Vem kan ansöka om studiemedel?

Du som studerar på yrkeshögskola kan söka studiemedel från Centrala studiestödsnämnden. För att du som YH-studerande ska ha rätt till studiemedel under din studieperiod har CSN vissa villkor som behöver vara uppfyllda. Läs villkoren för studiemedel från CSN »

Vad är studiemedel?

Studiemedel består av två delar, ett bidrag och ett lån. Du kan välja att enbart söka bidraget, som du inte blir återbetalningsskyldig för, eller söka både. Själva studielånet är ett förmånligt lån med låg ränta som du kan betala tillbaka under lång tid. CSN erbjuder även andra typer av studiemedel, så som tilläggsbidrag för barn, tilläggslån och merkostnadslån.

Ett merkostnadslån kan vara intressant för dig som vill läsa vår unika YH-utbildning Ljud- och musikproducent. Den utbildningen har en studieavgift, men genom CSN kan du ta ett merkostnadslån, utöver grundlånet, som täcker hela utbildningskostnaden.

Hur du ansöker om studiemedel

Du ansöker själv om studiemedel till CSN. Detta gör du på deras hemsida under ”mina sidor”, vilket kräver e-legitimation eller så kan du beställa en personlig kod som sedan kommer hem i brevlådan.

Efter att du har fått beslutet från CSN behöver du lämna en studieförsäkran och registrera dig på dina kurser. Kom ihåg att dubbelkolla detta med din studerandeansvarige!

Fler förmåner av att studera på yrkeshögskola

Om du har ansökt om och tar studiemedel får du automatiskt ett Mecenatkort, antingen i deras app eller via mejl. Studentkortet får du också tillgång till, men du behöver aktivera kortet innan du kan nyttja erbjudandena. Detta sker oftast i samband med att CSN gör den första utbetalningen.

Om du inte tar studiemedel men ändå läser över 50 procent kan du ansöka om dessa kort på egen hand. Det enda du behöver göra då är att ladda upp studieintyg eller registreringsintyg i din ansökan. Med dessa kort får du studentrabatter på bland annat mat, hälsa, mode, resor och böcker.

Du kan även ansöka om att bli ICA Student, vilket är ett kostnadsfritt ”medlemskap”, där du får bättre erbjudanden på mat, banktjänster och försäkringar – allt via ditt ICA-kort.