Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Ansök Nu

Snabba fakta

Sista ansökningsdag15 oktober 2020

UtbildningstypYrkeshögskoleutbildning

Utbildningslängd2 år, kostnadsfri och CSN-berättigad

Studietakt100%

Poäng400 YH-poäng

StudieortDistans

Startdatum December 2020

Anläggningsingenjör väg och vatten har en extrastart i december 2020. Den utbildningsstarten kommer att bedrivas på distans och ansökan är öppen till och med den 15 oktober. Nästa start efter det är till höstterminen 2021 och då kommer utbildningen att läsas i Göteborg som vanligt.

Vad gör en anläggningsingenjör?

Som anläggningsingenjör inom väg och vatten blir du en nyckelperson inom svensk tillväxt. Du planerar och genomför projekt för att förbättra samhället och dess framfart, så som nya transportvägar. Du kan arbeta med branschledande CAD-program för mark-, väg- och VA-projektering för att bland annat kunna ta fram ritningar i 2D och 3D.

Jobba som anläggningsingenjör

Efter examen kan du arbeta inom bygg och anläggning som bland annat:

 • Anläggningsingenjör
 • Anläggningskonstruktör
 • Anläggningsprojektör
 • Produktionsledare
 • Projektledare

Utbildningsform och upplägg

Anläggningsingenjör väg och vatten är en yrkeshögskoleutbildning som du läser på heltid hos Teknikhögskolan i Göteborg eller på distans under 2 år.

För den platsbundna utbildningen i Göteborg är det uppskattningsvis platsförlagd undervisning cirka 2-3 dagar per vecka och resten av tiden ägnas åt grupparbeten och självstudier. För distansupplägget kommer du att ta del av föreläsningar i realtid via plattformen Microsoft Teams (även inspelat material finns där) – det ingår även sex stycken träffar på plats hos Teknikhögskolan i Göteborg under distansutbildningens två år.

Eftersom YH-utbildningen har en studietakt på 100 procent är det cirka 40 timmar per vecka som ska avsättas för studier, därför rekommenderar vi inte att du arbetar för mycket vid sidan av studierna. Och under 22 veckor av din studietid är du ute på praktik, som kallas för LIA eller lärande i arbete inom yrkeshögskolan.

Vill du göra avtryck och vara med och bygga vårt samhälle? Då är den här utbildningen en mycket bra plattform för att vara med på den resan.

– Anna-Karin Wärn, Svevia.

Kunskap efter utbildningen

Utbildningen ger dig de verktyg du behöver för att kunna bli en riktigt skicklig projektör eller konstruktör inom bygg och anläggning. Efter genomförd utbildning har du kunskap om anläggningsprojektets faser, styrning av projekt samt dess planer och mål. Du har färdigheter i att leda projekt från start till mål och du har utvecklat ditt personliga ledarskap med grundläggande kunskap inom kommunikation.

Vidare kommer du att ha kunskap om beräkningar så som volymberäkningar, dimensionering och bärighetsberäkningar. Du kommer att ha kunskap om mark- och anläggningsteknik, relevant juridik inom området samt kvalitets-, miljö- och arbetsmiljö.

Utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen

När du har läst klart utbildningen är det inte bara efterfrågad kompetens och ett utökat kontaktnätverk du har i bagaget, utan du får även ett examensbevis som är oerhört värdefullt för framtiden, exempelvis när du ska söka jobb.

Behörighetskrav

Saknar du behörighet? Såhär blir du behörig

Du vet väl att du kan ansöka till en YH-utbildning även om du inte har full behörighet? Vi gör en bedömning av varje ansökan! Kanske har du vad som krävs för att tillgodogöra dig utbildningen och yrkesrollen som den leder till genom att du har samlat på dig arbetslivserfarenhet som kan motsvara behörighetskraven?

Du kan även läsa in de kurser du saknar genom komvux på din hemort eller som korta preparandkurser hos oss. Läs mer om hur du kan bli fullt behörig här.

