Erfaren undersköterska blir nyexad automationsingenjör

Annicka Blomberg gick från vården till industrin. Efter 25 år som undersköterska på demensboende bytte hon riktning i sitt yrkesliv. Valet landade på Teknikhögskolan och YH-utbildningen Automationsingenjör robotik. Det blev en rejäl karriärväxling som resulterade i anställning innan examen.
Annicka Blomberg med varselkläder på sin LIA-plats
Annicka Blomberg. Foto: Koteko AB

Annicka har en lång bakgrund inom vården. Hon är även utbildad barnskötare och fackligt förtroendevald. "Vad ska jag bli när jag blir stor?" är en fråga hon ofta ställt sig. Tanken på att vidareutbilda sig har funnits med sedan hennes egna barn var små och nu när barnen vuxit upp och flyttat hemifrån var det ett perfekt tillfälle.

– Det har snurrat en miljon tankar i mitt huvud. Borde jag fortsätta inom vården och vidareutbilda mig till sjuksköterska eller arbetsterapeut, gå tillbaka till jobbet som barnskötare eller satsa på något helt annat? Jag har alltid varit intresserad av teknik, motorer och att se hur saker faktiskt fungerar. Som liten var jag ofta ute i garaget med brorsorna och mekade med bilar. När jag blev äldre servade jag även min egen motorcykel, men det fanns liksom inte på min världskarta att jag skulle klara av ett jobb med avancerad teknik och robotar. Därför känns det extra kul, och faktiskt helt naturligt så här i efterhand, att jag byter bana till automationsingenjör inom robotik.

Vad fick dig att byta ut den trygga vardagen mot ett helt nytt jobb i en annan bransch?

– Det har varit en pågående process. Tanken och känslan av att vilja göra något annat har funnits där ända sedan barnen var små. Många av mina tidigare chefer har också sagt att jag borde vidareutbilda mig, så jag började kolla upp kurser att läsa på Komvux. Jag hittade inget särskilt som lockade mig tills jag en dag fick upp en annons om utbildningen Automationsingenjör robotik. När jag läste om den blev jag så taggad att jag sprang hem till min man för att berätta och glömde helt bort min bokade tid hos en studie- och yrkesvägledare.

Hur var det att sätta sig i "skolbänken" igen efter flera år som yrkesverksam?

– Det har gått jättebra! Såklart fanns en oro över att lämna sin trygga plats, sin fasta anställning. Samtidigt kände jag att jag nu äntligen hade rätt förutsättningar, både tiden och ekonomin fanns. När det närmade sig utbildningsstart kom lite tvivel på mig själv; skulle jag verkligen fixa det här? Jag har även dyslexi, men det har inte varit några problem. Jag har fått extra tid under tentamen, men har faktiskt inte känt att det har behövts. Det var mest det ekonomiska jag var lite fundersam över inför studierna eftersom det blir en ekonomisk omställning, men det har också gått bra. Man sitter ju mest och studerar med "pluggtofsen" och "pluggkläderna" så man känner inte behov av att shoppa loss. Dessutom började jag faktiskt lägga undan pengar och tänka extra på ekonomin redan innan jag blev antagen. Så sammanfattningsvis kan man säga att mina förhoppningar verkligen har infriats och övervägt vissa farhågor!

Vad har du för tips till andra som vill karriärväxla?

– Jag har fått många kommentarer från gamla kollegor om att de tycker jag är så modig som vågar. Visst att man är lite äldre, men man har så många år framför sig så till dem säger jag bara GÖR DET! Så länge man vill utvecklas och komma framåt så kan man. Om man vill karriärväxla gäller det att fokusera på sina studier och inte ha massor runt omkring sig. Det kan vara intensivt, men ju mer du engagerar dig desto mer lär du dig och lyckas. Det här är verkligen en så bra utbildning eftersom det är så mycket praktiska moment. Man kommer faktiskt ut i arbetslivet!

Berätta om din LIA! Vad har du fått göra under praktiken?

– Oj, jag har fått göra så mycket. Var ska man börja? Jag har gjort alla LIA-perioder på Koteko, vilket har varit jättebra! Hade jag varit yngre hade jag kanske valt att göra LIA hos olika företag för att prova på, få mer erfarenhet och lära mig mer om branschen, men det har också funnits många fördelar med att göra LIA på samma ställe. Koteko arbetar med PLC-programmering, maskiner och motorer. Så jag har bland annat fått bygga apparatskåp, skala och sätta på nya kontakter på kablar, styra motorer och se till så att de har en viss frekvens. Jag har även fått lära mig konstruktion och hur man gör kretsritningar. Den första wow-känslan var när jag fick följa med på utejobb och se en stålindustri med en gigantisk robot, en så kallad stålslip "in action". Allt blev så verkligt och häftigt.

Och nu har du fått anställning på Koteko. Grattis! Hur ser du på framtiden?

– Tack! I juni fick jag sommarjobb efter min första LIA-period. Sedan har jag fortsatt vara timanställd, trots att jag från början sa att jag inte skulle jobba samtidigt som jag pluggade men det här är ju så kul! Jag ser det som en utbildning i sig, man lär sig samtidigt som man får in lite extra pengar. Jag trivs så bra och förhoppningen är att börja jobba heltid som automationsingenjör på Koteko efter examen nu i juni.

Det var aldrig ett alternativ att hoppa av studierna när jag fick jobberbjudande. Jag vill ha min examen! Ett papper på att man har utbildat sig är jätteviktigt och vissa saker lär man sig bara i skolan. Har man kommit så här långt ska man försöka gå klart.

Liknande artiklar

Tips för dig som vill karriärväxla
19 juli, 2022 Tips

Tips för dig som vill karriärväxla

Vill du byta inriktning mitt i karriären? Landa i rätt yrkesroll med en YH-utbildning. Här får du 3 tips för att karriärväxla!

Sjukgymnasten Sarah byter bana, blir specialist på järnvägsmätning
8 juni, 2022 Nyhet

Sjukgymnasten Sarah byter bana, blir specialist på järnvägsmätning

Från vården till byggbranschen. Sarah karriärväxlar och studerar till Mätningsingenjör järnväg....

Efter 25 år lämnade Johan industrin för en karriär som mätningsingenjör
27 april, 2021 Intervju

Efter 25 år lämnade Johan industrin för en karriär som mätningsingenjör

När Johan närmade sig 50 år bytte han riktning i sin karriär. Han började studera till...