Vad gör en bygg- och anläggningsledare?
Som bygg- och anläggningsledare är du en arbetsledare som planerar, leder och genomför olika projekt från start till mål. Du arbetar utifrån att lagar och regler följs på din arbetsplats samt KMA-frågor (kvalitet, miljö och arbetsmiljö).
Jobba som bygg- och anläggningsledare
Efter examen kan du arbeta inom bygg- och anläggningsbranschen som bland annat arbetsledare, platschef, produktionsledare och projektledare.
Utbildningsform och upplägg
Bygg- och anläggningsledare är en yrkeshögskoleutbildning som du läser på deltid hos Teknikhögskolan i Uddevalla under 2 år. Med tanke på YH-utbildningens studietakt, som är 50 procent, så kan du enkelt kombinera dina studier med jobb.
Uppskattningsvis är det föreläsning cirka två eftermiddagar eller kvällar per vecka och resten av tiden ägnas åt grupparbeten och självstudier. Under utbildningens sista termin är du ute på praktik, som kallas LIA eller lärande i arbete inom yrkeshögskolan, som du kan välja att läsa på heltid under fyra veckor eller halvtid under åtta veckor.
Kunskap efter utbildningen
Efter examen har du kunskap om vilka lagar och bestämmelser som påverkar parterna i byggprocessen, om en arbetsledares ansvarsområden och inte minst projekteringens olika faser och relaterade handlingar. Du kan planera och organisera arbetet så att det uppfyller arbetsmiljökrav samt upprätta investeringskalkyler för olika projekt. Därtill kommer du att ha förmågan att anpassa ditt ledarskap för bästa resultat avseende kvalitet, leverans, miljö och säkerhet. Dessutom kommer du att ha fördjupad kunskap om Lean Construction och dess verktyg och metoder.
Vi har ett stort behov av byggledare med rätt kompetens och Teknikhögskolans utbildning är skräddarsydd och anpassad för oss. Vi vill anställa rätt personer med rätt kompetens och de studerande från Teknikhögskolan kan ge oss detta.
– Mickael Brunberg, Brunbergs Bygg AB.
Utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen
När du har läst klart utbildningen är det inte bara efterfrågad kompetens och ett utökat kontaktnätverk du har i bagaget, utan du får även ett examensbevis som är oerhört värdefullt för framtiden, exempelvis när du ska söka jobb.
Behörighetskrav
- Grundläggande behörighet (vilket innebär gymnasieexamen eller motsvarade)
- Godkänt betyg i Bygg och anläggning 1
- Godkänt betyg i Bygg och anläggning 2
- Godkänt betyg i Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2
Saknar du behörighet? Såhär blir du behörig
Du vet väl att du kan ansöka till en YH-utbildning även om du inte har full behörighet? Vi gör en bedömning av varje ansökan! Kanske har du vad som krävs för att tillgodogöra dig utbildningen och yrkesrollen som den leder till genom att du har samlat på dig arbetslivserfarenhet som kan motsvara behörighetskraven?
Du kan även läsa in de kurser du saknar genom komvux på din hemort eller som korta preparandkurser hos oss. Läs mer om hur du kan bli fullt behörig här.