Stipendier till framtidens byggledare

Bohus-Norra Älvsborgs Byggmästareförening har beslutat att dela ut stipendier till studerande som läser till Bygg- och anläggningsledare på Teknikhögskolan. Två stipendier delas ut årligen med syfte att uppmärksamma branschen och dess viktiga ledarskapsroller.

Vi ser det som en kvalitetsstämpel och ett bevis på att Byggmästareföreningen tycker att utbildningen är viktig. Det är bra att yrket uppmärksammas på det här sättet.

– Gisela Falck, regionchef väst på Teknikhögskolan

Tydliga förebilder inspirerar och motiverar

Stipendiaterna behöver uppfylla ett antal kriterier, bland annat ska de vara tydliga förebilder som motiverar och inspirerar sin omgivning. Det är byggutbildningens ledningsgrupp som går igenom nomineringarna och utser de två vinnarna. Gisela Falck tror att Byggmästareföreningens stipendier kan bli en extra morot för de studerande.

– Vi ser redan nu hur nomineringarna för 2018 års stipendier kommer in. Alla insatser som kan bidra till att fler får upp ögonen för att detta är en riktig framtidsbransch är bra. Dessa två stipendier á la 8000 kronor är ett kul sätt att lyfta fram branschens byggledare på.

Byggbranschen är en framtidsbransch

En sak som kännetecknar yrkeshögskolan är den nära kopplingen till olika aktörer i näringslivet. Flera av styrelsemedlemmarna i Bohus-Norra Älvsborgs Byggmästareförening sitter också med i ledningsgruppen för byggutbildningen. Därmed har de god insyn i utformningen och innehållet. Det är inte ovanligt att de som utbildar sig till bygg- och anläggningsledare erbjuds jobb redan innan de är examinerade.

– Det nära samarbetet med näringslivet innebär att vi kan utrusta de studerande med kompetens som behövs i yrkesrollen. Det är också därför som utbildningsformen är så effektiv. Det leder nästan garanterat till jobb, åtminstone till en fot in på arbetsmarknaden redan under utbildningens gång, säger Gisela Falck.

Liknande artiklar

100% av alla byggledare har jobb efter examen
28 juni, 2018 Intervju

100% av alla byggledare har jobb efter examen

Sedan starten av YH-utbildningen Byggledare i Uddevalla 2015 har alla som...

Från snickare till byggledare
23 maj, 2018 Intervju

Från snickare till byggledare

Dan-Axel arbetade som snickare i 13 år innan han tog tag i sin vidareutveckling...

Marianne bytte yrke efter 12 år
4 maj, 2018 Intervju

Marianne bytte yrke efter 12 år

Marianne arbetade som byggnadsmålare i 12 år innan hon bestämde sig för att...