3 tips – så söker du jobbet efter examen
1. Använd sociala medier
Nuförtiden använder många företag sociala medier för att hitta och rekrytera personal. Lediga tjänster annonseras ut och delas både i flöden, grupper och på jobbsidor. Många företag och rekryterare använder också plattformar som LinkedIn för att aktivt spana efter potentiella kandidater. LinkedIn är den största professionella plattformen för nätverkande och rekrytering, som också fungerar som ditt digitala CV och visitkort. Har du inte redan en profil på LinkedIn så råder vi dig att skaffa det!
2. Uppdatera ditt CV och anpassa ditt personliga brev
Det är viktigt att ha ett uppdaterat CV med alla dina meriter, kompetenser, erfarenheter och utbildningar. Bara i Microsoft Word och Google Docs finns CV-mallar att utgå från, om du inte vill leta runt på nätet. För att uppfattas som professionell, lyft fram det som är relevant för den aktuella tjänsten. Kom ihåg att hålla dig informativ i ditt CV och lyft gärna dina referenser redan här, men kom ihåg att fråga om lov innan du sätter en person som din referens!
Om du söker jobb hos flera olika arbetsplatser är det bra om du anpassar det personliga brevet utifrån just det företaget och tjänsten, så att du inte skickar samma brev till alla. Ett generiskt massutskick märks, trust us! När företagen får anpassade personliga brev ser de att du har lagt ned energi och tid på att söka detta jobb hos just dem, vilket ger ett bra första intryck som sticker ut. Fundera även på vad du kan bidra med på arbetsplatsen och lyft det! Ett personligt brev behöver inte vara jättelångt, utan se det som en introduktion som ska väcka intresse och en nyfikenhet av att veta mer om dig.
3. Nätverka och håll utkik redan under studietiden
Det är inte alltid som företag utlyser lediga tjänster, så håll ögonen och öronen öppna för jobbmöjligheter och tips från personer i din närhet. Kanske känner du någon som känner någon? Det är också bra att nätverka, så håll gärna koll på vad som händer i branschen som intresserar dig. Kanske kan du medverka på någon nätverksträff eller mässa och knyta kontakter där? Var inte heller rädd för att lägga upp ett inlägg i ditt eget nätverk, där du berättar vad för typ av arbete du söker!
Slutligen vill vi självklart även tipsa om att satsa på att göra ett bra jobb under din utbildnings praktikperioder! Om din LIA-plats inte kan erbjuda dig en anställning efter examen kan de säkert rekommendera dig till andra företag som är i behov av liknande kompetens.
Liknande artiklar
Tips för dig som vill karriärväxla
Vill du byta inriktning mitt i karriären? Landa i rätt yrkesroll med en YH-utbildning. Här får du 3 tips för att karriärväxla!
Tips till dig som ska söka LIA
Att söka praktik kan jämföras med att söka jobb, ibland är det utmanande. Här är Teknikhög...