Skillnaden mellan Java och .NET

Är du intresserad av programmering och vill jobba med utveckling av appar, webbsidor eller databaser? Det finns en uppsjö av programmeringsutbildningar, men vad är egentligen skillnaden mellan olika programspråk? Här går vi igenom .NET och Java!
Närbild på datorskärm med programmeringskod

Både Java och .NET är två ledande tekniker (språk och ramverk) vid utveckling av exempelvis applikationer. Hos arbetsgivare runt om i landet finns en stor efterfrågan på kompetens inom båda områdena. Men, vad är skillnaden då? Och hur ska man välja? "Det är inte ett karriärdefinierande beslut sett till vilken kunskap man får", säger en av Teknikhögskolans utbildare inom IT.

Ramverket .NET

.NET är en plattform för utveckling av program och applikationer, ofta med hjälp av C#, vilket Microsoft tänkt som det naturliga programspråket. Med hjälp av olika utvecklingsmiljöer kan man även använda andra programspråk. I .NET-ramverket arbetar du främst med Microsoft- och Windowsprodukter, även om de satsar på att bli mer plattformsoberoende. Ramverket består av ett "klassbibliotek" med många förkodade funktioner och lösningar, vilket gör det enkelt att använda då du slipper skriva all kod från grunden. Plattformens flexibilitet och prestanda har bland annat använts för utveckling av Google, Hotmail och Microsoft Word.

Programspråket Java

Java är ett objektorienterat programspråk som är oberoende av plattform. "Write once, run everywhere" har du kanske hört talas om? Från början var det mottot för Java, och det gäller faktiskt än idag. Javas plattformsoberoende möjliggör integration mellan olika enheter och operativsystem utan att man behöver skriva om koden helt, till exempel kan man enkelt överföra kod från Windows till iOS. Stora organisationer som har höga krav på prestanda, säkerhet och transaktioner använder ofta Java för att kunna möta kraven. Exempel på appar som skrivits i Java är bland annat Spotifys mobilapp, Twitters webbapp och spelet Minecraft.

Java eller .NET liknar närmast valet man gjorde i skolan mellan tyska och franska. Båda är stora språk som används till mer eller mindre samma saker. I det avseendet kan man inte välja ”fel”.

– Utbildare, Teknikhögskolan

Utbildningar som leder till framtidsjobb

Det här är utbildningar som ger plats för din kreativitet, intellektuell utveckling och leder till roliga framtidsjobb. Studerande har stora möjligheter att engagera sig i "happenings" runt omkring utbildningarna så som Meetups, egna projekt, ledningsgrupp, företagsbesök eller något annat som kan leda till ytterligare utveckling inför den kommande yrkesrollen.

– Som studerande kommer du till en skola med ett fantastiskt nätverk som du också blir en del av, säger Stefan Olsson, utbildningsledare på Teknikhögskolan. Om du är intresserad av att utbilda dig inom dessa områden, men är osäker på ditt val – hör av dig till oss!

Liknande artiklar

Programmerare och systemutvecklare formar morgondagens verksamheter
29 januari, 2020 Intervju

Programmerare och systemutvecklare formar morgondagens verksamheter

Stephan är utbildad civilingenjör och .NET...

Plugga till Java-utvecklare, ett av de bästa besluten i livet
14 mars, 2019 Intervju

Plugga till Java-utvecklare, ett av de bästa besluten i livet

Lena tog examen år 2017 och kort därefter fick hon ett jobberbjudande från företaget...

Från studier i naturmedicin till backendutvecklare och molnarkitekt
5 mars, 2019 Intervju

Från studier i naturmedicin till backendutvecklare och molnarkitekt

Iris tog steget mot en ny karriär inom programmering. Idag har hon eget företag och arbetar...