Studerande elektronikingenjörer fick roller i framgångsrikt forskningsprojekt
Av: Alexandra Lovén
Foto: MDU
Berätta om projektet! Vad går det ut på?
– Jag sökte mig till Motion Control för både praktikplats och examensarbete. När Christer Gerdtman berättade att det fanns ett medicintekniskt projekt så blev jag supertaggad, säger Maja, som innan sina ingenjörsstudier studerade tekniskt basår i Luleå.
Maja berättar att PRE-fall mer specifikt går ut på att man med hjälp av E-verktyg vill kunna förhindra fallolyckor.
– Det var Mia Folke, professor i hälsoteknik på MDU, som efterfrågade en rörelsesensor för att kunna mäta benens rörelse – det vill säga mäta vinkelhastighet och hastighet i x, y och z-led.
Tillsammans med en EMG-sensor och en rörelsesensor vill man kunna mäta styrka, balans, snabbhet samt koordination. Sensorerna placeras på benen, mätdatan analyseras och sedan vill man utifrån det dra slutsatser om individens risk att falla, säger Maja.
Hur har er rollfördelning sett ut i projektet?
Maja och Joakim berättar att de har båda haft en övergripande roll som konstruktörer. Men har under projektets gång också haft skilda arbetsuppgifter. Maja har bland annat arbetat med att utveckla en rörelsesensor och Joakim har utvecklat en EMG-förstärkare.
– EMG står för elektromyografi och används för att mäta musklernas elektriska spänningsförändringar som uppstår vid arbete. Min uppgift var att ta fram ett instrument som kunde utföra detta: Omvandla analog spänning till digital och sedan skicka över data till en PC för avläsning, säger Joakim, som senast kommer från restaurangbranschen i Norge.
LIA-praktiken och arbetet med projektet visade sig vara lyckosamt och blev startskottet på de blivande elektronikingenjörernas karriär. Direkt efter examen blev både Maja och Joakim anställda av Motion Control, där de än idag delvis arbetar med PRE-fall, men även andra projekt.
Min dröm har alltid varit att arbeta med medicinteknik, jag tänkte därför att elektronikingenjör är en bra och bred utbildning.
Elektronik är ett spännande ämne och jag vill jobba med konstruktion och produktutveckling.
Har arbetet med PRE-fall fortsatt efter anställningen?
– Efter anställningen har jag fortsatt med utvecklingen av rörelsesensorn i projektet. Jag håller nu på att utveckla mjukvaran för sensorn, men har även andra uppdrag emellanåt, säger Maja.
Joakim har i sin tur delvis arbetat med forskningsprojektet efter anställningen, men för tillfället jobbar han i andra projekt där fokus ligger på att testa och upprusta tågelektronik. Spännande!
Vilka råd skulle ni ge till blivande elektronikingenjörer?
– Var nyfiken, intresserad och ta ansvar för din egen utbildning, säger Joakim.
– Jag är jättenöjd med mitt val av utbildning! Att jobba med elektronik ger dig många valmöjligheter och du kommer alltid att kunna utvecklas. Jag tycker att jobbet är över förväntan och att det är väldigt givande att lära sig att utveckla elektronik. Mitt tips till framtida elektronikingenjörer är att hitta en bra praktikplats som kan hjälpa dig att utvecklas inom det område som du vill utvecklas i – praktikplatsen kan ge en bra start på karriären, säger Maja.
Hitta en bra praktikplats som kan hjälpa dig att utvecklas inom det område som du vill utvecklas i – praktikplatsen kan ge en bra start på karriären!
Liknande artiklar
Elektronikingenjörer på väg ut i arbetslivet
Adam och Harman läser till elektronikingenjörer. Här berättar de om utbildningen, framtiden och ger sina bästa...
4 frågor till en framtida elkraftsingenjör
Asmir är snart klar med första året av utbildningen Elkraftsingenjör. Här svarar...
Från vården till elkraftsbranschen
Hanna Barklund läser till Elkraftsingenjör. Hon är inne på sista halvåret och just nu ute ...