Omvandla din teoretiska kunskap till praktiska färdigheter med hjälp av LIA

I alla yrkeshögskoleutbildningar på Teknikhögskolan ingår praktik, som kallas för LIA och står för ”lärande i arbete” inom yrkeshögskolan. En YH-utbildning är praktiskt inriktning och LIA är den mest praktiska delen av utbildningen där du får använda dig av, och utveckla din kompetens och kunskap som du får under utbildningen, på en arbetsplats.

LIA kan vara indelad i flera perioder under studietiden, vilket blir ett perfekt tillfälle att testa på olika delar av yrkesrollen under de olika perioderna. Inför din LIA tilldelas du en erfaren handledare på företaget som ger dig vägledning och som ser till att du snabbt blir delaktig i arbetet och involverad i verksamheten.

Under LIA-perioderna utvecklas du för din kommande yrkesroll och får en bra bild av dina framtida utmaningar efter studierna. Dessutom är det ett bra tillfälle för dig att knyta kontakter och skaffa ett brett nätverk inom den bransch du utbildar dig inom.

Hur söker jag LIA?

Att söka en LIA-plats är som att söka ett arbete, och LIA söker du som studerande själv med stöd från din studerandeansvarige. Ett tips är därför att börja fundera i god tid vad du är intresserad av och var du vill göra din praktik. Lägg även ned tid på att fila på ett snyggt CV och personligt brev, som är anpassat utifrån tjänsten du söker. Läs Teknikhögskolans jobbsökartips här.

Många av våra studerande får jobb genom sina LIA-platser, så visa framfötterna redan under studietiden!