Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Ansök Nu

Snabba fakta

Sista ansökningsdag15 oktober 2020

UtbildningstypYrkeshögskoleutbildning

Utbildningslängd2 år, kostnadsfri och CSN-berättigad

Studietakt100%

Poäng405 YH-poäng

StudieortLinköping

Startdatum November 2020

Studerande på sin LIA-plats som automationsingenjör

Vad gör en automationsingenjör?

Som automationsingenjör är du den som styr och övervakar tillverkningsprocesser – allt från enorma turbiner till små förpackningar av livsmedel. Din uppgift är att se till att tillverkningen med både processer och maskiner hela tiden förbättras, utvecklas och optimeras, vilket ställer dig inför olika spännande utmaningar.

Jobba som automationsingenjör

Automation är en central del i alla industrier och du kan bland annat arbeta inom process- och tillverkningsindustrin, men även fastighetsbranschen.

Exempel på yrkesroller

 • Automationsingenjör
 • Automationstekniker
 • Processingenjör
 • Styr- och reglertekniker

Utbildningsform och upplägg

Automationsingenjör är en yrkeshögskoleutbildning som du läser på heltid hos Teknikhögskolan i Linköping under 2 år. Eftersom YH-utbildningens studietakt är 100 procent, så rekommenderar vi inte att du arbetar heltid eller alltför mycket vid sidan av studierna.

Flera kurser läses enligt modellen Flipped classroom. Det innebär att du tar del av inspelade föreläsningar och genomgångar i förväg – innan du har undervisning på plats. På så sätt fördjupas din kunskap eftersom du har förförståelse och är väl förberedd på innehållet. Den platsförlagda undervisningstiden kan då användas till fördjupande förklaringar, handledning och fler praktiska moment.

Uppskattningsvis är det platsförlagd undervisning cirka 2-3 dagar per vecka och resten av tiden ägnas åt grupparbeten och självstudier där bland annat de inspelade föreläsningarna ingår. Under en stor del av din studietid är du ute på praktik, som kallas för LIA eller lärande i arbete inom yrkeshögskolan.

Kunskap efter utbildningen

Efter genomförd utbildning har du kunskap om automatiserade system och dess driftsättning. Du har även kunskap om programmering av styrsystem, felsökning, kvalitetssystem och processer inom industrin. Dessutom kommer du att ha kunskap om att leda projekt och samarbeta med andra, men även att vidhålla de säkerhetsregler som gäller på en industri.

Utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen

När du har läst klart utbildningen är det inte bara efterfrågad kompetens och ett utökat kontaktnätverk du har i bagaget, utan du får även ett examensbevis som är oerhört värdefullt för framtiden, exempelvis när du ska söka jobb.

Automationsingenjörer som utbildats på yrkeshögskola är ofta bättre förberedda för de uppgifter som väntar dem i arbetslivet än en ingenjör från universitetet.

– Martin Åbom, Autoelec AB.

Behörighetskrav

Saknar du behörighet? Såhär blir du behörig

Du vet väl att du kan ansöka till en YH-utbildning även om du inte har full behörighet? Vi gör en bedömning av varje ansökan! Kanske har du vad som krävs för att tillgodogöra dig utbildningen och yrkesrollen som den leder till genom att du har samlat på dig arbetslivserfarenhet som kan motsvara behörighetskraven?

Du kan även läsa in de kurser du saknar genom komvux på din hemort eller som korta preparandkurser hos oss. Läs mer om hur du kan bli fullt behörig här.

