Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Snabba fakta

Sista ansökningsdagÖppen för sen anmälan

Utbildningstyp YH-utbildning

Utbildningslängd2 år, kostnadsfri och CSN-berättigad

Studietakt50%

Poäng200 YH-poäng

StudieortUddevalla

Startdatum Augusti 2021

Vad gör en bygg- och anläggningsledare?

Som bygg- och anläggningsledare är du en arbetsledare som planerar, leder och genomför olika projekt från start till mål. Du arbetar utifrån att lagar och regler följs på din arbetsplats samt KMA-frågor (kvalitet, miljö och arbetsmiljö).

Jobba som bygg- och anläggningsledare

Efter examen kan du arbeta inom bygg- och anläggningsbranschen som bland annat arbetsledare, platschef, produktionsledare och projektledare.

Utbildningsform och upplägg

Bygg- och anläggningsledare är en yrkeshögskoleutbildning som du läser på deltid hos Teknikhögskolan i Uddevalla under 2 år. Med tanke på YH-utbildningens studietakt, som är 50 procent, så kan du enkelt kombinera dina studier med jobb.

Uppskattningsvis är det föreläsning cirka två eftermiddagar eller kvällar per vecka och resten av tiden ägnas åt grupparbeten och självstudier. Under utbildningens sista termin är du ute på praktik, som kallas LIA eller lärande i arbete inom yrkeshögskolan, som du kan välja att läsa på heltid under fyra veckor eller halvtid under åtta veckor.

Kunskap efter utbildningen

Efter examen har du kunskap om vilka lagar och bestämmelser som påverkar parterna i byggprocessen, om en arbetsledares ansvarsområden och inte minst projekteringens olika faser och relaterade handlingar. Du kan planera och organisera arbetet så att det uppfyller arbetsmiljökrav samt upprätta investeringskalkyler för olika projekt. Därtill kommer du att ha förmågan att anpassa ditt ledarskap för bästa resultat avseende kvalitet, leverans, miljö och säkerhet. Dessutom kommer du att ha fördjupad kunskap om Lean Construction och dess verktyg och metoder.

Vi har ett stort behov av byggledare med rätt kompetens och Teknikhögskolans utbildning är skräddarsydd och anpassad för oss. Vi vill anställa rätt personer med rätt kompetens och de studerande från Teknikhögskolan kan ge oss detta.

– Mickael Brunberg, Brunbergs Bygg AB.

Utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen

När du har läst klart utbildningen är det inte bara efterfrågad kompetens och ett utökat kontaktnätverk du har i bagaget, utan du får även ett examensbevis som är oerhört värdefullt för framtiden, exempelvis när du ska söka jobb.

Behörighetskrav

 • Grundläggande behörighet (vilket innebär gymnasieexamen eller motsvarade)
 • Godkänt betyg i Bygg och anläggning 1
 • Godkänt betyg i Bygg och anläggning 2
 • Godkänt betyg i Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2

Saknar du behörighet? Såhär blir du behörig

Du vet väl att du kan ansöka till en YH-utbildning även om du inte har full behörighet? Vi gör en bedömning av varje ansökan! Kanske har du vad som krävs för att tillgodogöra dig utbildningen och yrkesrollen som den leder till genom att du har samlat på dig arbetslivserfarenhet som kan motsvara behörighetskraven?

Du kan även läsa in de kurser du saknar genom komvux på din hemort eller som korta preparandkurser hos oss. Läs mer om hur du kan bli fullt behörig här.

