågor om utbildningens innehåll och upplägg

Distans (Gävle/Örnsköldsvik)

Anders Bergström
026-17 69 47 | anders.bergstrom@plushogskolan.se

Göteborg

Karin Ekberg
031-700 83 11 | karin.ekberg@plushogskolan.se

För företag och samarbetsmöjligheter

Peter Josefsson
031-700 83 05 | peter.josefsson@plushogskolan.se

CAD-utbildningen för dig som vill kunna jobba över hela världen!

Bli specialist på rörkonstruktion, mekanisk design och anläggningslayout.

Breda karriärmöjligheter inom industrin efter examen.

Jobba med scanning och konstruktion av rörsystem i 2D eller 3D, genom moderna CAD-program.

Plugga som distansutbildning eller platsbunden utbildning i Göteborg.

Intresseanmälan

Är du intresserad av en eller flera av våra utbildningar? Gör en intresseanmälan så skickar vi dig mer information! Fyll i dina uppgifter samt vilken/vilka utbildningar du är intresserad av i formuläret nedan.

Jag samtycker till att mina personuppgifter samlas in och behandlas för att kunna ta emot riktad information och marknadsföring. Läs hela vår personuppgiftspolicy här
Hantering av personuppgifter
När du skickar in en intresseanmälan till oss behöver du lämna ditt samtycke till att vi behandlar dina personuppgifter för att vi ska kunna registrera din intresseanmälan eller ansökan. De personuppgifter som vi behandlar om dig är ditt namn, din e-postadress, ditt telefonnummer, utbildningen du är intresserad av samt när du börjar en YH-utbildning. Vi behandlar dessa uppgifter om dig i ett IT-system som används av alla bolag inom AcadeMedia-koncernen.
Om du samtycker till att ta emot marknadsföring och information från våra skolor kommer vi även att behandla dina personuppgifter för detta ändamål. Utöver vad som framgår ovan kan vi komma att lagra trafiken i syfte att förbättra webbplatsen, samt för att efterkomma anmodan från myndighet eller att upptäcka och förebygga olagliga aktiviteter.
Plushögskolan AB är personuppgiftsansvarige på Plushögskolan AB. Vi tillämpar gällande integritetslagstiftning vid behandling av personuppgifter. Uppgifterna lagras i tre år i taget tills du återkallar ditt samtycke. Vi använder oss av automatiserat individuellt beslutsfattande och profilering när vi skickar ut marknadsföring och annan information till dig.
Du kan när som helst återkalla ditt samtycke. Du når våra dataskyddsombud här. Du hittar mer information på trygg.academedia.se. Om du vill ta emot marknadsföring, information och påminnelser från våra skolor, bocka i rutan nedan.
Thomas blev konstruktör på två år Featured blid Intervju

19/11/2019

Thomas blev konstruktör på två år

Thomas tog examen från utbildningen Piping Engineer för över fyra år sedan. Idag arbetar han som konstruktör på Westerfors & Medbo.

Melindas framtid finns inom CAD Featured blid Intervju

10/04/2017

Melindas framtid finns inom CAD

Efter flera år inom vården tyckte Melinda att det var dags för förändring och började läsa till CAD-konstruktör inom mekanik på Teknikhögskolan i Stockholm.

Så söker du jobbet efter examen Featured blid Tips och inspiration

12/07/2019

Så söker du jobbet efter examen

Har du tagit examen eller är du snart färdigutbildad? I den här artikeln listar vi våra bästa tips för dig som ska söka jobb efter examen!