×

Yrkeshögskoleutbildningar berättigar till studiemedel från Centrala studiestödsnämnden (CSN). Studiemedlet består av två delar, bidrag och lån. När du har blivit antagen till en YH-utbildning ansöker du direkt till CSN och väljer vilket av studiemedlen du vill söka.

Vad är studiemedel?

Studiemedel inkluderar bidrag och lån. Du kan välja att enbart söka bidraget, som du inte blir återbetalningsskyldig för, eller söka båda. Själva studielånet är ett förmånligt lån med låg ränta som du kan betala tillbaka under lång tid.

CSN erbjuder även andra typer av studiemedel, så som tilläggslån, tilläggsbidrag för barn och merkostnadslån. Ett merkostnadslån kan vara intressant för dig som vill läsa vår YH-utbildning Ljud- och musikproducent som har en studieavgift. Utöver grundlånet kan du ta ett merkostnadslån som alltså täcker hela utbildningskostnaden.

Hur du söker studiemedel

Du ansöker själv om studiemedel till CSN. Detta gör du på deras hemsida under ”mina sidor”, vilket kräver e-legitimation eller så kan du beställa en personlig kod som sedan kommer hem i brevlådan. Efter att du har fått beslutet från CSN behöver du lämna en studieförsäkran och registrera dig på dina kurser. Kom ihåg att dubbelkolla detta med din utbildningsledare!

För att du som studerande ska ha rätt till studiemedel under din studieperiod har CSN vissa villkor som behöver vara uppfyllda. Läs villkoren för studiemedel hos CSN »

Fler förmåner som student

Om du fått beviljat studiemedel får du tillgång till studentrabatter genom Mecenatkortet och Studentkortet. Med dessa kort får du erbjudanden på bland annat mat, hälsa, mode, resor och böcker. Om du inte tar studiemedel men ändå läser över 50 procent kan du ansöka om dessa kort på egen hand via deras sajter.

Du kan även ansöka om att bli ICA Student, vilket är ett kostnadsfritt ”medlemskap”, där du får bättre erbjudanden på mat, banktjänster och försäkringar – allt via ditt ICA-kort.