 • Branschengelska
 • Bygg- och anläggningsekonomi
 • Bygg- och anläggningsjuridik
 • Bygg- och anläggningslogistik
 • Bygg- och anläggningsprojektering
 • Examensarbete
 • KMA (kvalitet, miljö och arbetsmiljö)
 • LIA (lärande i arbete)
 • Organisation och ledarskap

Läs kursbeskrivingarna »

Yrkeshögskolans logotyp och Centrala studiestödsnämndens logotyp

Vi har ett tätt samarbete med näringslivet, både vad gäller utformning och utveckling av våra yrkeshögskoleutbildningar. Här är några av våra samarbetspartners för Bygg- och anläggningsledare:

NCC  Stegra Projekt AB

För frågor om behörighet och ansökan

Teknikhögskolans antagningsenhet
019-100 080 | yhansokan@teknikhogskolan.se

För frågor om utbildningens innehåll och upplägg

Ingela Rickander
0522-66 55 08 | ingela.rickander@plushogskolan.se

För företag och samarbetsmöjligheter

Dan Bernspång
031-700 83 25 | dan.bernspang@plushogskolan.se

Perfekt utbildning för dig som vill karriärväxla eller vidareutbilda dig.

Enkelt att kombinera studier med arbete.

Studera på halvtid under eftermiddagar och kvällar.

Intresseanmälan

Är du intresserad av en eller flera av våra utbildningar? Gör en intresseanmälan så skickar vi dig mer information! Fyll i dina uppgifter samt vilken/vilka utbildningar du är intresserad av i formuläret nedan.

Jag samtycker till att mina personuppgifter samlas in och behandlas för att kunna ta emot riktad information och marknadsföring. Läs hela vår personuppgiftspolicy här
Hantering av personuppgifter
När du skickar in en intresseanmälan till oss behöver du lämna ditt samtycke till att vi behandlar dina personuppgifter för att vi ska kunna registrera din intresseanmälan eller ansökan. De personuppgifter som vi behandlar om dig är ditt namn, din e-postadress, ditt telefonnummer, utbildningen du är intresserad av samt när du börjar en YH-utbildning. Vi behandlar dessa uppgifter om dig i ett IT-system som används av alla bolag inom AcadeMedia-koncernen.
Om du samtycker till att ta emot marknadsföring och information från våra skolor kommer vi även att behandla dina personuppgifter för detta ändamål. Utöver vad som framgår ovan kan vi komma att lagra trafiken i syfte att förbättra webbplatsen, samt för att efterkomma anmodan från myndighet eller att upptäcka och förebygga olagliga aktiviteter.
Plushögskolan AB är personuppgiftsansvarige på Plushögskolan AB. Vi tillämpar gällande integritetslagstiftning vid behandling av personuppgifter. Uppgifterna lagras i tre år i taget tills du återkallar ditt samtycke. Vi använder oss av automatiserat individuellt beslutsfattande och profilering när vi skickar ut marknadsföring och annan information till dig.
Du kan när som helst återkalla ditt samtycke. Du når våra dataskyddsombud här. Du hittar mer information på trygg.academedia.se. Om du vill ta emot marknadsföring, information och påminnelser från våra skolor, bocka i rutan nedan.
Marianne bytte yrke efter 12 år Featured blid Intervju

04/05/2018

Marianne bytte yrke efter 12 år

Marianne arbetade som byggnadsmålare i 12 år innan hon bestämde sig för att komma vidare i yrkeslivet. Nu är hon snart färdigutbildad bygg- och anläggningsledare.

100 procent av alla byggledare har jobb efter examen Featured blid Intervju

28/06/2018

100 procent av alla byggledare har jobb efter examen

Teknikhögskolan i Uddevalla har sedan 2015 haft en YH-utbildning inom bygg och anläggning. Av alla de som tagit examen från byggutbildningen sedan starten har 100 % fått jobb inom rätt bransch.

Chef i en mansdominerad bransch Featured blid Intervju

23/06/2020

Chef i en mansdominerad bransch

Bygg och anläggningsledar- utbildningen hjälpte Emmalena ta steget från arbetsledare till chef på Plåtslageri1. Med 10 år på taken bakom sig blickar Emmalena nu framåt och ser en plåtslageri-bransch med säkrare rutiner, mindre utsläpp och en jämnare könsfördelning.