 • Anläggningsprojektering
 • Examensarbete
 • Grundläggande entreprenad
 • Grundläggande entreprenadjuridik
 • KMA (kvalitet, miljö och arbetsmiljö)
 • Konstruktionsberäkning
 • LIA 1
 • LIA 2
 • Mark- och anläggningsteknik
 • Matematik
 • Planering och projektstyrning
 • Planeringsverktyg
 • Svensk ritstandard
 • Virtuell design och konstruktion

Läs hela kursbeskrivningarna här: Kursplan Anläggningsingenjör väg och vatten

Yrkeshögskolans logotyp och Centrala studiestödsnämndens logotyp

Vi har ett tätt samarbete med näringslivet, både vad gäller utformning och utveckling av våra yrkeshögskoleutbildningar. Här är några av våra samarbetspartners för Anläggningsingenjör väg och vatten:

 • Ramböll
 • Svevia
 • Torslanda Entreprenad

Serneke     Trafikverket     AFRY     Sigma Civil

För frågor om behörighet och ansökan

Teknikhögskolans antagningsenhet
019-100 080 | yhansokan@teknikhogskolan.se

För frågor om utbildningens innehåll och upplägg

Jakob Claesson
031-700 83 11 | jakob.claesson@plushogskolan.se

För företag och samarbetsmöjligheter

Dan Bernspång
031-700 83 25 | dan.bernspang@plushogskolan.se

Som anläggningsingenjör kan du arbeta med branschledande CAD-program.

Efter examen får du möjlighet att göra avtryck och vara med och bygga vårt samhälle.

Plugga kostnadsfritt och CSN-berättigat.

Intresseanmälan

Är du intresserad av en eller flera av våra utbildningar? Gör en intresseanmälan så skickar vi dig mer information! Fyll i dina uppgifter samt vilken/vilka utbildningar du är intresserad av i formuläret nedan.

Jag samtycker till att mina personuppgifter samlas in och behandlas för att kunna ta emot riktad information och marknadsföring. Läs hela vår personuppgiftspolicy här
Hantering av personuppgifter
När du skickar in en intresseanmälan till oss behöver du lämna ditt samtycke till att vi behandlar dina personuppgifter för att vi ska kunna registrera din intresseanmälan eller ansökan. De personuppgifter som vi behandlar om dig är ditt namn, din e-postadress, ditt telefonnummer, utbildningen du är intresserad av samt när du börjar en YH-utbildning. Vi behandlar dessa uppgifter om dig i ett IT-system som används av alla bolag inom AcadeMedia-koncernen.
Om du samtycker till att ta emot marknadsföring och information från våra skolor kommer vi även att behandla dina personuppgifter för detta ändamål. Utöver vad som framgår ovan kan vi komma att lagra trafiken i syfte att förbättra webbplatsen, samt för att efterkomma anmodan från myndighet eller att upptäcka och förebygga olagliga aktiviteter.
Huvudmannen är personuppgiftsansvarige på den skola du går på eller har lämnat en intresseanmälan till. Vi tillämpar gällande integritetslagstiftning vid behandling av personuppgifter. Uppgifterna lagras i ett år efter att ansökningsperioden är över för den sökta utbildningen. Vi använder oss av automatiserat individuellt beslutsfattande och profilering när vi skickar ut marknadsföring och annan information till dig.
Du kan när som helst återkalla ditt samtycke. Du når våra dataskyddsombud här. Du hittar mer information på trygg.academedia.se. Om du vill ta emot marknadsföring, information och påminnelser från våra skolor, bocka i rutan nedan.
Sejla fick erbjudande om anställning innan examen Featured blid Intervju

21/03/2018

Sejla fick erbjudande om anställning innan examen

Sejla tog examen från Anläggningsingenjör väg och vatten förra året, men innan dess visste hon inte vad YH var. Idag arbetar hon som väg- och markprojektör!

Fyra röster om anläggningsingenjör väg och vatten Featured blid Nyhet

24/04/2017

Fyra röster om anläggningsingenjör väg och vatten

I augusti 2014 startade Teknikhögskolan i Göteborg för första gången utbildningen Anläggningsingenjör väg och vatten. Vi frågade några tidigare studerande och två av de ansvariga för utbildningen om vad de tror är utbildningens framgångsfaktorer.

Hur är det att läsa en YH-utbildning? Featured blid Tips och inspiration

05/07/2018

Hur är det att läsa en YH-utbildning?

Många som läser en YH-utbildning har tidigare erfarenhet av andra eftergymnasiala studier. Vi har pratat med fyra av våra studerande som har läst på universitet eller högskola innan de påbörjade sina studier hos oss.