 • Arbetsmiljökunskap
 • Elkonstruktion med CAD
 • Ellära
 • Examensarbete
 • Kommunikation och projektledning
 • LIA 1
 • LIA 2
 • LIA 3
 • Matematik
 • Mekatronik
 • Processdatorer
 • Processmätteknik
 • Produktionsekonomi
 • Reglerteknik
 • Sammansatta automationssystem
 • Styrsystem och logik

Läs hela kursbeskrivningarna här: Kursplan Automationsingenjör

Yrkeshögskolans logotyp och Centrala studiestödsnämndens logotyp

Vi har ett tätt samarbete med näringslivet, både vad gäller utformning och utveckling av våra yrkeshögskoleutbildningar. Här är några av våra samarbetspartners för Automationsingenjör:

AFRY    Tekniska Verken     Siemens    HKScan    Linköpings universitet    Nordomatic    Swisslog    Skill    BillerudKorsnäs    Holmen    Framtidsgymnasiet   

För frågor om behörighet och ansökan

Teknikhögskolans antagningsenhet
019-100 080 | yhansokan@teknikhogskolan.se

För frågor om utbildningens innehåll och upplägg

Marcus Laneby
013-23 37 50 | marcus.laneby@plushogskolan.se

För företag och samarbetsmöjligheter

Malin Nylén
013-35 78 00 | malin.nylen@plushogskolan.se

Som automationsingenjör kan du arbeta inom process- och tillverkningsindustrin eller fastighetsbranschen.

Utbildningen passar dig som är en problemlösare, tycker om att leda projekt och uppskattar att samarbeta.

Plugga kostnadsfritt och CSN-berättigat.

Intresseanmälan

Är du intresserad av en eller flera av våra utbildningar? Gör en intresseanmälan så skickar vi dig mer information! Fyll i dina uppgifter samt vilken/vilka utbildningar du är intresserad av i formuläret nedan.

Jag samtycker till att mina personuppgifter samlas in och behandlas för att kunna ta emot riktad information och marknadsföring. Läs hela vår personuppgiftspolicy här
Hantering av personuppgifter
När du skickar in en intresseanmälan till oss behöver du lämna ditt samtycke till att vi behandlar dina personuppgifter för att vi ska kunna registrera din intresseanmälan eller ansökan. De personuppgifter som vi behandlar om dig är ditt namn, din e-postadress, ditt telefonnummer, utbildningen du är intresserad av samt när du börjar en YH-utbildning. Vi behandlar dessa uppgifter om dig i ett IT-system som används av alla bolag inom AcadeMedia-koncernen.
Om du samtycker till att ta emot marknadsföring och information från våra skolor kommer vi även att behandla dina personuppgifter för detta ändamål. Utöver vad som framgår ovan kan vi komma att lagra trafiken i syfte att förbättra webbplatsen, samt för att efterkomma anmodan från myndighet eller att upptäcka och förebygga olagliga aktiviteter.
Huvudmannen är personuppgiftsansvarige på den skola du går på eller har lämnat en intresseanmälan till. Vi tillämpar gällande integritetslagstiftning vid behandling av personuppgifter. Uppgifterna lagras i ett år efter att ansökningsperioden är över för den sökta utbildningen. Vi använder oss av automatiserat individuellt beslutsfattande och profilering när vi skickar ut marknadsföring och annan information till dig.
Du kan när som helst återkalla ditt samtycke. Du når våra dataskyddsombud här. Du hittar mer information på trygg.academedia.se. Om du vill ta emot marknadsföring, information och påminnelser från våra skolor, bocka i rutan nedan.
5 frågor till en automationsingenjör i Dubai Featured blid Intervju

15/02/2018

5 frågor till en automationsingenjör i Dubai

Reine tog examen från automationsingenjörsutbildningen på Teknikhögskolan i Linköping 2016 och arbetar nu som automationsingenjör på uppdrag i Dubai.

Hur är det att läsa en YH-utbildning? Featured blid Tips och inspiration

05/07/2018

Hur är det att läsa en YH-utbildning?

Många som läser en YH-utbildning har tidigare erfarenhet av andra eftergymnasiala studier. Vi har pratat med fyra av våra studerande som har läst på universitet eller högskola innan de påbörjade sina studier hos oss.

Automationsingenjörer på Coca Cola Featured blid Nyhet

03/10/2017

Automationsingenjörer på Coca Cola

Automationsingenjörer i Linköping har besökt Coca Cola European Partners för att få se deras produktion på nära håll.