Så söker du jobbet efter examen

Tips och inspiration - 07/12/2019

Har du tagit examen eller är du snart färdigutbildad? Då kan det vara dags att söka jobb, så att du kan komma till din drömarbetsplats. I den här artikeln listar vi våra bästa tips för dig som ska söka jobb efter examen!

1. Använd sociala medier.

Nuförtiden används sociala medier alltmer för att hitta och rekrytera personal. Exempelvis annonseras jobb ut och delas i flöden och grupper.

Har du inte redan en profil på LinkedIn, så råder vi dig att skaffa det! LinkedIn är en stor plattform för nätverkande och rekrytering, och fungerar som ditt digitala CV. Idag finns väldigt många företag på LinkedIn och spanar efter potentiella kandidater.

Ett tips är även att gå med i vår alumngrupp på LinkedIn, som heter ”Teknikhögskolan”. Det är ett forum för alla som har en koppling till oss och där delas bland annat jobbtips, branschnyheter och event.

2. Se till att ha ett uppdaterat CV.

Det är viktigt att ha ett uppdaterat CV med alla dina meriter, erfarenheter och utbildningar. Tänk även på att endast lyfta det som är relevant för tjänsten du söker för att uppfattas som mer professionell. Kom ihåg att hålla dig informativ i ditt CV!

3. Anpassa det personliga brevet.

Om du söker jobb hos flera olika arbetsplatser är det bra om du anpassar det personliga brevet utifrån just det företaget och tjänsten, så att du inte skickar samma brev till alla. När företagen får anpassade personliga brev ser de att du har lagt ned energi och tid på att söka detta jobb hos just dem, vilket ger ett bra första intryck.

Fundera även på vad du kan bidra med på arbetsplatsen och lyft det!

4. Håll ögonen öppna!

Det är inte alltid som företag utlyser lediga tjänster, så håll ögonen och öronen öppna för jobbmöjligheter och tips från personer i din närhet. Kanske känner du någon som känner någon? Det är också bra att nätverka, så håll gärna koll på vad som händer i branschen som intresserar dig. Kanske kan du medverka på någon nätverksträff och knyta kontakter där?

5. Håll din ansökan relevant och koncis.

En ansökan behöver inte vara lång, snarare tvärtom! Håll den relativt kort och lättförståelig, och lyft det som är viktigast och som väcker arbetsgivarens intresse.

Bonustips för dig som pluggar hos oss!

Ett annat tips är även att redan under studietiden göra ett bra jobb under LIA-perioderna. Om din LIA-plats inte kan erbjuda dig en anställning efter examen kan de säkert rekommendera dig till andra företag som är i behov av liknande kompetens.

Publicerad: 2019-07-12