Utbildare snackar Pythonutvecklare inom AI

Joakim Wassberg är en av initiativtagarna och utbildarna för Pythonutvecklare med inriktning AI som vi startar för första gången hösten 2020 i Göteborg. Det är idag en helt unik utbildning inom yrkeshögskolan, som ligger i framkant på grund av arbetsmarknadens stora behov av personer som kan implementera de AI-lösningar som företag utvecklat.

Eftersom det är en helt ny YH-utbildning för oss, tänker vi att ni förmodligen är lika nyfikna som oss på hur utbildningen är upplagd och vad yrkesrollen innebär. Vi fick möjlighet att sätta oss ned med Joakim och prata lite om utbildningen. Enjoy!

Sett till yrkesrollen, vad arbetar en Pythonutvecklare med?

– Python är ett generellt programmeringsspråk där det går att utveckla i princip vad som helst. En Pythonutvecklares arbetsuppgifter finns i huvudsak inom två användningsområden. Det första är inom webbutveckling med inriktning backend. Det andra är inom AI och maskinlärning, som växer väldigt mycket och där efterfrågan på kompetens bara ökar idag. Sedan finns det givetvis andra områden, som exempelvis testautomatisering.

Vad är backend och hur skiljer det sig från frontend?

– Backend är delen av en webbsida eller ett system som inte syns utåt sett. Den koden är grunden för strukturen och den dynamiska biten, där man främst använder Python med hjälp av ramverk som Django och Flask. Inom frontend så använder man inte Python generellt. Där är det Java Script och de ramverk som finns runt det samt CSS och HTML som man använder. Frontend är mer det visuella kring en webbsida, så som typsnitt, färger och layout.

Vad är Pythonutvecklare för typ av utbildning?

– Pythonutvecklare med inriktning AI är en YH-utbildning som vi har skapat utifrån behovet av den typen av kompetens på arbetsmarknaden. Det är inte en matematisk utbildning inom AI och maskinlärning, utan den ger en förståelse för vad designers av systemet vill. Vi jobbar projektinriktat på yrkeshögskolan, så att du som studerande ska känna igen dig när du kommer ut på LIA (praktik) och därefter till ditt arbete efter examen. Under utbildningen och i yrkesrollen så är det en stor mängd data som ska gås igenom. Vi delar därför upp denna data i en träningsdel och en kontrolldel. Vi tränar våra algoritmer på träningsdata för att se hur bra utfall vi kan få för vår kontrolldata att förutspå utfall. Det är ett arbete med sannolikhet för att kunna förutse utfallet.

Utbildningen och yrkesrollen är en spännande vinkling på systemutvecklare.

Vad leder Pythonutbildningen till?

– Utbildningen skapar förutsättningar för att du ska kunna bli en duktig Pythonutvecklare med kunskap om vad som krävs för att utveckla AI- och maskinlärningsapplikationer. Du blir inte nödvändigtvis en expert på AI, men du får kompetens att utveckla denna typ av lösningar, vilket innebär att de som utvecklar lösningarna för AI-delen av ett arbete kan lämna över dessa till Pythonutvecklaren och hen kan överföra dessa lösningar till kod. Som Pythonutvecklare arbetar du inom team med agila metoder, där snabba leveranser är en del av vardagen. Det är en utbildning för dig som vill arbeta med ny teknik. Det finns egentligen inga gamla system att ta hand om idag, så det handlar verkligen om nya system och teknik.

Vad har du för tips till de som är nyfikna på utbildningen?

– Vi rekommenderar att de som söker utbildningen fräschar upp gymnasiematten, framför allt i matrisräkning och linjär algebra samt programmering innan start. Om du inte har den förkunskapen erbjuder vi preparandkurser som hjälper dig att uppdatera din kunskap.

Liknande artiklar

Karin utbildar i frontend och projekt
31 mars, 2022 Intervju

Karin utbildar i frontend och projekt

Möt en av våra utbildare! Karin är verksamhetsutvecklare på Knowit och är en av dem som utbildar våra blivande .NET-utvecklare i Gävle.

Programmerare och systemutvecklare formar morgondagens verksamheter
29 januari, 2020 Intervju

Programmerare och systemutvecklare formar morgondagens verksamheter

Stephan är utbildad civilingenjör och .NET...

Från studier i naturmedicin till backendutvecklare och molnarkitekt
5 mars, 2019 Intervju

Från studier i naturmedicin till backendutvecklare och molnarkitekt

Iris tog steget mot en ny karriär inom programmering. Idag har hon eget företag och arbetar...