Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Våra studerande tipsar om [LIA]

Tips och inspiration - 01/17/2019

Dator med CAD-program

I vår serie ”våra studerande tipsar om” skriver våra studerande sina egna tips om ett specifikt ämne.

Denna gång ska J. Ebert, som läser yrkeshögskoleutbildningen CAD-konstruktör inom mekanik i Stockholm dela med sig av sina tips kring hur man söker praktikplats och förbereder sig inför intervjun. Praktik kallas för LIA (lärande i arbete) inom yrkeshögskolan.

Hur du bäst förbereder dig inför en LIA-period

För alla som går en yrkeshögskoleutbildning kommer den oundvikliga tiden att söka LIA och för en del studerande kan denna tid förknippas med stress och ångest. Men så behöver det absolut inte vara och med lite tips och knep kan man hitta en praktikplats utan att behöva stressa för mycket.

Att sticka ut ur mängden när du söker LIA-plats

Den största utmaningen i början av ”ansökningsprocessen” enligt mig är att väcka intresse hos företagen, att din kompetens och potential faktiskt kan hjälpa dem med deras verksamhet. Självklart kan du som studerande inte göra exakt samma arbetsuppgifter som någon som har jobbat 20 eller 30 år i branschen och det vet företagen också.

Om du redan har lite erfarenhet från den branschen du söker en LIA-plats inom – lyft fram det. Om du inte har det, fokusera på dina ”soft skills” istället: har du kanske en snabb inlärningskurva, är du bra på att arbeta självständigt eller på att analysera och hitta på kreativa lösningar till problem? Det gäller att visa företagen vad de får när de tar in dig som praktikant och att du kan vara en tillgång till deras dagliga arbete.

Att förbereda sig inför en LIA-intervju

När du har fått svar gäller det att förbereda sig ordentligt inför intervjun. Du vet redan att det finns ett visst intresse från företagets sida och nu har du chansen att övertyga företaget att du verkligen vill praktisera hos dem.

Fördelen med intervjun är att du kan förbereda dig mer omfattande och att du kan styra ganska mycket själv om du är bra förberedd. Mitt tips är att noggrant läsa all information om vad LIA innebär. Det finns företag som fortfarande inte vet mycket om LIA, så ta chansen och berätta för dem.

För det andra så skulle jag rekommendera att man gör en omfattande undersökning vad företaget sysslar med och att man läser på hur deras produkter fungerar. Bygger företaget komponenter till bilmotorer, läs på hur en motor fungerar och var man hittar just deras produkter i en bilmotor. Bygger de hushållsprodukter, undersök vilka problem som finns med deras produkter och fråga hur de löser det. Här kan du visa vad du står för och samtidigt förmedla att du vet vad deras verksamhet innebär, så att de ser att du är intresserad av företaget och dess produkter.

Du kan fördjupa dig i denna punkt genom att titta på vilken bransch de verkar i och vad de senaste nyheterna är gällande deras företag. De kanske har köpt upp en konkurrent eller introducerat en ny produkt. Förbered gärna några specifika och öppna frågor, på så sätt kan du lätt leda samtalet åt det hållet där du känner dig trygg och på det viset övertyga dem.

Ibland kan företagen svara att allt du säger låter intressant, men att själva tidsramen för LIA-perioden är för kort och att det inte skulle vara lönsamt att lära in dig när du ändå lämnar arbetsplatsen snart igen. Det problemet kan du lätt kringgå om du redan på intervjun säger att du kan tänka dig att sommarjobba hos dem efter praktiken. Detta kan du också poängtera genom att lyfta fram att det är ditt mål att samla mycket kunskap för att sedan kunna sommarjobba efter praktiken.

Sammanfattningsvis…

När man börjar i god tid med att söka, är väl förberedd inför intervjun och kan förmedla på ett attraktivt sätt att man kan vara en resurs för företaget, så tror jag att hela ansökningsprocessen är mindre stressig än man kanske tror ibland.

/ J. Ebert

Publicerad: 2019-01-17