Vad gör en anläggningsingenjör?
Som anläggningsingenjör inom väg och vatten blir du en nyckelperson inom svensk tillväxt. Du planerar och genomför projekt för att förbättra samhället och dess framfart, så som nya transportvägar. Du kan arbeta med branschledande CAD-program för mark-, väg- och VA-projektering för att bland annat kunna ta fram ritningar i 2D och 3D.
Jobba som anläggningsingenjör
Efter examen kan du arbeta inom bygg och anläggning som bland annat:
- Anläggningsingenjör
- Anläggningskonstruktör
- Anläggningsprojektör
- Produktionsledare
- Projektledare
Utbildningsform och upplägg
Anläggningsingenjör väg och vatten är en yrkeshögskoleutbildning som du läser på heltid hos Teknikhögskolan i Göteborg under 2 år. Uppskattningsvis är det platsförlagd undervisning cirka 2-3 dagar per vecka och resten av tiden ägnas åt grupparbeten och självstudier.
Eftersom YH-utbildningen har en studietakt på 100 procent är det cirka 40 timmar per vecka som ska avsättas för studier, därför rekommenderar vi inte att du arbetar för mycket vid sidan av studierna. Och under 22 veckor av din studietid är du ute på praktik, som kallas för LIA eller lärande i arbete inom yrkeshögskolan.
Vill du göra avtryck och vara med och bygga vårt samhälle? Då är den här utbildningen en mycket bra plattform för att vara med på den resan.
– Anna-Karin Wärn, Svevia.
Kunskap efter utbildningen
Utbildningen ger dig de verktyg du behöver för att kunna bli en riktigt skicklig projektör eller konstruktör inom bygg och anläggning. Efter genomförd utbildning har du kunskap om anläggningsprojektets faser, styrning av projekt samt dess planer och mål. Du har färdigheter i att leda projekt från start till mål och du har utvecklat ditt personliga ledarskap med grundläggande kunskap inom kommunikation.
Vidare kommer du att ha kunskap om beräkningar så som volymberäkningar, dimensionering och bärighetsberäkningar. Du kommer att ha kunskap om mark- och anläggningsteknik, relevant juridik inom området samt kvalitets-, miljö- och arbetsmiljö.
Utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen
När du har läst klart utbildningen är det inte bara efterfrågad kompetens och ett utökat kontaktnätverk du har i bagaget, utan du får även ett examensbevis som är oerhört värdefullt för framtiden, exempelvis när du ska söka jobb.
Behörighetskrav
- Grundläggande behörighet (vilket innebär gymnasieexamen eller motsvarade)
- Godkänt betyg i Matematik 2
Saknar du behörighet? Såhär blir du behörig
Du vet väl att du kan ansöka till en YH-utbildning även om du inte har full behörighet? Vi gör en bedömning av varje ansökan! Kanske har du vad som krävs för att tillgodogöra dig utbildningen och yrkesrollen som den leder till genom att du har samlat på dig arbetslivserfarenhet som kan motsvara behörighetskraven?
Du kan även läsa in de kurser du saknar genom komvux på din hemort eller som korta preparandkurser hos oss. Läs mer om hur du kan bli fullt behörig här.