Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Våra studerande tipsar om [LIA]

Tips och inspiration - 11/29/2018

Genom vår serie ”våra studerande berättar/tipsar om” får du information om ett specifikt ämne ”inifrån”, det vill säga från våra egna studerande.

Denna gång ska Cenneth Hultman, som läser yrkeshögskoleutbildningen Elkraftsingenjör i Västerås dela med sig av sina tips kring praktikperioden, eller LIA (lärande i arbete) som det heter inom yrkeshögskolan.

Tips för att ha en bra och givande LIA-period

Cenneth Hultman

Sökandet av LIA-plats

Innan man börjar söka LIA-plats bör man kolla vilka slags jobb man kan få efter sin utbildning, titta under just din utbildning på Teknikhögskolans hemsida. Googla vad de olika jobben innebär och välj vilken inriktning du vill komma till efter din utbildning. Jag valde att inrikta mig på att bli konstruktör inom elkraft.

Välj företag som arbetar inom det som du är ute efter, googla företaget, kolla om du känner någon som redan jobbar där. Att ha goda kunskaper om företaget innan du ringer företaget är viktigt, kanske har de något omskrivet projekt som är intressant. Skriv ner informationen du samlat så att när du ringer eller mejlar dem för första gången kan du ha informationen liggandes framför dig. Man blir lätt stressad när man väl ringer och glömmer vad det var man skulle prata om.

Ytterligare information som är viktig att ta fram innan man ringer är vilken avdelning man vill komma till, om man är mer precis när man pratar med växel eller HR-avdelning så har man större chans att få LIA. Kan du få fram ett namn på avdelningschef kan det underlätta att komma rätt direkt.

När du fått kontakt med ett förtag som du vill komma till är det viktigt att få till ett snabbt möte, gärna samma dag eller senast två dagar senare. Det kan vara svårt att få till men säger du att du bara vill träffas fem minuter för att säga hej och få ett ansikte på den du pratat med så brukar det vara möjligt.

Inför LIA-perioden

Innan LIA-perioden kan det vara bra att läsa på sig lite om det arbete som du kan tänkas utföra. Pränta in begrepp som är vanliga, du uppfattas som kunnig om du pratar samma ”språk” som din handledare och det blir lättare för dig att förstå vad det är du ska göra.

Att tänka på under din LIA-period

LIA-perioden är inte bara en kurs som ska bockas av på vägen till din examen, det är din första arbetsplats. Här kommer du ha goda chanser att söka och få jobb efter avklarad utbildning, ha det i bakhuvudet när du är på din LIA-plats.

Var inte rädd för att ställa frågor men skriv ner svaren så du inte behöver fråga om samma sak flera gånger. Ta för dig av kunskaperna som din handledare har och lär dig så mycket som möjligt. Kom ihåg att du är där för att lära dig saker, om du märker att du bara får göra samma sak dag efter dag så kan det vara bra att påminna handledaren om att du främst är där för att få nya kunskaper.

Min LIA-plats

I skrivande stund så sitter jag på min andra LIA-plats. Jag jobbar med konstruktion till elkraftsanläggningar och ritar kretsscheman och skriver förbindningstabeller. Det är roligt att veta att det jag gör kommer bli en kraftstation i framtiden.

Jag har sett en station som jag ritade på till ett annat företag på min första LIA i verkligheten, ashäftigt!! Det är en riktigt bra känsla att få praktisera och att det man suttit och lärt sig i skolan blir till verklighet på en riktig arbetsplats.

Nu måste jag fortsätta att jobba, men det har varit kul att få dela med sig av mina erfarenheter till dig.

Lycka till!

/Cenneth