5 tips – så får du pengarna att räcka längre som studerande

En begränsad inkomst kan vara ett skäl till att många avstår från att utbilda sig till sitt drömyrke. Men, det finns många tips och trix på hur du kan spara pengar som studerande. Här ger vi våra tips på hur du undviker en ekande tom studentplånbok vid månadens slut!
Rosa spargris med vit bakgrund.

1. Planera din matvecka

Genom att planera din matvecka kan du spara in mycket pengar på en månad. Att vecko- eller månadshandla, leta efter extrapriser, avstå dyra restaurangbesök och laga storkok hemma är heta tips. Genom att laga större grytor eller annan mat som går bra att frysa in skonar du inte bara plånboken – du slipper också laga mat varje dag.

Vissa mataffärer har också förmånliga erbjudanden för dig som studerande, bland annat ICA. Bara en "googling" bort finns även många tips på billiga och goda recept, bland annat på Portionen under tian.

2. Köp begagnad kurslitteratur

Varför köpa ny kurslitteratur när den kanske går att få tag på begagnad? Idag finns riktigt bra sidor där du kan hitta, köpa och även sälja begagnad kurslitteratur, bland annat på Campusbokhandeln, Blocket och Studentapan. Teknikhögskolan har även en egen Facebookgrupp för studerande och alumner, för att enklare köpa och sälja kurslitteratur. Ansök om medlemskap i gruppen Köp & sälj kurslitteratur. Ange vilken utbildning du läser eller ska börja läsa så blir du insläppt! Det allra billigaste är förstås att låna kurslitteratur på ditt lokala bibliotek om böckerna finns där.

3. Kolla upp om du har rätt till bidrag

Alla program och kurser på Teknikhögskolan berättigar till studiemedel från CSN. Har du koll på vad mer du har rätt till som studerande? I vissa fall kan du faktiskt ha rätt till tilläggsbidrag utöver studiebidrag och studielån. Gör lite research! Till exempel kan du som ung få bostadsbidrag från Försäkringskassan och bara det kan handla om 1300 kronor i månaden. Se villkor på Försäkringskassans hemsida.

4. Utnyttja studentrabatter

Passa på att nyttja studentrabatter om du ändå tänkt köpa något som du behöver. Mecenat och Studentkortet har många förmåner för dig som studerar på en yrkeshögskola. Det behöver inte handla om prylar, du kan även hitta billigare mobilabonnemang. Kanske kan du till och med resa rabatterat i kollektivtrafiken? Kolla upp vad som gäller i just din kommun!

5. Se över dina utgifter

Det är inte alltid ett alternativ att förändra sin bostadssituation, men kanske kan du förhandla om ditt elavtal eller säga upp en dyr prenumeration av en streamingtjänst som du inte använder så mycket? Om det är något du vill ha, men inte behöver just nu, kan en idé vara att istället önska sig det i födelsedagspresent. Med lite omprioriteringar under en tid kan du komma långt vad gäller sparandet!

Liknande artiklar

Tips till dig som ska söka LIA
11 december, 2020 Tips

Tips till dig som ska söka LIA

Att söka praktik kan jämföras med att söka jobb, ibland är det utmanande. Här är Teknikhög...

Tips! Så söker du jobbet efter examen
12 juli, 2019 Tips

Tips! Så söker du jobbet efter examen

Har du tagit examen eller är du snart färdigutbildad? I den här artikeln listar vi våra bästa tips...

10 tips för dig som läser på distans
10 september, 2017 Tips

10 tips för dig som läser på distans

Vi hjälper dig med planering vecka för vecka. Här är vår lista med värdefulla tips för dig som läser en distansutbildning!...