Vad är skillnaden mellan Java och .NET?

Tips och inspiration - 03/22/2019

Är du intresserad av att göra karriär i IT-branschen? Vill du jobba med programmering? Då ska du läsa .NET-utvecklare eller Javautvecklare, två professionella programmeringsutbildningar på Teknikhögskolan! Men vad innebär de olika teknikerna och vad är egentligen skillnaden mellan Java och .NET?

Både Java och .NET är två ledande tekniker som är lika på många sätt, exempelvis vad gäller funktioner. Det råder även stor efterfrågan på kompetens inom båda områdena hos arbetsgivare, men det finns vissa saker som skiljer dem åt.

– Det är inte ett karriärdefinierande beslut sett till vilken kunskap man får, säger en av Teknikhögskolans utbildare för utbildningen .NET-utvecklare.

Om .NET

Väljer du ett yrke där du programmerar i .NET så kommer du att jobba nära Microsoft- och Windowsprodukter, även om Microsoft jobbar för att göra .NET oberoende av plattform. .NET-plattformen används bland annat för att skriva olika typer av applikationer, så som webbapplikationer, företagsapplikationer och desktopapplikationer.

Under utbildningen .NET-utvecklare kommer du framför allt att använda programmeringsspråket C# som är nära besläktat med många andra språk, vilket gör det enkelt att senare lära sig andra programmeringsspråk.

Om Java

Java är oberoende av, och mindre knuten till, en specifik plattform (det vill säga enheter som dator och telefon samt operativsystem som Windows och iOS). Därav möjliggörs även integration mellan olika enheter och tjänster. Däremot är Android nära knutet till Java.

Stora organisationer som har höga krav på prestanda, säkerhet och transaktioner använder ofta Javaplattformen för att kunna bemöta kraven. Vill du inte binda dig till enbart en plattform, utan tycker att Linux, iOS och Windows alla är lika intressanta kan Java vara utbildningsvalet för dig.

Jag funderade lite på Java vs .NET och kom fram till att det nog närmast liknar valet man gjorde i skolan mellan tyska och franska; båda är stora språk som används till mer eller mindre samma saker. I det avseendet kan man inte välja ”fel”, trots att de också förknippas med delvis olika kulturer.

– En av Teknikhögskolans utbildare för utbildningen .NET-utvecklare.

Två utbildningar som leder till framtidsjobb

– Det här är två utbildningar som ger plats för din kreativitet, är intellekt utvecklande och leder till roliga framtidsjobb, säger Stefan Olsson, utbildningsansvarig på Teknikhögskolan.

Som studerande på någon av dessa utbildningar finns det stora möjligheter att engagera sig i happenings runt omkring utbildningarna, till exempel Meetups, egna projekt, ledningsgruppen, företagsbesök eller något annat som kan leda till ytterligare utveckling inför den kommande yrkesrollen. Företagen inom branschen uppmuntrar till driv och engagemang hos studerande och söker just detta hos sina medarbetare.

– Du kommer till en skola som har ett fantastiskt nätverk och där du som studerande blir en del av det nätverket, om du vill, fortsätter Stefan.

Ifall du är intresserad av att utbilda dig inom något av dessa områden men tror att du inte kan gå utbildningen, saknar behörighet eller av någon annan anledning tvekar att söka utbildningarna – hör av er till oss på Teknikhögskolan. Vi erbjuder bland annat preparandkurser i programmering så att du snabbt och enkelt kan bli fullt behörig.

– Tveka inte på att starta din nya givande karriär, det finns nästan alltid en väg in på yrkeshögskolan, avslutar Stefan.