Utbildare snackar Pythonutvecklare med inriktning AI

Joakim Wassberg är en av initiativtagarna och utbildarna för Pythonutvecklare med inriktning AI som vi startar för första gången till hösten 2020 i Göteborg. Det är idag en helt unik utbildning inom yrkeshögskolan, som ligger i framkant på grund av det stora behovet som arbetsmarknaden har av personer som kan implementera de AI-lösningar som företag utvecklat.

Eftersom det är en helt ny YH-utbildning för oss, tänker vi att ni förmodligen är lika nyfikna som oss på hur utbildningen är upplagd och vad yrkesrollen innebär. Vi fick möjlighet att sätta oss ned med Joakim och prata lite om utbildningen. Enjoy!

Om vi tittar på yrkesrollen, vad arbetar en Pythonutvecklare med?

– Python är ett generellt programmeringsspråk där det går att utveckla i princip vad som helst. En Pythonutvecklares arbetsuppgifter finns i huvudsak inom två områden. Det första är inom webbutveckling med inriktning backend. Och det andra användningsområdet är inom AI och maskinlärning, som växer väldigt mycket och där efterfrågan på kompetens bara ökar idag. Sedan finns det givetvis andra områden, som exempelvis testautomatisering.

Vad är skillnaden mellan backend och frontend?

– Backend är den delen av en webbsida eller ett system som inte syns utåt sett. Den koden är grunden för strukturen och den dynamiska biten. Det är där som Python främst används med hjälp av ramverk som Django och Flask. Inom frontend så används inte Python generellt, utan där är det Javascript och de ramverk som finns runt det samt CSS och HTML som används. Frontend är mer det visuella kring en webbsida, så som typsnitt, färger och layout.

Vad är Python för typ av utbildning?

– Pythonutvecklare med inriktning AI är en YH-utbildning, som har skapats utifrån behovet av den typen av kompetens på arbetsmarknaden. Det är inte en matematisk utbildning inom AI och maskinlärning, utan den ger en förståelse för vad designers av systemet vill. Utbildningen och yrkesrollen är en spännande vinkling på systemutvecklare.

Hur är utbildningen upplagd?

– Vi jobbar projektinriktat på yrkeshögskolan, så att du som studerande ska känna igen dig när du kommer ut på LIA (praktik) och därefter till ditt arbete efter examen. Under utbildningen och i yrkesrollen så är det en stor mängd data som ska gås igenom. Vi delar därför upp denna data i en träningsdel och en kontrolldel. Vi tränar våra algoritmer på träningsdata för att se hur bra utfall vi kan få för vår kontrolldata att förutspå utfall. Det är ett arbete med sannolikhet för att kunna förutse utfallet.

Vad leder Pythonutbildningen till?

– Utbildningen skapar förutsättningar så att du kan bli en duktig Pythonutvecklare med kunskap om vad det är som krävs för att kunna utveckla maskinlärnings- och AI-applikationer. Du blir inte nödvändigtvis en expert på AI, men du får kompetens att utveckla denna typ av lösningar, vilket innebär att de som utvecklar lösningarna för AI-delen av ett arbete kan lämna över dessa till Pythonutvecklaren och hen kan överföra dessa lösningar till kod. Som Pythonutvecklare arbetar du inom team med agila metoder, där snabba leveranser är en del av vardagen.

Vad har du för tips till de som är nyfikna på utbildningen?

– Det är en utbildning för dig som vill arbeta med ny teknik. Det finns idag egentligen inga gamla system att ta hand om, så det handlar verkligen om nya system och teknik. Vi rekommenderar att de som söker utbildningen fräschar upp gymnasiematten i framför allt matrisräkning och linjär algebra samt programmering innan utbildningsstart. Om du inte har den förkunskapen så erbjuder vi korta preparandkurser, som hjälper dig att uppdatera din kunskap.

Yrkesverksamma kompetensutvecklas inom digital transformation
28 april, 2022 Intervju

Yrkesverksamma kompetensutvecklas inom digital transformation

Jasmin och Juan satsar på upskill/reskill och kompetens...

Javautvecklare i Lund byter namn
6 april, 2022 Nyhet

Javautvecklare i Lund byter namn

...till Fullstackutvecklare inriktning Java Script! Varför? Det nya namnet speglar yrkes...

Karin utbildar i frontend och projekt
31 mars, 2022 Intervju

Karin utbildar i frontend och projekt

Möt en av våra utbildare! Karin är verksamhetsutvecklare på Knowit och är en av dem som ...